AKP ve MHP'nin Avukatlık Kanunu'nda ve baroların seçim sisteminde değişiklik yapmak istemesine karşı birçok ilden 'Savunma Yürüyor' sloganıyla 19 Haziran günü yürüyüşe geçen baro başkanları Ankara'ya 300 metre kala engellendi. Eskişehir yolu üzerindeki şantiyede polis barikatları arasında 26 saat bekletilen baro başkanlarının yaşadığı mağduriyetle ilgili Antalya Baro Başkanı Polat Balkan şikayetçi oldu.

''BİZİ DIŞ DÜNYADAN İZOLE ETTİLER''

Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Valisi ve alanda görevli kolluk görevlileri halkında ''kişiyi hürriyetinden yoksun bıraktıkları, işkence ve kötü muamelede bulundukları'' gerekçeleriyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçesini sundu.

Anayasal hak olan toplantı ve yürüyüş özgürlüklerinin engellendiğini ve kendilerine karşı suç işlendiğini belirten Balkan, şunları söyledi:

* Biz Anayasal ve demokratik hakkımızı kullanmak istedik. Şiddet içermeyen, barışçıl toplantı ve yürüyüş hakkımızı kullanmak istedik. Ama fiilen engellendiğimiz gibi en temel insani gereksinmelerimizi karşılamaktan uzak bir ortamla karşılaştık. Bizi dış dünyadan izole ettiler. Hiçbir şekilde, hiçbir hakkımızı kullanmamıza izin vermediler. Fiilen gözaltına aldılar. 'Ya yolu açın ya da bizi gözaltına alın' dedik, yolu açmadılar.

Antalya Baro Başkanı Polat Balkan (FOTO: SÖZCÜ)


''SORUŞTURMA YAPILMASI İSTEMİYLE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK''

* Bunun anayasal ve yasal suç olduğunu birçok kez dile getirmemize karşın asla bizi dinlemediler. 'Gözaltında mıyız?' diye sorduğumuzda, 'Değilsiniz' diyorlar. 'O zaman niye burada tutuyorsunuz?' diyoruz, ona da yanıt alamıyoruz. 'Kimden, ne yönde talimat aldınız?' diyoruz buna da yanıt yok.

* Belirttiğim gibi anayasal hakkımızı kullanmamız engellendi. İlgililer ve yetkililer yasaları çiğnedi. Birçok suç işlediler. Bunu elbette biz hukukçu kimliğimizle görmezden gelmemiz söz konusu değildi. Hukuki olarak haklarımızı arayacağız.

* Bize karşı işlenen suçlarla ilgili bir soruşturma yapılması istemiyle suç duyurusunda bulunduk. Hem İçişleri Bakanı, Emniyet Genel Müdürlüğü, hem Ankara Valiliği, hem de anayasaya, yasalara aykırı emri dinleyen ve bize karışı suç işleyen polisler hakkında suç duyurusunda bulunduk.