İSKİ’nin açıkladığı verilere göre; İstanbul’a verilen günlük su miktarı 2 milyon 929 bin metreküp. Bugün itibarıyla İstanbul'un içme suyu kaynaklarının doluluk oranı yüzde 40'tan az. Küresel bir problem olan iklim değişikliği her geçen gün Türkiye ve dünyayı biraz daha tehdit ediyor. Yıllardır İstanbul’un su ihtiyacına çare olacağı söylenen Melen Barajı’nın durumu ise yılan hikâyesine dönmüş durumda.

Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde bulunan Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin yapılış amacı, İstanbul’u su ihtiyacını temin etmekti. Ancak “İstanbul'un 2040 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak” denilen ve “7 Aralık 2016 saat 14.59'da” açılacağı ilan edilen Melen Barajı, hâlâ tam anlamıyla hizmete girebilmiş değil.

Melen Barajı’nın akıbeti henüz netliğe kavuşmamışken İstanbul’da barajlarda yaşanan su oranlarındaki düşüş ise tedirginlik yaratıyor. Konuyu Devlet Su İşleri (DSİ) İçme Suyu Dairesi eski Başkan Yardımcısı ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız’a sorduk. Alınması gereken birçok önlem var. Ancak ilk olarak en büyük sorumluluk yine vatandaşa düşüyor: Mümkün olduğunca az su kullanmak…

5-19 Ekim arası barajların doluluk oranı düştüğü görülüyor. Grafik: İBB

“MELEN’İN BAŞARILI OLMASI İÇİN SUYUN İYİ YÖNETİLMESİ ŞART”


Sözcü'ye konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) İçme Suyu Dairesi eski Başkan Yardımcısı ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, İstanbul su ihtiyacını karşılamak için alınması gereken tedbirleri sıraladı.

Yıldız’a göre ilk olarak İstanbul’da kayıp-kaçak oranının yüzde 5 ile yüzde 10 arasına indirilmesi gerekiyor. Atık suların arıtılarak tekrar kullanılmasına dair projelerin artması gerektiğini belirten Yıldız, İstanbul’un Melen dışındaki su havzalarında her 7-8 senede bir kurak periyot yaşandığına dikkat çekti. Yıldız, “Melen Barajı depolama hacmi olarak İstanbul’un 2040 yılına kadar su teminini sağlayabilir ancak bunun için de İstanbul’un suyunu çok iyi yönetmesi gerekiyor” diye konuştu.

GÜNLÜK SU KULLANIMINI 25 LİTRE İLE SINIRLANDIRMALIYIZ


İstanbul'da su kullanımı sınırlamasına gidilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “İstanbul’da su artık sıkıntıya giriyor. Günde 25 litre ile 40 litre arasındaki su kullanımınızı 25 litre ile sınırlandırmak istiyoruz. Çünkü gelecekte bu risk arttığı zaman yapacak hiçbir şeyimiz kalmaz” dedi.

[special_article_template title="" desc="İstanbul’da nüfusun yaklaşık yüzde 60’ı Avrupa yakasında; su kaynaklarının ise sadece yüzde 40’ı Avrupa yakasında bulunuyor." who="Devlet Su İşleri (DSİ) İçme Suyu Dairesi eski Başkan Yardımcısı ve Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız">

Talep yönetiminde katılımcı politikaların çok önemli olduğunu dile getiren Yıldız, su hakkını gasp etmeden alınması gereken diğer önlemlere dikkat çekti: “Kayıp-kaçakların azaltılması şart. Atık suyun arıtılarak yeniden kullanımına da öncelik verilmesi gerekli.” İstanbul’da su talebinin 5 yılda 150 milyon metreküpe yakın arttığını ifade eden Yıldız, önümüzdeki 5 yılda da bu artışın devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. İstanbul’un Melen dışında, tamamlandığı zaman belirli oranlarda su biriktirecek başka baraj inşaatları da var ancak Yıldız’a göre yalnızca su ihtiyacını karşılamaya yönelik bir yaklaşım İstanbul için yeterli olmayacak. Çünkü iklim değişikliği gibi bir risk söz konusu. İki yıl üst üste kuraklık olduğunda İstanbul’un suyunu yönetebilmek için barajlardan daha fazlasına ihtiyaç duyulacak.