Termik santrallerden çıkan dumanın havayı kirletmesinden dolayı, bacalara filtre takma zorunluluğu getirilmişti. Baca filtresi takmamakta direnen 5 termik santrali tamamen, Manisa Soma Termik Santrali ise kısmen kapatılmıştı.

ÇİMENTO FABRİKALARININ SAÇTIĞI HAVA KİRLİLİĞİ NE OLACAK?

Alınan bu tedbirlerle santrallerin yarattığı hava kirliliğinin kısmen de önüne geçilmesi düşünülürken, çimento fabrikalarının yarattığı kirliliğe karşı ise nasıl bir önlem alınacağı bilinmiyor.

"ZEHİR SAÇIYOR"

Limak Şirketler Grubuna ait olan Ergani Çimento Fabrikası'nın bacasından çıkan siyah dumanlar, adeta zehir saçıyor. Dün, çekilen bu görüntülerde, çimento ve benzeri üretim yapan fabrikaların da termik santrallerin saçtığı hava kirliliğinden aşağı kalır tarafının olmadığını gözler önüne serdi. İlk bakışta fabrika yangınını andıran siyah dumanları görenler, 'Çimento fabrikası şu an şehre zehir saçıyor' yorumunda bulundu.

FABRİKADAN AÇIKLAMA: ELEKTRİK ARIZASI OLDU... HEMEN MÜDAHALE EDİLDİ

Limak Ergani Çimento Fabrikası Genel Müdürü Mahmut Zeki Yıldırım tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi;
"Fabrikamızın devreye alınması için fırın ateşlenmesi esnasında elektrik arızası nedeniyle yakıt pompasının devreden çıkması nedeniyle yanmayan yakıtın döner fırın ünitesinde birikmesi sonucu kısa süreli (4-5 dakika) fırında biriken gazlar bacadan kontrolsüz bir şekilde atmosfere kaçmıştır. Duruma anında müdahale edilerek gerekli tedbirler alınmıştır. Durumun düzeltilmesinin hemen ardından da normal çalışma düzenine geçilmiştir."

"GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLECEK"

"Fabrikamızda her türlü çevre standartları uygulanmaktadır. Tüm arıtma tesislerimiz ve filtrelerimiz en son teknolojiye uygun olup bugüne kadar bu tür çevre ile ilgili yatırımlara Ergani fabrikamızda 15 milyon dolar civarında harcama yapılmıştır. Bundan sonra de gerekli hassasiyetler gösterilmeye devam edilecektir. Bu durum bir duyarsızlıktan değil bir arıza sonucu olmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."