Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, büyük artçıların Türkiye kıyılarından uzakta olacağını söyledi. Ercan, İzmir’de yapıların yüzde 73’nün güvensiz olduğunu belirterek, İzmir’de ortalama her 111 yılda bir büyük bir deprem yaşandığını, böyle bir depremin olması halinde çok büyük kayıplar yaşanacağını belirtti. Ercan, büyük bir deprem atlatan Kuşadası’nı etkileyecek depremin de Sisam’ın kuzeyinde olacağını belirtti.

"KIRILMA KUŞADASI’NA 4-5 KM YAKLAŞTI"

Yaşanan depremin İzmir depremi olmadığını, Sisam depremi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, “Kırık Sisam’ın kuzey yakasından Egenin derinliklerinden Atina’ya doğru gidiyor. Kırılma Kuşadası'na aşağı yukarı 4-5 kilometre kadar yaklaştı. Merkez Sisam, ama kırığın başladığı yer bizim teknelerin açıldığı yerler. Kuşadası büyük bir depremi atlattı. Kuşadası’nı etkileyecek deprem Sisam’ın kuzeyinde olacaktır” dedi.

[old_news_related_template title="Ege'de depremler sürüyor! İşte AFAD ve Kandilli verilerine göre son depremler…" desc="Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede yüzlerce deprem yaşandı. Son 24 saatte ise en büyüğü 4.9 olan depremler vatandaşlarda korku ve endişeye yaratmaya devam ediyor. Son depremler hakkındaki tüm bilgiler Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından paylaşılıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/01/iecrop/son-depremler-shutter_16_9_1604210908.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/egede-depremler-suruyor-iste-afad-ve-kandilli-verilerine-gore-son-depremler-6106969/"]


"BÜYÜK ARTÇILAR UZAKLAŞIYOR" 

Ercan bundan sonra artçı depremler kırılmanın uçlarında olacağını belirterek, “Şu anda kırılmanın uçlarında gerginlik toplandı. Artçı depremlere baktığımızda bu gerginliğin daha çok Ege Denizi’nin bulunduğu tarafta, yani batıda toplandığını görüyoruz. Olasılıkla büyük artçı depremlerini Türkiye kıyılarına yakın değil de, Yunanistan kıyılarına doğru yapması beklenir. Yani çok uzakta değil, o düşüğün batı uçlarında yapması beklenir” dedi.

"NÜFUS YOĞUNLUĞU FAZLA OLAN YERDE ÖLÜM DE FAZLA OLUR"

Depremin merkezi olan Sisam’da birçoğu Osmanlı döneminden kalan iki katlı evlerin korunduğunu belirten Ercan, “Sisam’da evler korunmuş, nüfus yoğunluğu az. İzmir’de ise nüfus yoğunluğu kilometrekare başına bin 750, İstanbul’da iki bin 586 kişi. Dolaysıyla birim alanına düşen insan sayısı birinci derece deprem bölgeleri olan İstanbul ve İzmir’de çok fazla. Haliyle nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde ölüm oranları da fazla olur. İzmir nüfusa doymuştur. Nüfus yoğunluğunun azaltılması en azından durdurulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"İZMİR KIRIĞI GERGİNLİK YÜKLÜYOR"

İzmir’de büyük depremlerin yaklaşık 111 yılda bir olduğunu söyleyen Ercan, olası İzmir depremiyle ilgili şu bilgileri verdi: “İzmir bundan daha büyük depremler gördü. 17’inci yüz yılda İzmir 7.5 büyüklüğünde depremi yaşadı. O zaman yaşayan nüfusun 20 bin kişisini öldürmüştü. Bugün o büyüklükteki bir deprem İzmir kırığında olsaydı, özellikle Bornova ovası, Bayraklı, Mersinli,  Alaylı, Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir Çiğli, Menemen ilçelerinde  göçen yapılar altından kurtarma yapılacak, belki on binlerce kişi  ölecekti. Şu anda İzmir kırığı durgun bekliyor, gerginliği yüklüyor. Gelecekte İzmir’i etkileyecek deprem Tepecik, Kadife kale önünden, Kemeraltı’ndan Konak varyantın olduğu kesimden Güzelyalı, Göztepe, Gülülbahçe’ye doğru uzanan İzmir kırığında olacaktır.”

"YIKILAN BİNALARIN ORTAK YANLARI ÇOK"

Ercan yıkılan binaların ortak yanlarının çok olduğunun altını çizerek şunları söyledi;”İzmir’in yapılarının yüzde 73’ü güvensiz yapılardır. Yaklaşık 7.5 büyüklüğe dayanacak yapı sayısı yüzde 3 dolayındadır. İzmir genelinde en büyük sorun temellerin sığlığı, ıslaklık alması, bohçalama yapılmaması, yapı gereçlerin doğru seçilmemesi, dikme ve kiriş bağlantılarının iyi olmamasından kaynaklanıyor. Bamya tarlalarına yapılmış yıkılan binaların hepsinde gördüğümüz ortak yanlar bunlar. Çoğunda deprem perdesi yok. Bunlara bir de beton niteliğinin düşük olması ekleniyor. Her ne kadar bölgedeki gökdelenleri onaylamasam da, Bayraklı kesiminde, aynı bamya tarlarında uygun mühendislik hizmeti alarak yapılan  gökdelenlerin yıkılmadığını da gördük.”

[old_news_related_template title="Son dakika... İzmir depreminde ölü sayısı 58'e çıktı" desc="İzmir depreminde hayatını kaybedenlerin sayısının 58'e yükseldi. Yaralı sayısı ise 896 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İzmir'de ağır hasarlı 26 binanın acil olarak yıkılacağını söyledi. 2 bin 76 arama-kurtarma personeli sekiz binanın enkazında çalışmalarını sürdürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/01/iecrop/resimid_125308951_12530895_16_9_1604215533.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-izmir-depreminde-olu-sayisi-49a-cikti-6106991/"]