Endüstriyel kenevir alanında bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşan Yozgat Bozok Üniversitesi, kenevir katkılı antibakteriyel köpük ve sıvı el sabununun ardından bu kez de protein ve besin değeri yüksek ekmek, kuru pasta ve kekten oluşan unlu mamuller üretti.

[caption id="attachment_5852841" align="alignnone" width="900"] (FOTO: İHA)[/caption]

Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu öğretim görevlileri tarafından kenevir tohumu ve unu katkılı unlu mamullerinin tanıtımı yapıldı. Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü mutfağında üretilen unlu mamuller konuklara tattırıldı.

[caption id="attachment_5852842" align="alignnone" width="900"] (FOTO: İHA)[/caption]

Endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan üniversite olarak kenevirin biokütlesinin ekonomiye kazandırılması konusunda çalışmalara başladıklarını anlatan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, şunları söyledi:

* Bugün gıda sektöründe kenevirin tohumunun ve tohumundan elde edilen kenevir ununun ekonomiye kazandırılması ile ilgili çalışmalarımızı sizle paylaşıyoruz.

* Aşçılık programımdaki hocalarımızın yaptığı çalışmalar sonucunda gerek kaliteli daha besin değeri yüksek olan ekmek yapımı gerekse kuru pasta ve tüm çeşitlerinin yapımında kenevir tohumu ve kenevir unu kullanarak gıda sektörüne hitap edecek şekilde ürünler yaptık.

[caption id="attachment_5852843" align="alignnone" width="900"] (FOTO: İHA)[/caption]

* Bu çerçevede diğer alanlarda olduğu gibi gıda alanında keneviri değerlendirecek olursak bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunacağımızı düşünmekteyiz. Biz şu anda vitrine taşıdığımız bu ürünleri sanayicilerimizle müteşebbisleriyle buluşturmaya başladık.

* Niyetimiz ve hayalimiz şudur ki; biz bu ürünlerimizi bölgesine değer katan ve bu sektörde bölgede konuşlanmış orta veya büyük ölçekli fabrikalarda bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunar bir duruma getirmek olacaktır. (İHA)


[old_news_related_template title="Uzmanlardan kenevir uyarısı: Açın mucizenin önünü" desc="Kenevir, oksijen fabrikası olmasının yanı sıra tıptan kimyaya, otomotivden inşaata, tekstilden gıdaya kadar 50 bin çeşit üründe kullanılabilen mucize bir bitki. Sümer yazıtlarında bile adı geçen ve faydaları saymakla bitmeyen kenevirin dünya piyasasındaki yeri de gün geçtikte büyüyor. 10 yıl içinde yıllık piyasasının 150 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Bu pastadan pay alabilmek için 2016 yılında 19 ilde kenevir üretiminin önünü açan Türkiye ise ne yazık ki birçok ülkeyi geriden takip ediyor. Uzmanlar ise uyarıyor: Açın mucizenin önünü... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/29/iecrop/shutterstock-kenevir_16_9_1590739855.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/uzmanlardan-kenevir-uyarisi-acin-mucizenin-onunu-5843121/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsünde yeni tartışma: Kenevir ilaç olabilir mi?" desc="Dünya çapında büyük bir paniğe sebep olan corona virüsünde vaka sayısı artmaya devam ederken uluslararası kamuoyunda kenevirin hastalıkla mücadelede etkisi tartışılmaya başlandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/01/iecrop/coron-reuters_16_9_1591012026.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/corona-virusunde-yeni-tartisma-kenevir-ilac-olabilir-mi-5836992/"]