Fransa'dan Karabağ konusunda skandal bir karar alındı. Fransa Ulusal Meclisi, Karabağ'ın bağımsızlığının tanınmasını içeren tavsiye niteliğindeki kararı onayladı.

Fransa Senatosunun 10 gün önce onayladığı tanıma kararının ardından Ulusal Meclis de benzer bir adım attı. Toplam 577 vekilden oluşan Ulusal Mecliste, 188 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 3'ü "hayır" oyu verdi, 16'sı ise çekimser kaldı. 370 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Oylamada 3 ret oyunu hükümet partisi olan Yürüyen Cumhuriyet (LREM) Partisi vekili Jean-Jacques Bridey, Cumhuriyetçiler Partisi milletvekili Jean-Luc Reitzer ve Sosyalistler grubundan Jerome Lambert kullandı.

KARABAĞ'IN BAĞIMSIZLIĞINI TALEP EDEN TEK MECLİS

Cumhuriyetçiler Partisi (LR) tarafından sunulan karar, Karabağ'ın bağımsızlığının tanınması için tavsiye niteliğini taşıyor. Karar ayrıca, Fransa'nın Avrupa'daki diğer üyelerle birlikte istişare edip Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik adaylığını tekrar gözden geçirmesini talep ediyor.

Kararın LR partisi tarafından "Ermeni halkını, Doğu ve Avrupa Hristiyan topluluklarını koruma" inisiyatifi ile sunulduğu öğrenildi. Bu karar ile Fransa Meclisi Karabağ'ın bağımsızlığını talep eden dünyadaki tek meclis oldu.

"ERMENİSTAN BİLE BAĞIMSIZ DEVLET OLARAK TANIMIYOR"

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, Ermenistan'ın bile Karabağ'ı bağımsız bir devlet olarak tanımadığının altını çizerek bu karara tamamen karşı olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian, "Karabağ'ın bağımsızlığını tanımak, Minsk Grubu'nun Eş Başkanlığından vazgeçmektir" dedi.

Cumhuriyetçiler Partisi milletvekili Guy Tessierc ise Ermenistan'ın Fransa'nın bir parçası olduğunu savunarak, "Ermenileri terk edemeyiz" dedi.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı ve günümüzde de devam ediyor.

Ermeniler, 1991'de Hankendi'yi, 1992'de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi, 1 milyona yakın kişi de yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Azerbaycan ve Ermenistan, 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Parlamentosu, Rusya Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle “Bişkek Protokolü” olarak bilinen ateşkes anlaşmasını imzaladı. Ancak ateşkes, kağıt üzerinde kaldı ve bugüne kadar gerçekleşen çatışmalarda binlerce asker öldü.(İHA)

[old_news_related_template title="Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda 5 binden fazla asker öldü" desc="Dağlık Karabağ'da Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül'de başlayan ve 9 Kasım'da imzalanan ateşkes anlaşmasıyla sona eren çatışmalarda, 5 bini aşkın askerin öldüğü açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/03/iecrop/azerbaycan-ermenistan-reuters_16_9_1604048332-880x495-1_16_9_1607018374.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/daglik-karabagdaki-catismalarda-5-binden-fazla-asker-oldu-6152684/"]