TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ve Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız bu sabah gözaltına alındı. Dükel'in sabah gözaltına alınmasının ardından, hafta içi 11.00'de yayınlanan Kulis programının sunuculuğunu Mustafa Balbay üstlendi.

Aylin Nazlıaka’nın konuk olduğu programda sabah saatlerinde gözaltına alınan TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ve Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’ın son durumları paylaşıldı.

Programa telefon ile bağlanan İsmail Dükel’in oğlu Baturalp Dükel, “Bunlar çok can sıkıcı şeyler çantasını hazırladık diş fırçası, tıraş makinesi ve pandemi sürecinde olduğumuz için kolonya koymak istedik, müsaade etmediler” dedi.

“KOLONYA KOYMAK İSTEDİK MÜSAADE ETMEDİLER”

Sabah saatlerinde Terörle Mücadele Ekipleri (TEM) tarafından evlerinin basıldığını aktaran Baturalp Dükel şöyle konuştu:

“Babam 4 günlük bir gözaltına alındı hiçbir gerekçe söylenmeden. Bunlar çok can sıkıcı şeyler işte çantasını hazırladık diş fırçası, tıraş makinesi ve pandemi sürecinde olduğumuz için kolonya koymak istedik müsaade etmediler. Orada gerekli şeyler temin edilecektir dediler. Bu şekilde gözaltına alındı babamın morali gayet yerindeydi gülerek emniyet güçlerine teslim oldu.  Durum bu şekilde oldu ama herhangi bir gerekçe söylenmedi nedir ne değildir hiçbir şey bilmiyoruz avukatımızda herhangi bir şeye hakim değil. Bizde bekliyoruz süreç bu şekilde.”

 “PROGRAMIN SUNUCULUĞUNU MUSTAFA BALBAY ÜSTLENDİ”

Gözaltına alınan İsmail Dükel'in yerine ekrana Mustafa Balbay çıktı. Balbay sabah saatlerinde gözaltına alınmasının ardından onu temsilen programı sunduğunu söyledi.

Balbay gözaltılarla ilgili şu yorumda bulundu:

* Bunca baskılara rağmen medyanın susmayacağını TELE 1’in yükselen bir kanal olarak halka gerçekleri anlatmaya devam edeceğini kanıtlamak üzerine buradayız.

* İsmail Düker bildiğini savunan gerektiğinde kimi CHP’li arkadaşlarımızı kızdıran bir arkadaşımızdır, yani doğru budur diyor. Özgür gazeteciliği yapan çok ender arkadaşlarımızdan biriydi.

* TELE 1 bütündür Uğur Dündar’ıyla Emre Kongar’ıyla tabi ki kanalın bütün sorumluluğunu üstlenen Merdan Yanardağ ile toplumun sesi olmayı başaran bir kanal olarak yükselişine bir gölge olarak değerlendiriyorum.

“VATANDAŞIMIN HABER ALMA HAKKI ADINA ÜZÜLÜYORUM”

Mustafa Balbay moderatörlüğündeki Kulis programının konuğu Aylin Nazlıaka da, İsmail Dükel ve Müyesser Yıldız’a yapılanı üzüntüyle karşıladığını ifade ederek şöyle konuştu:

* Elbette İsmail Dükel’e ve Müyesser Yıldız’a yapılanı üzüntü ile karşılıyorum ve kınıyorum ama asla karamsar bir düşünce içinde olmamıza gerek yok.

* Sınır tanımayan gazeteciler dünyada Basın Özgürlüğü Endeksini yayınladıklarında Türkiye 180 ülke içinde 157'nci sırada yer aldı. Bu benim ülkem adına canımı yakıyor. Vatandaşımın haber alma hakkı adına üzülüyorum, kaldı ki demokrasi dediğimiz şey bütüncül bir şeydir dolayısıyla basın özgürlüğü hukukun üstünlüğünden ayrı olarak düşünülemez.

