CHP'li Enis Berberoğlu'na, MİT TIR'ları davasında, “siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamaktan” verilen 5 yıl 10 ay hapis cezası Yargıtay'da onanarak kesinleşmişti. Berberoğlu, yargılama sürecinde tutukluluğunun hukuksuz olduğu iddiasıyla AYM'ye başvurmuştu.

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle hükmetti.

BERBEROĞLU'NUN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Enis Berberoğlu'nun avukatları, Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu bugünkü toplantısında alınan kararla ilgili açıklama yaptı.

Yüksek Mahkeme'nin 24 Haziran 2018 genel seçiminde CHP İstanbul Milletvekili olan Berberoğlu’nun Anayasa’dan kaynaklanan dokunulmazlığına rağmen ceza almasını ve cezaevinde tutulmasını ihlal saydığı belirtildi.

AYM'nin adil yargılamaya aykırı bu ihlalin tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasını istediği bildirildi.

MAHKUMİYET KARARI KALKTI, ADİL YARGILAMA ZORUNLU HALE GELDİ

Avukatların açıklamasında şöyle denildi:

*Sanık olarak yargılandığı süreçte ısrarla dile getirdiğimiz 'Anayasa ile korunan temel hak ve özgürlüklerinin ihlal edildiği’ gerçeği AYM tarafından da kabul edildi.

*Yüksek Mahkeme’nin bu kararıyla müvekkilimiz hakkındaki mahkumiyet kararı ortadan kalktı, yeniden ve adil yargılama zorunlu hale geldi. Ancak müvekkilimizin 3 dönemdir üyesi olduğu TBMM, AYM kararını 4 ay daha bekleseydi, bugün hukuksuzluğu kesinleşen bir ceza ile Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürülmemiş, seçmen iradesi çiğnenmemiş olurdu.

*Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını yayınlamasının ardından bize gösterilecek yargı makamına başvuruda bulunacağız. Yeniden yargılama sürecinin beraat ile sonuçlanacağı inancıyla hukuki mücadeleyi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

[old_news_related_template title="Enis Berberoğlu kimdir? Enis Berberoğlu kaç yaşında ve nerelidir?" desc="Enis Berberoğlu, 1956 yılında İstanbul'da doğdu. CHP'de üç dönem milletvekili seçilen Enis Berberoğlu, gazetecilik kimliği ile de tanınıyor. Peki Enis Berberoğlu kimdir, kaç yaşında?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/05/iecrop/enisberberoglu-depo_16_9_1591383279.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/enis-berberoglu-kimdir-enis-berberoglu-kac-yasinda-ve-nerelidir-5855586/"]