Türkiye corona vakalarının açıklandığı günden bu yana tedbirlerini sıklaştırmaya ve hayatın her alanında uygulamaya başladı. Bu kapsamda, özellikle sağlık personellerine yapılacak olan ek ödeme miktarı dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, 1 Ocak 2020 itibariyle Türkiye’de 164 bin 594 doktor ve 198 bin 465 hemşire bulunuyor. Bu doğrultuda, Türkiye’de 498,2 kişiye sadece 1 doktor düşüyor.

“BU KARAR HASTANE ÇALIŞANLARI ARASINDAKİ İÇ BARIŞI BOZAR”

Sağlık Bakanlığı’nın personele 3 aylık yüzde yüz ek ödeme yapılmasına yönelik aldığı kararı değrlendiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bu karar, hastane çalışanları arasındaki iç barışı bozar. Karara göre, doktorlar, hemşireler, üst düzey personel ve müdürler ek ödeme alacak, ancak taşerondan kadroya geçen 4d’liler, hasta bakıcılar, temizlikçiler ek ödeme alamayacak. Çoğunluğu emek ağırlıklı iş yapan, hasta ile birebir temasta bulunan, yatağını temizleyen ona yemek getirenler de ödeme alamayacak” dedi.

“BU TEŞVİK DEĞİL”

“Bu ödeme miktarları teşvik değil, bugün en basit bir ameliyat bile 10 bin TL tutuyor, doktorlar zaten hayatları pahasına çalışıyorlar” diyen Sertel, “Bu noktada Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, istisnasız tüm sağlık çalışanlarına her ay iki maaş verilmesini önermişti bu uygulanabilirdi” ifadelerini kullandı.

Sertel, yurt dışında tıp okuyup Türkiye’de denkliği olan öğrencilerin de bir an önce doktorluk yapmasının önünün açılması gerektiğini belirterek, “Yüzlerce doktor YÖK’e başvurdu ve bekliyor, atamaları yapılsın. Şu anda Amerika’da olsalar doktorluk yapabilirlerdi” diye konuştu.

“EN BÜYÜK HATAMIZ ABD’YE KİT YOLLAYIP ÇİN’DEN KİT BEKLEMEK OLDU”

İtalya örneğinden ders alınması gerektiğini kaydeden Sertel, “Türkiye’de 25 bin 466 yoğun bakım ünitemiz var, solunum cihazlarımız hasta yatak kapasitelerimiz acilen arttırılmalı, İtalya’dan çıkartacağımız çok ders var. En büyük hatamız ABD’ye kit yollayıp Çin’den kit beklemek oldu, test sayısı arttıkça vaka sayısı da artıyor” diye konuştu.

İŞTE EK ÖDEME RAKAMLARI

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ek ödeme alacak kişiler ve ödeme miktarları ise şöyle:

*Doktorlar 6000 ile 7500 TL,
*1/4 derece-kademede olan ve lisans mezunu olan bir hemşire 1550 TL,
*Lisans mezunu sağlıkçılar 1100 ila 1625 TL,
*Yüksekokul mezunu sağlıkçı 810 ila 1260 TL,
*Lise mezunu sağlıkçı 150 ila 505 TL arasında ek ödeme alacak.

KİMLER YARARLANIYOR?

*Eğitim görevlisi ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentler

*Uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabipleri
*Pratisyen tabip ve diş tabipleri
*İdari sağlık müdür yardımcısı, idari halk sağlığı müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılar
*Ameliyathane, anjiyo üniteleri, yoğun bakım, doğumhane, yenidoğan, süt çocuğu, yanık ünitesi/merkezi, diyaliz, acil servis-poliklinik, kapalı psikiyatri servisleri, AMATEM, çocuk izleme merkezleri, izolasyon odaları, organ ve doku nakli ve kemik iliği nakil üniteleri gibi özellikli hizmetlerde çalışan personel.
*Bunların dışında kalan diğer personel.

KİMLER YARARLANAMIYOR?

*Taşerondan kadroya geçen 4D’liler
*Hastabakıcıları
*Sekreterler
*Güvenlikçiler
*Temizlikçiler