ABD’de merakla beklenen seçimlerde 270 Seçiciler Kurulu delegesine ulaşan isim Demokratlar’ın adayı Joe Biden oldu.

CNN ve NBC başta olmak üzere birçok uluslararası medya kuruluşu Biden’ın 270 oyu geçtiğini duyurdu.

Donald Trump böylelikle 1992’de George HR. Bush’tan sonra ikinci dönem başkanlık yarışını kaybeden ilk Cumhuriyetçi aday oldu. Kamala Harris böylelikle ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı oldu.

4 MİLYON OYLA TRUMP'IN ÖNÜNDE

Pennyslvania’yı kazandığı kesinleşen Biden, 284 Seçiciler Kurulu delegesi göndermeye hak kazandı.

Sayılan oylara göre Biden, halk oylamasında da Trump’ın yaklaşık 4 milyon oy önünde.

İKİNCİ KATOLİK BAŞKAN

Daha önce 1988 ve 2008’de de başkanlık yarışına giren fakat hüsrana uğrayan, Barack Obama’nın arkasında 8 yıl boyunca Başkan Yardımcılığı yapan Biden 1972’de Delawere’de senatörlük kazanarak başladığı siyasi kariyerini ABD’nin 46’ncı başkanı olarak taçlandırdı.

77 yaşındaki Biden, böylelikle ABD tarihindeki en yaşlı başkan olacak.

Seçimlerde 270 delege sayısını geçen Joe Biden, Ocak ayında Beyaz Saray’da görevine başladığında ABD tarihindeki ikinci Katolik başkan olacak. ABD tarihinde genelde protestan başkanlar ülkeyi yönetirken John F. Kennedy daha önce ülkeyi yöneten tek Katolik liderdi.

TRUMP'IN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Trump’tan bizzat bir açıklama gelmezken seçim kampanyasını yürüten yetkililer yasal hamlelerin geleceğini duyurarak başvuruların ve itirazların süreceğini duyurdu.

Trump’ın avukatı Rudy Giuliani Philadelphia’da basın toplantısı düzenledi. Giuliani, Pennsylvania ve diğer eyaletlerde yaşanan seçim sahtekarlıklarının çok üzücü olduğunu savunarak, “Arkamda bulunan 40 seçim gözlemcisinin yasal hakları ihlal edilerek, seçimleri izlemelerine izin verilmedi” dedi.

“Eğer saklanacak bir şey yok ise bu neden yapılır?” sorusunu yönelten Giuliani, “Philedelphia’da geçmişte kanıtlanmış oy sahtekarlığı gerçekleşti. Mahkeme kararı ile gözlemcilerin 1,5 metreye kadar oy sayanlara yaklaşması kararı alındı ve onlar da oy sayanları 1,5 metre daha geri çekti” ifadelerini kullandı. Giuliani, “Oylar hiçbir Cumhuriyetçi tarafından görülmedi” dedi.

Georgia, Michigan, Kuzey Carolina’da da aynı durum ile karşılaştıklarını belirten Giuliani, Pazartesiden itibaren Pennsylvania’da ve diğer eyaletlerde bu seçimlerde gerçekleşen problemler ve sahtekârlıklar sebebi ile davalar açacaklarını belirtti.

ABD basını, Trump’ın seçim kampanyasını yürütenler arasında bazı kişilerin herhangi bir hamlenin sonucu değiştirmeye yetmeyeceğini düşündüğünü yazdı.

BIDEN’DAN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin yeni başkanı Biden, yaptığı ilk açıklamada, "Seçim süreci biterken, öfkeyi ve sert sözleri geride bırakmak ve bir ulus olarak bir araya gelmenin zamanı. ABD’nin birleşmesi gerek ve yaralarını sarması. Biz Amerika Birleşik Devletleri’yiz. Ve birlik olursak başaramayacağımız şey yok" dedi.

