Fransa'da tartışmalara ve eylemlere neden olan 'Küresel Güvenlik' yasa tasarısı ve artan polis şiddeti, başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde 90 farklı yerde protesto edildi.

Göstericiler, 'Güvenlik yasası geri çekilmeli' ve 'Fransa, polis hakları ülkesi' yazılı pankart taşırken bazı eylemcilerin mağazaların camlarını kırdığı, arabalar ile barikatları yaktığı görüldü.

FOTO: REUTERS


BİR POLİS YARALANDI

Olayda birçok ses bombası kullanıldı ve polis ile sokaklara dağılan protestocular arasında kısa süreli çatışma yaşandı. Nantes kentindeki gösterilerde çıkan olaylarda ise 1 polis yaralandı.

Eylemlerde, Hong Kong ve Şili’deki gösterilerde güvenlik güçlerine karşı kullanılan lazer de yer aldı. Göstericiler, polis müdahalesini püskürtmek için lazerleri polise doğrulttu.

FOTO: REUTERS


GÖZALTI SAYISI 30'A YÜKSELDİ

Eylemde 22 protestocunun polis tarafından gözaltına aldığı duyurulmuş, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Paris’teki gösteriyle ilgili 22 gözaltı gerçekleştirildi" ifadelerini kullanmıştı. Yapılan yeni açıklamada da gözaltına alınanların sayısının 30'a yükseldiği belirtildi.

FOTO: REUTERS


TEPKİ ÇEKEN TASARI

'Küresel Güvenlik' yasa tasarısı Ulusal Meclis'te yapılan oylama ile kabul edilmişti. 577 milletvekilinin bulunduğu Meclis'te yapılan oylamada yasa tasarısı 388 'evet', 108 'hayır' oyu ile Meclis'ten geçmişti. Kabul edilen yasa tasarısının 2021 Ocak ayında Senato tarafından incelenmesi bekleniyor.

FOTO: REUTERS


Küresel Güvenlik yasa tasarısındaki 24. madde, bir polis memurunun veya bir jandarmanın “yüz görüntüsü veya diğer kimlik unsurlarının” yayılması durumunda bir yıl hapis cezası ve 45 bin euro para cezasına çarptırılmasını içeriyor. Madde, ülke genelinde tartışmalara ve protestolara neden oluyor. Polis sendikaları tarafından desteklenen yasa tasarısı, gazeteci ve vatandaşlardan büyük tepki gördü.

FOTO: REUTERS


Yasa tasarısı, ayrıca polislerin vatandaşları görüntüleme olanaklarını da çoğaltıyor. Yasa ile artık polis memurları herhangi bir olayda drone ile çekim yapabilecek ve üzerlerinde taşıdıkları kameranın görüntülerini merkezleriyle canlı olarak paylaşabilecek.

FOTO: REUTERS


FOTO: REUTERS