CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, depremin ardından incelemelerde bulunmak üzere İzmir’e gitti. Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le birlikte bir basın açıklaması yaptı.

FOTO: DHA


“DAHA YAPILACAK ÇOK ŞEY ÇIKACAK”

“Şu anı kurtarmak yetmeyecek” diyen Soyer, “Daha yapılacak çok şey çıkacak bundan sonra da. Biz bir yandan enkaz çalışmalarıyla ilgili, arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm kurumsal kapasitesini kullanarak destek veriyoruz. Bir yandan da sokakta devam eden, evin dışına çıkan gündelik hayatı kolaylaştırmak için vatandaşlarımızın huzur ve konforunu artırmak için canla başla çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok güçlü bir kurumdur, çok muktedir bir kurumdur ve bunu da ilk günden itibaren göstermiştir. Vatandaşlarımızın içi rahat etsin. Her daim, sonuna kadar yanlarında olacağız. Her dertlerine ortak olacağımız gibi her dertlerinin de çözümcüsü olacağız. O nedenle bugünden sonrasında da sadece İzmir değil; çok değerli Büyükşehir Belediyesi Başkanı arkadaşlarımız, onların da büyük katkısıyla İzmirlilerin huzurunu, rahatını, konforunu sağlayacak önemli çalışmalara birlikte imza atacağız” açıklamasında bulundu.

“İZMİR’E BÜYÜK GEÇMİŞ OLSUN”

Soyer, depremde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah’tan rahmet, geride kalan aileleri için ise başsağlığı diledi. “İzmir’e büyük geçmiş olsun. Allah beterinden korusun” dedi.

”NEREDE DEPREM KUŞAĞI VARSA GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI LAZIM”

Soyer’in ardından Kılıçdaroğlu açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin bir deprem gerçeği ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Öyle anlaşılıyor ki bundan sonra da bu gerçekle karşılaşacağız. Aslolan, bu deprem gerçeğini madem biliyoruz, karşılaşacağımızı da biliyoruz, bunun önlemlerinin ivedilikle alınmasıdır Türkiye genelinde. Sadece İzmir’de, sadece İstanbul’da, sadece Kocaeli’nde değil; nerede deprem kuşağı varsa gerekli önlemlerin alınması lazım. Bu konuda gerek parlamentoda gerek parlamento dışında bizim üzerimize düşen bir görev varsa koşulsuz bu görevi yapmaya hazırız, desteği vermeye hazırız” ifadelerine yer verdi.

“ENKAZ HALA TÜMÜYLE KALDIRILMIŞ DEĞİL”

İzmir’in acı bir depremle karşılaştığını belirten Kılıçdaroğlu, “Hepimizin yüreği ağzına geldi. Can kaybımız var. İlk başta, ‘inşallah can kaybı olmaz’ dedik ama maalesef can kaybımız var. Ölenlere Allahtan rahmet diliyoruz. Hala enkaz tümüyle kaldırılmış değil. Büyükşehir Belediye Başkanımızın büyük katkısıyla, kiralanan büyük araçlarla sorun aşılmaya çalışılıyor, enkaz kaldırılmaya çalışılıyor. Bu arada şunun da altını özenle çizmek isterim: sadece belediye ekiplerimiz değil; AFAD’ın ekipleri de, Jandarma’nın ekipleri de bu konuda olağanüstü bir çaba sergiliyorlar. Ben, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı olarak çabaya katkı veren ya da bu çabayı sergileyen, İzmir’e katkı veren bütün kamu görevlilerine yürekten teşekkür etmeyi de bir görev biliyorum. Ama en büyük katkının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kapasitesi olduğunun da altını çizmek isterim” diye konuştu.

