Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni yapılan düzenlemeye göre en fazla beş kilogram ağırlığında standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesi bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde mümkün kılındı.

ESKİDEN LİMİT YOKTU PROSEDÜR UZUNDU


Sozcu.com.tr'nin aldığı bilgilere göre eskiden yurda sokulacak işlenmemiş altın için herhangi bir limit bulunmuyordu fakat prosedür olarak bu altını Türkiye'ye sokmak oldukça zordu. Şimdi yapılan düzenleme ile birlikte İstanbul Havalimanı'nda bir ekip belirlenecek ve yanında taşıdığı işlenmemiş altın 5 kilogramı aşmayan yolcular rahatça ülkeye giriş yapabilecekler.

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="0" altin="1"][/doviz_borsa_template]

Ayrıca yeni yapılan düzenlemeye göre dahilde işleme rejimi kararı kapsamında gerçekleştirilenler dahil olmak üzere kıymetli madenlerin ithalatının yalnızca Merkez Bankası ile Kıymetli Maden Borsası üyesi şirketler tarafından yapılabileceğine hükmedildi.

Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma projesinin istendiği gibi ilerlemediğini ifade ederken, "Yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırılma girişimi çok başarılı olmadı. Buna yönelik bir hamle olarak yorumlanabilir" diye konuştu.



'RAKİP OLARAK DUBAİ BELİRLENDİ'


Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kamar ise “Bu kararı uzun zamandır bekliyorduk, karar ile Türk mücevher sektörünün ihracatta ivme kazanacağı ortam hazır hale geldi. Kararın harfiyen uygulanabilmesi için elimizden geleni yapacağız. Birlik olarak bu kararı, tüm dünyaya duyurmaya başlıyoruz. İnanıyoruz ki bu karar hem ihracata katkı sağlayacak hem de yanında 5 kg altınla gelen yolcular diğer sektörlerin de gelişmesine katkı yapacak. Bu kararı talep ederken Dubai’yi rakip olarak belirlemiştik. Dubai, dünyanın en büyük mücevher bağlantı yollarından biri…” değerlendirmesinde bulundu.