* Hukukun üstünlüğü de yine eğitimde fırsat eşitliğinden ayrı olarak düşünülemez her şey birbiri ile son derece iş güdümlü ancak halkımız zaten bu yapılan yanlışlıkları görüyor o yüzden umuyorum ki ilk seçimde demokratik yollarla AKP’ye ve Cumhur İttifakına gereken ders verilecek.

"GAZETECİLİKLERİNDEN HİÇ KİMSE ŞÜPHE EDEMEZ"

Programa telefon ile bağlanan CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ise Türkiye’nin geçmişte buna benzer durumlar yaşadığını belirterek şu yorumu yaptı;

* Sabaha karşı alınan her iki gazetecinin de vatanseverliğinden gazeteciliğinden hiç kimse şüphe edemez. Her iki gazeteci de gazetecilikten zengin olmadılar, kullanmadılar.

* Gazeteciliği birilerine şantaj yapmak için ya da yalakalık yapmak için kullanmadılar. Her ikisi de zaman zaman bizim de hoşumuza gitmeyen şeyler söylediler ama gazeteciydiler. Şimdi böyle gazeteciler istemiyorlar, telefon etseniz çıkıp gelebilecek gazetecileri sabaha  karşı alıyorsunuz önce bunu sormak lazım.

* Şu anda İsmail Dükel’in neden suçlandığını hangi şüpheyle gözaltına alındığını ailesi hatta kendisi bile bilmiyor. Anayasa gereği kişi eğer gözaltına alınacaksa ona ilk söylenecek şey gözaltına alınma sebebidir bu anayasal bir haktır. Bu hakkın yok sayıldığı dönemleri Türkiye’de gördük ne yazık ki ve şuan yine aynı şeyler oluyor.

"GAZETECİLİK SAYGIN VE ONURLU BİR MESLEKTİR"

Mustafa Balbay moderatörlüğündeki Kulis programına telefon ile bağlanan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’in yorumları ise şöyle:

* Yine karanlık bir güne uyandık insanlığın en büyük felaketlerinden corona virüsü salgınıyla mücadele ediyor. Gazeteciler de bu zorlu dönemde halkın haber alma kanallarını açık tutmak için özveriyle çalışıyorlar.

* İktidarın basın sektörünün yüzde 90’ına egemen olduğunu biliyoruz. Hala gazetecilik damarına sahip yürekli meslektaşlarımız görevlerini başarıyla yapmaya çalışıyorlar ve bunun içinde bir bedel ödüyorlar.

* Basın sektöründe birçok kişi mesleğini yapamaz durumda ve bugün sayın İsmail Dükel ve Müyesser Yıldız gibi mesleğini sürdüren ve daha birçok meslektaşımızda gözaltı tehdidi altında işlerini yapmaya çalışıyorlar.

* Savcılığa davet edilebilirlerdi. Gazetecilik suç değildir iktidarın da bunu anlaması için defalarca tekrarlıyoruz. Gazetecilik iktidara değil halkın haber almasına hizmet eden saygın ve onurlu bir meslektir.

"ÇAĞIRILDIKLARINDA İSTENİLEN BİLGİLERİ VERMEYE HAZIR İNSANLAR"

CHP’nin Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, İl binasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İsmail Dükel ile Müyesser Yıldız’ın gözaltına alınmasına tepki gösteren CHP'nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bunun demokrasi ayıbı olduğunu söyledi.

Şafak baskınıyla gazetecilerin gözaltına alınmasını kınadığını belirten Çakırözer, şunları dile getirdi:

* Maalesef yine gazeteci göz altılarıyla güne başladı Türkiye. Buradan bir kez daha yeri, yurdu belli olan, işi, çalıştığı yer, yaşadığı yer belli olan gazetecilerin sabah baskınlarıyla gözaltına alınmasına, evlerine sabah şafak baskınlarıyla gözaltına alınmasını kınıyorum.

* Bu insanlar çağırıldıklarında gerek Müyesser hanım gerekse İsmail Dükel ve tüm gazeteciler sizler, bizler gibi çağırıldıklarında istenen bilgiyi vermeye hazır insanlar.

