FİYATLAR ARTTI
Zincir marketlerden aldığımız bilgilere göre, ilk karantina döneminde bal ve arı ürünleri satışları bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 30 artış gösterirken, balın fiyatlanmasında rekoltenin önemli bir payı olduğuna işaret edildi.
REKOLTE DÜŞTÜ
Türkiye’nin ülke olarak dünyadaki en büyük üreticisi konumunda olduğu çam balı rekoltesinin 2020 yılında düşük olması, raflara balın zamlı fiyatlarla gelmesine neden oldu. Özen Altıparmak, yaptığı açıklamalarda, her yeni hasat döneminde fiyat değişimlerinin olduğuna ve bunun rekolteyle ilgili olduğun dikkat çekerek, pandemi döneminde üretimde aksama olmadığını ancak rekoltenin düşük geldiğini aktardı. Altıparmak, Türkiye’nin gerçekleştirdiği bal ihracatının yüzde 80’inin çam balı, yüzde 20’sinin ise çiçek balı olduğunu aktardı. Altıparmak, çam balının yüzde 95’inin Türkiye’de üretildiğini belirtti.
SAHTE BALLARA DİKKAT
İklim değişikliği ile birlikte artan kuraklığın ham bal üretiminin azalmasına neden olduğunu kaydeden üreticiler, düşen rekoltenin bal fiyatlarının yükselmesine bunun da sahte bal üretiminin artmasına neden olduğunu aktardı. İlkbaharın soğuk, yazın kurak geçtiği çoğu bölgede bal üretiminin çok az olduğunu kaydeden bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi. Çam balının oluşmasını sağlayan Marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı. Şifa niyetine tüketilen bal ve arı ürünlerinin fiyatında bu sene artış bekleniyor. Arıcılık sektöründe yaşanan olumsuzluklar sonucu ham bal fiyatlarının artması maalesef mısır şurubu ile ucuza sahte bal üretenlere fırsatlar yaratıyor” dedi.