Biden, "Amerikan halkının bana ve başkan yardımcısı Kamala Harris’e duyduğu güven beni onurlandırdı. Belirsizliğin yaşandığı günlerde rekor sayıda ABD’li oy kullandı. Tekrar demokrasinin Amerika’nın kalbinde attığını gözler önüne serdi" ifadelerini kullandı.



Kamala Harris ve Biden, Twitter’da profil bilgilerini Seçilmiş Başkan ve Başkan yardımcısı olarak değiştirdi.



"HAYDİ BAŞLAYALIM"

ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı olan Kamala Harris ise, "Bu seçimler Joe Biden’dan ya da benden çok daha ötedeydi. Bu seçimler Amerika’nın ruhu ve savaşma istediğimizle ilgiliydi. Önümüzde yapılacak çok iş var. Haydi başlayalım" dedi.

KAMALA HARRİS ZAFERİ BÖYLE PAYLAŞTI: BAŞARDIK

 

TRUMP'IN KAZANDIĞI EYALETLER:


Tennessee (11 delege),Mississippi (6 delege),Oklahoma (7 delege),Alabama (9 delege),Kentucky (8 delege),West Virginia (5 delege),Güney Carolina (9 delege),Arkansas (6 delege),Indiana (11 delege),Wyoming (3 delege),Kuzey Dakota (3 delege),Güney Dakota (3 delege),Nebraska (5 delege),Louisiana (8 delege),Kansas (6 delege),Missouri (10 delege),Utah (6 delege),Idaho (4 delege),Montana (3 delege),Ohio (18 delege),Iowa (6 delege),Florida (29 delege),Teksas (39 delege),Maine (1 delege) Toplam: 214 delege


BIDEN'IN KAZANDIĞI EYALETLER


Vermont (3 delege),Virginia (13 delege),Massachusetts (11 delege),Connecticut (7 delege),New Jersey (14 delege),Delaware (3 delege),Maryland (10 delege),Illinois (20 delege),Rhode Island (4 delege),New York (29 delege),New Mexico (5 delege),District of Columbia (3 delege),Colorado (9 delege),California (55 delege),Oregon (7 delege),Washington (12 delege),New Hampshire (4 delege),Minnesota (10 delege),Arizona (11 delege),Maine (3 delege),Wisconsin (10 delege),Michigan (16 delege) Pennsylvania (20 delege) Toplam: 284 delege

BEYAZ SARAY'A TAŞINMA SÜRECİ NASIL OLACAK?


Joe Biden, her yeni liderin kabine bakanları ataması ve planlar yapması için belirli bir geçiş dönemi olduğu için Başkan Trump'ın yerini hemen alamayacak. Yeni başkan, Washington DC'deki Capitol binasının basamaklarında düzenlenen ve yeni dönemin açılışı olarak bilinen bir törenle 20 Ocak'ta resmen göreve başlayacak. Yeni başkan, törenin ardından yeni ikameti Beyaz Saray'a yerleşecek.

İLK TEBRİKLER GELDİ

Dünya liderlerinden tebrikler gelmeye başladı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Twitter üzerinden Joe Biden’ı kutladı. Trudeau, "Ülkelerimiz yakın dost, partner ve müttefik. Dünya sahnesinde çok nadir görülen bir ilişkiye sahibiz. Birlikte çalışmayı ve bunu inşa etmeyi dört gözle bekliyorum" dedi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Biden’ı tebrik eden liderler arasında yer aldı. Johnson, “ABD en önemli müttefiklerimizden biri ve iklim değişikliğinden ticarete ve güvenliğe kadar birçok konudaki önceliklerimizde birlikte çalışmak için sabırsızlanıyorum” dedi.

BİLL CLİNTON’DAN TEBRİK MESAJI


ABD’nin eski başkanlarından Bill Clinton seçimi kazanan Joe Biden’ı Twitter hesabından tebrik etti. Clinton yaptığı paylaşımda, “ Amerika konuştu ve demokrasi kazandı. Şimdi, hepimize hizmet edecek ve hepimizi bir araya getirecek bir Seçilmiş Başkan ve Seçilmiş Başkan Yardımcımız var. Joe Biden ve Kamala Harris'i bu önemli zaferleri için tebrik ediyorum!” ifadelerini kullandı.


