Yıl: 1923… Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, tüm yurdu düşman işgalinden kurtardı. Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanmıştı. Sırada bu zaferi, Türkiye'nin bağımsızlığını ve milli egemenliğini tüm dünyaya kabul ettirmek vardı. Görüşmelerin adresi İsviçre'nin Lozan kentiydi. İlk barış görüşmeleri 1922'de başladı. İsmet Paşa başkanlığındaki Türk heyeti Lozan'a giderken, ülke 10 yıllık savaştan yeni çıkmıştı.

TEK CEVAP: BAĞIMSIZLIK

Türkiye, Lozan'a Kurtuluş Savaşı'nın galibi olarak giderken, Müttefikler Türkiye'yi 1. Dünya Savaşı'nın mağlubu olarak görüyordu. Masadaki herkes Türkiye karşıtı cephede birleşmişti. İlk sunulan anlaşma metni ise Sevr'den farksızdı… İsmet Paşa, Ankara'nın da onayıyla teklifi reddetti. İngiltere Dışişleri Bakanı Lord Curzon, bu durum için "İsmet söylediğimiz her şeye aynı cevabı verdi: Bağımsızlık" dedi.

Bunun üzerine Lozan Konferansı 4 Şubat 1923'te kesildi. İsmet Paşa ve heyeti Türkiye'ye döndü. Konferans 23 Nisan 1923'te yeniden başladı. Üç ay sürdü. 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalandı. Türkiye'nin bugünkü sınırları Lozan Antlaşması ile çizildi. Kapitülasyonlar kaldırıldı. Ekonomik, siyasi, adli, hukuki bağımsızlığımız antlaşması Lozan sayesinde sağlandı. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması olarak kabul edildi.

Siyasiler sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarla, Lozan Barış Antlaşması’nın 97. yılını kutladı.

MERAL AKŞENER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Kurtuluş Savaşımızın nişanesi #LozanBarışAntlaşması'nın 97. yıl dönümünde; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden Millî Mücadele kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Mekânları cennet olsun.

KEMAL KILIÇDAROĞLU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Milli Mücadelemizi, büyük bir diplomasi zaferiyle taçlandırdığımız #LozanBarışAntlaşması'nın 97. yılı kutlu olsun. Ülkemizin tapu senedi olan Lozan'ın mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, İsmet İnönü'yü ve Milli Mücadele kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyorum.

EKREM İMAMOĞLU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: #LozanAntlaşması cephede kazanılan zaferin diplomaside perçinlenmesidir. Türkiye'nin tapusu Lozan'dır.

ENGİN ÖZKOÇ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: Lozan Antlaşması'nın 97. yıl dönümünü kutluyor, başta Yüce Atatürk olmak üzere, kararlarıyla Lozan görüşmelerine yön veren TBMM üyelerini, Lozan görüşmelerini yürüten devlet adamı İsmet İnönü ile çalışma arkadaşlarını saygıyla anıyorum.

TUNÇ SOYER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş anlaşması ve tapusu olarak anılan #LozanBarışAntlaşması bir diplomasi zaferidir. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü olmak üzere bu mirası bize bırakanların manevi huzurunda saygıyla, şükranla eğiliyorum...

MANSUR YAVAŞ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş: Ülkemizin eşit ve egemen bir devlet olarak tanınmasını sağlayan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş belgesi Lozan Antlaşması'nın 97. yılı kutlu olsun. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve istiklal mücadelemizin tüm kahramanlarını minnet ve saygıyla yad ediyorum.

MUHARREM İNCE

CHP'li Muharrem İnce: #LozanBarışAntlaşması bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş belgesidir. Sevr'i ve dayattığı emperyalist projeyi tarihin çöplüğüne gömenleri, Mustafa Kemal Atatürk'ü, İsmet İnönü'yü ve Milli Mücadele kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.

[old_news_related_template title="ADD'nin Lozan Antlaşması kutlamaları yasaklandı" desc="Atatürkçü Düşünce Dernekleri (ADD), Lozan Antlaşması'nı kutlamak için her yıl olduğu gibi etkinlikler hazırladı. ADD öncülüğünde, birçok meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla her kentin meydanında Atatürk anıtlarına çelenk sunma, günün anlam ve önemine dair kamuoyu açıklaması yapılması için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda Anıtkabir ziyareti de kararlaştırıldı. Ancak valilikler etkinlik öncesi harekete geçirilerek kutlama etkinlikleri yasaklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/07/24/iecrop/ataturk.lozan__16_9_1595576423.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/addnin-lozan-antlasmasi-kutlamalari-yasaklandi-5949559/"]