“Muharrem” hürmet edilen anlamındadır. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı diye nitelendirilmiştir. Muharrem ayının onuncu günü ise Aşure Günü olarak idrak edildi. 20 Ağustos'ta başlayan, aşure ayı olarak da bilinen Muharrem ayının son günleri yaşanıyor.

AŞURE AYI NE ZAMAN BİTİYOR?

Aşure günü, Muharrem ayının son gününe kadar idrak edilebiliyor. 2020 yılı için aşure ayının, Muharrem ayı son günü olan 17 Eylül tarihinde sona ereceği söylenebilir.



AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ VE ANLAMI

İbni Abbas'ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber Medine'ye geldiğinde, Yahudilerin Aşure günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sordu. “Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah'ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa'nın oruç tuttuğu gündür” dediler.

Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ben Musa'ya sizden daha lâyığım.” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.” (Buhârî,Savm, 69; II, 251; Müslim, Savm, 127; I, 795)

“Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı.” (Bakara, 183) âyeti inince, Aşûre orucu isteğe bağlı hâle geldi.

– Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem’in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ’da Yezid’in ordusunca katledilmiştir,
– Hz. Âdem’in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,
– Hz. İdris’in diri olarak göğe yükseltilmesi,
– Hz. Nuh’un gemisinin tufandan kurtulması,
– Hz. İbrahim’in ateşte yanmaması,
– Hz. Yakup’un oğlu Yusuf’a kavuşması,
– Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,
– Hz. Musa’nın Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı firavun’dan kurtarması,
– Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,
– Hz. İsa’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.

[old_news_related_template title="Aşure tarifi: Aşure yapımında kullanılan malzemeler ve yapılış tarifi…" desc="Muharrem Ayı’nın 10. günü, İslam dinindeki en önemli günlerden biri olarak kabul ediliyor. Miladi takvime göre bu sene Aşure günü 29 Ağustos’a denk geldi. Hafta sonundan beri Türkiye’deki hanelerde aşure pişiyor veya aşure için hazırlıklar yapılıyor. İşte nefis aşure tarifi için gerekli olan malzemeler…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/09/01/iecrop/asure_shut_16_9_1598944555.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/nefis-asure-tarifi-asure-yapiminda-kullanilan-malzemeler-ve-yapilis-tarifi/"]