Milli Savunma Bakanlığı eski Genel Sekreteri emekli Kurmay Albay Ümit Yalım, Yunanistan tarafından işgal edilen 18 adamızı sıkça gündeme getiren ve adalarla ilgili her gelişmeyi anlatan bir isim. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Türkiye ziyaretinde, düzenlenen basın toplantısında adalar konusunun sorulmasını bekledi.

Ancak, işgal altındaki adalarımızla ilgili hiçbir soru yöneltilmedi. “Bu görev bana düştü” dedi ve Çipras’ın Ruhban Okulu’nu ziyaret edeceğini televizyon haberinden öğrenince, sabah 08.00 vapuruyla Heybeliada’ya gitti.

BAY ÇİPRAS, BİR SORUM OLACAK

Adaya gelen gazetecilerden Çipras’ın saat 11.30’da geleceğini, saat 16.00’da ayrılacağını öğrendi. Çipras, Heybeliada’ya geldiğinde, iskelede bekleyen Ümit Yalım, soru sorabilmek için Çipras’a yaklaşmaya çalıştı. Ancak, kalabalık nedeniyle Çipras’a yaklaşamadı ve sorusunu da yöneltemedi. İlk girişiminde başarılı olamayan Yalım, Çipras adadan ayrılmadan önce onunla görüşebilmek umuduyla saat 15.00’te yeniden iskeleye geldi. Devamını Ümit Yalım’dan dinliyorum:

“Çipras, Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret etti. Adadan ayrılmak için iskeleye geldi. Saat 16:15 civarında Heybeliada vapur iskelesinin ön tarafında, kalabalığı yararak Çipras’a yaklaştım. Kendisiyle yan yana olduğum an İngilizce olarak ‘Bay Çipras, size bir sorum var. Ege Denizi’nde işgal edilen Türk adalarını ne zaman boşaltacaksınız?’ sorusunu yönelttim.

O SORUNUN CEVABI

Çipras’ın suratı asıldı ve cevap vermekte tereddüt etti. Bunun üzerine ben bu kez ‘Ege Denizi’nde işgal edilen Türk adalarını ne zaman boşaltacaksınız? Biliyorsunuz, 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı Yunanistan tarafından işgal edildi’ dedim.

Durdu, samimi bir biçimde kolumdan tuttu. Kısa bir süre düşündükten sonra ‘Bu kesin değil’ karşılığını verdi. Ben de kendisine, ‘18 Ada ve 1 Kayalık Türkiye’ye aittir’ dedim. Çipras, bu sözlerim karşısında sessiz kaldı ve adada yaşayan Rum kökenli vatandaşlarımızla fotoğraf çektirdikten sonra kendisine tahsis edilen tekneye binerek adadan ayrıldı. Kendisinden adalar konusunu oturup konuşulması gerektiğini söylemesini beklerdim. Hiç gündeme getirilmemesi, adalarımızla ilgili kavgamdaki soru işaretlerini artırdı.”

BAYRAK GÖSTERİSİ

Çipras, geçen yılın 6 Ocak tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ait Muğla Keçi Adası’na gelmişti. Orada, işgalci Yunan askerleri ile birlikte egemenlik ve bayrak gösterisi yaptı. Ülkemize geldiğinde de dostça karşılandı. Heybeliada ziyaretinde de yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. Sahil Güvenlik, botları, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü teknelerinden oluşan filo, Çipras ve teknesi için seyir güvenliği sağladı. Karada da çok sayıda polis görevlendirildi.

Ülkemize gelen konuk Başbakan tabii ki korunacak. Gelişmelerle ilgili Ümit Yalım’ın yorumu ise şöyle oldu:

“Çipras’ın korunması için bir filo görevlendirilirken, adalarımızın korunması için bir kayık bile görevlendirilmiyor. 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığı Yunanistan’a adeta teslim edilmiş durumda. Adalarımız bir gün mutlaka Yunan işgalinden kurtarılacak ve bayrağımızı orada dalgalandıracağız.”

O DOSYA ÇIKARILMADI

AKP Genel Başkanı Erdoğan, 27 Ocak 2018’de partisinin Kocaeli İl Kongresinde, “Şimdi Kılıçdaroğlu’na sorarsan Lozan’da kazandığımızı söyler. Ondan sonra da adaların faturasını AK Parti’ye kesmeye kalkar. ‘Adaları siz verdiniz, siz. Sizin partinizin başında olanlar (Atatürk ve İnönü’yü kastederek)  verdi ve şimdi tarihi dosyaları hazırlatıyorum ve o tarihi dosyaları, Lozan da dâhil olmak üzere bunların önüne de milletime de bunları o belgelerle anlatacağız” dedi.

Ancak, bu konuda bir daha hiç açıklama yapmadı. Yunan askerinin tek bir mermi bile atmadan AKP döneminde işgal ettiği, silahlandırdığı 18 Türk Adası ve 1 Türk Kayalığının Lozan’la ilgisinin olmadığını söyleyenler de biliyor. Gerçek olan, adalarımızda Yunan bayrağı, Yunan askerinin bulunduğudur.