NATO'DAN KUTLAMA MESAJI


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yazılı açıklamasında, "Joe Biden'ın yeni ABD Başkanı seçilmesinden samimi memnuniyet duyuyorum. Sayın Biden'ın NATO'nun ve transatlantik ilişkisinin güçlü bir destekçisi olduğunu biliyorum." ifadesini kullandı."ABD'nin liderliğinin öngörülemez bir dünyada çok önemli olduğunu" belirten Stoltenberg, Biden ve Harris ile Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki bağı güçlendirmek için çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini bildirdi. Stoltenberg, güçlü bir NATO'nun Kuzey Amerika ve Avrupa için iyi olacağını belirterek, daha iddialı bir Rusya, uluslararası terörizm, siber ve füze tehditleri ile Çin'in yükselişiyle gelen küresel dengedeki değişim gibi meydan okumalara karşı bu ortak güce ihtiyaç olduğunu vurguladı.


AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN TEBRİK


AB Konseyi Başkanı Charles Michel, yazılı açıklamasında AB'nin ABD'deki seçimleri yakından takip ettiğini ve seçim sürecindeki son gelişmeyi not ettiklerini belirterek, "AB, Başkan seçilen Joe Biden ve Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris'i yeterli oya ulaşmalarından dolayı kutlamaktadır." ifadesini kullandı. ABD seçimindeki rekor katılımdan memnuniyet duyduklarını dile getiren Michel, şunları kaydetti: "Sonuçların onay sürecini takip ediyoruz ve ABD seçim sisteminin yakında sonuçları açıklayacağına inanıyoruz. AB bir kez daha güçlü transatlantik ortaklığına bağlılığını vurgulamaktadır ve yeni Başkan, yeni Kongre ve yönetimle çalışmaya hazırdır." AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yazılı açıklama yaparak Joe Biden ve Kamala Harris'i seçim zaferlerinden ötürü samimi şekilde kutladığını bildirdi.


ÜLKE LİDERLERİNDEN TEBRİK MESAJLARI


Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ABD’nin 46’ıncı başkanı seçilen Joe Biden’ı Twitter’dan tebrik etti. Miçotakis, paylaşımında, “Joe Biden’ı tebrik ederim. Joe Biden Yunanistan'ın gerçek bir dostu. Ve eminim ki O’nun (Biden) başkanlığı altında iki ülke arasındaki ilişkiler daha da güçlenecek” ifadelerini kullandı.


KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI TOKAYEV'DEN TEBRİK


Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de sosyal medyadan Biden'a gönderdiği tebrik mesajında " Sayın Joe Biden'ı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak seçildiği için içten tebriklerimi sunarım. İki ülke arasında karşılıklı ilgi alanlarında verimli bir işbirliği yapmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.


DJUKANOVİÇ: AMERİKAN HALKI İÇİN BÜYÜK ZAFER


Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanoviç, resmi Twitter hesabından Biden’a tebrik mesajı gönderdi. Djukanovic, mesajında “Amerikan halkı için büyük zafer. Amerikan demokrasisinin ne kadar güçlü olduğunun kanıtı! Demokratik dünya için büyük zafer! Seçilmiş Başkana en içten dileklerimle tebrik ediyorum.

[old_news_related_template title="ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın Türkiye ile yaşadığı gerilimler" desc="ABD'de uzun soluklu bir seçim maratonunun ardından kazanan Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden oldu. Biden, 59. Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ı geride bırakmayı başardı. İşte Biden'ın sözde Ermeni soykırımını kabul etme sözü vermesinden, muhalefete destek verme çıkışına kadar olan Türkiye'yle ilişkileri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/07/iecrop/biden-depo2_16_9_1604768663.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/abdnin-yeni-baskani-joe-bidenin-turkiye-ile-yasadigi-gerilimler-6115875/"]