CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, üniversite mezunu genç işsizler ile videokonferans toplantısında bir araya gelerek yaşanan sorunları ve gençlerin taleplerini dinleyip, çözüm önerilerini anlattı.

Üniversite bittikten sonra iş bulamadıklarını ifade eden gençlerin sıklıkla yaşadığı problem ise belirli sürelerde tecrübe istenmesi. Mezun olduktan sonra kendilerine şans verilmeden nasıl tecrübe edineceklerini soran gençler alanı dışında mesleklere yönelerek geçimini sağlıyor. Özel sektörde çalıştığı halde ailesiyle yaşamak zorunda kalan bir genç ise “Üniversite kendi evimdeyken şimdi çalıştığım halde ailemle yaşıyorum” diyerek ekonomik koşulların tek başına yaşamaya yeterli olmadığını söyledi.

“GENÇLERİN UMUTSUZ OLMAYA HAKKI YOK”

Gençlerin sorunlarına çözüm üretecek olanın iktidar olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Maalesef bugün siyaset kurumu gençlerin sorununa çözüm bulabilecek birikime ve kapasiteye sahip değil. Bunu iktidar için ifade ediyorum. Umutsuzluğun çok yaygın olduğunu görüyorum ben ve gençlerin umutsuz olmaya hakkı yok. Sıkıntılar var, iş bulamıyorsunuz, hala baba evindesiniz, bir gelir elde edip hem kendi geleceğinizi oluşturmak, hem de birikim yapmak ister, araba ister, ev ister, bunun özlemini doğal olarak her genç duyar. Bugün yaşadığınız koşullar kaldırılması gerçekten zor olan koşullar” diye konuştu.

“PARALAR SEN İŞ BULASIN DİYE DEĞİL İŞSİZ KAL DİYE HARCANIYOR”

Eğitimde ciddi sorunlar ve eksiklikler olduğuna dikkat çeken CHP lideri, “Eğitim sağlıklı bir planlama üzerine inşa edilmiş değil. Herkesin üniversite mezunu olduğu bir ülke hiçbir yerde yoktur. Sağlıklı bir eğitim politikasıyla hayatın, imalatın, üretimin her alanını istihdam alanına dönüştürmek mümkün. Parlamentoya bütçe sunuldu, Türkiye’deki hiçbir genç bu bütçeden haberdar bile değil. Bu bütçenin büyüklüğü nedir bu paralar nereye gidiyor? Sorgulamıyor, ‘ben işsizim’ diyor. Zaten işsiz kalacaksın, çünkü paralar sen iş bulasın diye değil işsiz kal diye harcanıyor” sözlerini kaydetti.

“NEDEN YATIRIMLAR TÜRKİYE GENELİNDE DENGELİ DAĞITILMIYOR?”

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı: “Üretim zinciri oluşturulabilirse, fabrikalar kurulabilirse teknolojik alt yapı oluşturulup katma değeri yüksek ürün üretilebilirse herkesin işi olur o zaman bu bir planlama ile olur. Anadolu’nun içi boşaltılıyor. Ankara, İzmir, İstanbul’a geliyor insanlar belki iş bulabilirim diye, kimse ‘Kayseri’ye, Erzurum'a gideyim, iş bulayım’ demiyor. Neden yatırımlar Türkiye genelinde dengeli dağıtılmıyor? Bütün gençlerin 2023’e kendini hazırlaması lazım. Bütün gençlerin 18 yıldır iktidarda olup beni işsiz bırakıyorsa ben asla oy vermeyeceğim demesi lazım. Eğer bunu söylüyorsa ve sandığa bu iradesini yansıtabiliyorsa o ülkede hiçbir siyasi iktidar ben gençlerin sesine kulak vermiyorum diyemez.”