İngiltere'de corona virüsü salgını sürecinde normalleşme yönünde önemli bir adım atıldı. Reuters'ta yer alan habere göre, ülkedeki giyim, tekstil, teknolojik araç gibi hayati olmayan ürünleri satan mağazalar 83 günlük aranın ardından dün yeniden açıldı.

İSKOÇYA VE GALLER BEKLEMEDE


Başbakan Boris Johnson, virüsün yayılmasını önleme amacıyla hayati olmayan ürün satan tüm dükkanların 23 Mart'ta kapatılması kararını vermişti.

Salgın öncesi döneme dönmek için uzun bir yolda ilk adım atılmış oldu. Ülkede açık pazar yerleri ve oto galerileri 1 Haziran'da mesaiye başlamıştı.
Dün diğer mağazaların da işe dönmesiyle birlikte ekonomi büyük oranda yeniden açılmış oldu.

Britanya'nın diğer ülkelerinden İrlanda bu adımı geçtiğimiz cuma günü atmıştı. İskoçya ve Galler'de ise mağazalar hâlâ kapalı.

[old_news_related_template title="Boris Johnson duyurdu! İngiltere'de yeni normalleşme kararları..." desc="İngiltere Başbakanı Boris Johnson corona virüsü (Covid-19) salgını kapsamında yaptığı açıklamada, 'Normalleşme sürecinin 3. adımı 4 Temmuz'dan önce başlamayacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/10/iecrop/boris-iha_16_9_1591815189.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/boris-johnson-duyurdu-ingilterede-yeni-normallesme-kararlari-5867548/"]

ZARAR 1.8 MİLYAR STERLİN


Mayıs ayında, nisana oranla ekonominin yüzde 20.4'lük rekor daralma yaşamasının ardından ülkede ticaret hayatının yeniden canlanmaya başlaması önemli görülüyor. İngiltere Perakende Konsorsiyumu'nun verilerine göre, gıda dışındaki perakendecilere 83 günlük kapalı kalmanın maliyeti 1.8 milyar sterlin (yaklaşık 15.5 milyar TL) oldu.

Tabii ki mağazalar ‘yeni normal' şartları altında yeniden açıldı. Sosyal mesafe kuralları gereği dükkanların içinde belli sayıda müşteri olacak. Ayrıca giyim alışverişlerinde ürünlerin denenmesine de büyük kısıtlamalar getirildi.

[old_news_related_template title="İngiliz bilim insanı: Kısıtlamalar bir hafta önce başlasaydı, ölü sayısı azalırdı!" desc="İngiltere'de hükümetin eski bilim danışmanı Prof. Neil Ferguson, ülkede kısıtlama uygulamaları bir hafta daha önce başlasaydı, ölü sayısının 'en az yarı yarıya' azalabileceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/10/iecrop/ingiltere-corona-reuters_16_9_1591805599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ingiliz-bilim-adami-kisitlamalar-bir-hafta-once-baslasaydi-olu-sayisi-azalirdi-5867387/"]

'YÜZDE 70 İNDİRİM, RİSKE GİRMEYE DEĞER!'


İlk gün, Başbakan Boris Johnson’ın, “Çekinmeden, güvenli bir şekilde alışverişinizi yapın” çağrısı karşılık buldu. Birçok dünyaca ünlü mağazanın önünde kuyruklar oluştu. Bazı dükkanlara girmek için bekleyenlerin sayısı 50’yi geçti.

Bir mağazanın önünde bekleyen müşterilerden Winifred Adeyemi, “Özgür hayatımıza dönmemiz güzel. Kıyafetlerde uygulanan yüzde 70’lik indirim, virüs riskini almaya değer!” sözleriyle duygularını paylaştı.

'BUNUNLA YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ'


Sabırsızlıkla alışveriş yapmayı bekleyen müşterilerden biri Kelly Farrell’dı. Kız kardeşi ve yeğenleriyle birlikte alışverişe çıkan Farrell, “Şunu kabullenelim, virüs bir anda ortadan kaybolmayacak. İnsanların bu konuda farklı fikirleri olduğunu biliyorum ama insanların bununla yaşamaya alışması gerekiyor. Uzun süredir karantina altındaydık. Eminim bugün hatırı sayılır miktarda para harcayacağız” ifadelerini kullandı.