Bir yüz gördüğünüzde, o yüzle ilgili geçmiş izleri hemen birleştiremediğinizde “nereden tanıyorum” duygusu yaşar mısınız?
ABD Başkanı Donald Trump, 2 Mayıs 2018 günü Gina Haspel’i CIA Başkanlığı’na aday gösterdiği gün benzer bir duygu yaşamıştım. Haspel ne kadar tanıdık bir yüzdü.
Biyografisine bakan meslektaşlarımız hemen “Türkçe de biliyor” detayına dikkat çekmişti.
Resmi açıklamada Haspel’in, 1998-2000 yılları arasında Orta Asya’daki “Rus Operasyonları Şef Yardımcısı” olarak görev yaparken Türkçe ve Rusça eğitimi aldığı anlatılmıştı. Habertürk yazarı Serdar Turgut da 5 Mayıs 2018 günü yazdığı yazıda Haspel’in Türkçe’yi 2000-2001 yıllarında Türkiye’de CIA istasyon şef yardımcısı olarak çalıştığı dönemde öğrendiğine dikkat çekmişti.
Bütün bu bilgiler, ipucu olsa da “nereden tanıyorum” soruma yanıt bulmamı sağlamamıştı.
Uzun süre birlikte çalıştığım ve bu sektörde “ustam” diyebileceğim gazetecilerin başında gelen Murat Yetkin’in Doğan Kitap’tan çıkan “Kürt Kapanı/Yakalanışının 20. Yılında Şam’dan İmralı’ya Öcalan” kitabını okuyunca durum değişti, hafızamda taşlar yerine oturdu.
Son dönemde “Meraklısı İçin Entrikalar” ve “Meraklısı İçin Casuslar” kitaplarıyla çok satanlar listelerinden düşmeyen Yetkin, 2004’te çıkan “Kürt Kapanı” kitabını, geçen 20 yılda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanmasına bağlı olarak yaşanan gelişmeleri, ortaya çıkan yeni detayları, o dönemin aktörleriyle yapılan yeni görüşmeleri ekleyerek adeta yeniden yazmış.
MİT’in eski Kontr-terör Daire Başkanı Mehmet Eymür’ün 1996’da Şam’da Öcalan’a yönelik başarısız operasyon ile ilgili söyledikleri çok dikkat çekici.
Öcalan’ın yakalandığı haberinin terör örgütünün Kuzey Irak’taki yöneticilerine nasıl ulaştığı, örgütün bu gelişme karşısında yapmayı planladığı saldırıları, fiilen Öcalan’ın yerine geçen Murat Karayılan’ın anlatımlarıyla ortaya konulmuş.
Bir başka detay da CIA’nin yeni Başkanı Haspel’in Öcalan’ın getirilmesi operasyonundaki rolüyle ilgili.

EN KRİTİK YILLARDA TÜRKİYE’DEYMİŞ

Yetkin’in ulaştığı bilgilere göre CIA Başkanı Haspel, 1998’de Azerbaycan’dan Ankara’daki ABD Büyükelçiliği’ne “Birinci Katip” unvanı ile gelmiş. Oysa gerçek görevi Türkiye’de CIA Ankara İstasyon Şefliği olarak çalışan Bölgesel İşler Bürosu’nda “Şef Yardımcılığı” imiş.
Haspel Ankara’da görev yaparken bakın neler olmuş:
- Öcalan CIA destekli bir operasyon ile Türkiye’ye teslim edildi (15 Şubat 1999).
- FETÖ lideri Gülen, eski CIA ajanlarının, ABD’li diplomatların desteği ile Türkiye’yi terk etmiş (21 Mart 1999).
- ABD Başkanı Bill Clinton, MİT ile CIA Öcalan operasyonuna başladığı gün, Kuzey Iraklı Kürt liderler Celal Talabani ile Mesud Barzani’ye silah ve askeri malzeme sağlanmasına dair kararı imzaladı. (5 Şubat 1999).
- Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hatları Anlaşması, Clinton’ın katılımıyla imzalandı (18 Kasım 1999)
- Öcalan
yakalandıktan sonra idam cezası yaptırımını askıya alan Türkiye AB üye adayı olarak tescil edildi (10 Aralık 1999)
Bakü-Ceyhan Boru Hattı’yla ilgili, fikir aşamasından vana açılışına dek hemen her gelişmeyi takip edip haberleştiren bir muhabir olarak, ABD-Rusya çekişmesini çok yakından takip etmiştim. Bu sırada enerji bürokratlarının ve diplomatların katıldığı toplantılarda Haspel’i de sıkça görmüştüm.
20 yıl sonra bir kez daha anladım ki o dönem Türki Cumhuriyetleri Rusya’dan bağımsız hale getirmek için CIA özel bir çaba içindeydi ve Öcalan’ın teslim edilmesi de dahil Türkiye’ye o dönemde verilen ABD desteğinin altında Rusya’ya karşı petrol savaşında Bakü-Ceyhan ile zafer kazanmak vardı.