“HER TÜRLÜ YARDIM KISA SÜRE İÇERİSİNDE GETİRİLECEK”

Depremin hemen ardından bütün CHP’li belediye başkanlarının Soyer ile temasa geçtiklerine değinen Kılıçdaroğlu, “Bu konuda görevli olan genel başkan yardımcısı arkadaşım gerekli koordinasyonu sağladı. Dolayısıyla arzu edilen her türlü yardım kısa süre içerisinde getirilecektir, İzmirlilerin hizmetine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

“İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN HİZMETLERİNDE HİÇBİR EKSİKLİK OLMAYACAK”

Depremzedelerin çadır ihtiyacı olduğunu ve bu sorunun giderileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu,“Yemek sürekli sağlanıyor zaten. Bundan sonra talep olduğu takdirde onlar da sağlanacak. İzmir Büyükşehir’in çocuklara süt projesi vardı, daha doğrusu süt dağıtıyordu; o dağıtım da aynen devam edecek. İzmir Büyükşehir’in İzmirlilere bugüne kadar verdiği hizmetlerde hiçbir eksiklik olmayacak ama ek kapasiteye ihtiyaç var. Ek kapasiteyi de bizim diğer büyükşehir belediye başkanlarımız ve büyükşehir olmayan diğer belediye başkanlarımız bunları sağlayacaklar” dedi.

“ALANI GEZERKEN AİLELERDE DE KONUŞTUM”

Göçük altında kalan tüm vatandaşların sağ olarak kurtulmasını temenni ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Alanı gezerken ailelerle de konuştum. Bir anne, çocuğunu beklediğini ve enkazın altında kaldığını; en son gittiğimiz enkazda bir annenin ve çocukların kurtarılmasını da büyük bir sevinçle karşıladığımı da ifade etmek isterim. Allah kimseye evlat acısı vermesin. Bu da bizim en büyük dileğimiz, temennimiz” açıklamasında bulundu.

“MERKEZLE YEREL ARASINDA ÇOK GÜÇLÜ İLETİŞİM BAĞININ KURULMASI GEREKİYOR”

“Bunu atlatırız ama bundan sonra benzer olaylarla karşılaştığımızda daha sağlıklı, daha güçlü binalara ihtiyacımız var” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

* Hızla kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Bürokraside karşılaşılan engeller var, bu engellerin süratle aşılmasına ihtiyaç var. İstanbul depreminden bu yana İstanbul hala çok ciddi bir deprem riskiyle karşı karşıya.

* Merkezi yönetimin de bu konuda yerel yönetimlerin önündeki engelleri kaldırması lazım. Sürekli merkezi yönetime, ‘şunu yapın, şunu yapın, bizim şu engelimizi kaldırın’ diyoruz; o engellerin süratle kaldırılması lazım.

* Merkezle yerelin el birliği yapması lazım. Çünkü sonuçta ölen insanlar bizim insanlarımız. Eğer bizim insanlarımızla ilgili önlem alacaksak; deprem herhalde, ‘a partilisi’, ‘b partilisi’ diye ayrım yapmıyor. Dolayısıyla merkezle yerel arasında çok güçlü bir iletişim bağının kurulması gerekiyor.

Foto: SÖZCÜ / Depremin ardından İzmir'e giden Kılıçdaroğlu enkazdan çıkarılan yaralıları ziyaret etti.


HASTANEDE YARALILARI ZİYARET ETTİ

Açıklamamın ardından Kılıçdaroğlu, Bornova ilçesinde birçok depremzedenin kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi'ni ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu, enkaz altından kurtarılan vatandaşlarla da görüşerek geçmiş olsun dileklerini iletti. Depremzedeye 'Ne kadar süre enkaz altında kaldınız?' sorusunu soran Kılıçdaroğlu, '3 buçuk saat kaldım' yanıtını aldı. Enkaz altından çıkarılan vatandaş yaşananları da anlattı.

Kılıçdaroğlu'nun ziyaretine CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da eşlik etti. İduğ, "Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcılarımız, Milletvekillerimiz ve Belediye Başkanlarımızla afet sonrası hastanede tedavileri süren vatandaşlarımıza geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Yaralarımızı el birliğiyle en kısa zamanda saracağız" dedi.