* Artık Türkiye’nin bu şafak baskınlarından ve gazetecilerin yazdıkları, çizdikleri için içeri almaktan, gözaltı almaktan, tutuklamaktan vazgeçilmesi gerekir. Bu bir demokrasi ayıbıdır. Bunu bir kez daha ifade ediyorum.

"DÜKEL VE YILDIZ SERBEST BIRAKILMALIDIR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel'in gözaltına alınmasına sosyal medya hesabından sert tepki gösterdi.

"Dükel ve Yıldız derhal serbest bırakılmalıdır" çağrısı yapan Ağbaba, konuya ilişkin Twitter paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

* Güne yine AKP faşizmi ile uyandık. Tele1 Ankara Tem. İsmail Dükel ile OdaTv Ankara Haber Müd. Müyesser Yıldız gözaltına alındı.

* Gerçekleri konuştukları/yazdıkları için gazetecileri gözaltına almak, bitip tükenmişliğin resmidir. Dükel ve Yıldız derhal serbest bırakılmalıdır.

KORKU İMPARATORLUĞU YARATILMAK İSTENİYOR

DİSK Basın-İş, iki gazetecinin gözaltına alınmasına tepki göstererek, şu açıklamayı yaptı: İsmail Dükel’in ardından Müyesser Yıldız da gözaltına alındı. Yaratılmak istenen korku imparatorluğuna direneceğiz. Gözaltına alınan gazeteciler bir an önce serbest bırakılmalıdır.

"İKTİDAR GAZETECİLERİ HEDEF GÖSTERMEKTEN VAZGEÇMİYOR"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da Dükel ve Yıldız’ın gözaltına alınmasıyla ilgili  açıklama yaptı. "Ne yazık ki, iktidar da gazetecileri hedef göstermekten, sabah evlerinde gözaltına almaktan vazgeçmiyor" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Meslektaşlarımızın gazetecilik faaliyetinden gözaltına alınması açıkça verilmek istenen bir gözdağıdır. Suçlamalar ne olursa olsun savcılığa çağrılarak ifadesi alınabilecek gazetecilerin böyle gözaltına alınması demokrasilerde olmaması gereken bir uygulamadır.

* Türkiye’de demokrasinin yeşermesi için haberin özgürce dolaşabildiği bir toplum olmalıyız. Bunun için de gazeteciler görevlerini yapabilmeli. Hak ihlallerini yazan, gündeme getiren, olayları halk adına sorgulayan gazeteciler, haber verme faaliyeti nedeniyle gözaltına alınmamalı, tutuklanmamalı.

* Ülkede demokrasinin yeşermesi ve barışın sağlanabilmesi için Tele 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel’in, Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız’ın ve cezaevinde bulunan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılması gereğine inanıyoruz.

* Bu gerçekler ışığında iktidarı bir kez daha Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya, halkın haber alma hakkını engellememeye davet ediyoruz.

"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR"

İki ismin gözaltına alınmasına bir tepki de CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan'dan geldi. Özkan Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

* Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel gazetecidir. #GazetecilikSucDegildir Zırvalarınızla onları susturma operasyonlarınız sonuçsuz kalacak.

* Gözaltına alınmalarını şiddetle kınıyoruz. Askeri haberler nedeniyle casusluk suçlaması gazetecilik yapmayın demektir. Haddinize değildir.

"BASKILAR KARŞISINDA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Gözaltılara tepki gösteren bir diğer isim de CHP'li Engin Özkoç'tu. Özkoç kişisel hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

* Gazeteci Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel bu sabah gözaltına alındı. Gazetecilerin gazetecilik faaliyetinden gözaltına alınması açıkça gazeteciye verilen bir gözdağıdır.

* Baskılar karşısında boyun eğmeyeceğiz, asla sessiz kalmayacağız. Gazetecileri susturamazsınız

[old_news_related_template title=" Gazetecilere peş peşe gözaltı" desc="TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ile OdaTV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız sabah saatlerinde gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/08/iecrop/yildiz-dukel-1_16_9_1591609183.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/gazeteci-ismail-dukel-gozaltina-alindi-5861501/"]