İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Giresun'da yaşanan sel felaketi sonrası kente giderek AFAD İl Müdürlüğü'ndeki Hasar Tespit ve Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Toplantı sonrası bir açıklama yapan Bakan Soylu "Şu ana kadar 133 vatandaşımız kurtarıldı" diyerek, şu bilgileri paylaştı:

* Ben böyle bir afet görmedim. Deprem de gördüm fakat bu başka bir şey. Allah kimseyi böyle bir imtihanla sınamasın. Dereli, Doğankent ve Yağlıdere'de hasar büyük. Tirebolu-Doğankent yolu kapalı. Ve maalesef Tirebolu-Doğakent yolu üzerinde, içerisinde beş jandarmamızın bulunduğu araç bir menfezde suların içinde gömülü olarak kaldı. Bir askerimizin ve üç vatandaşımızın cansız bedenine ulaşıldı.

[caption id="attachment_6002105" align="alignnone" width="1200"] Arama kurtarma ekipleri, sel sularına kapılan jandarma aracına ulaştı. (FOTO: İHA)[/caption]

* Şu anda kayıp olduğunu bildiğimiz 11 kişi daha var. 118 köy yolu kapalı. Bunun ötesinde bu bahsettiğim ilçelerin köylerinden bilgi aldıklarımız var, alamadıklarımız var.

[caption id="attachment_6002094" align="alignnone" width="880"] Dün akşam saatlerinde Giresun'da meydana gelen sel felaketinin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı. (FOTO: DHA)[/caption]

* Yayladan dönen İl Genel Meclisi üyelerimizin de içerisinde bulunduğu toplam 20 kişi, sekizi bir noktada, diğerleri başka bir noktada olmak üzere şu anda onlar da mahsurlar ve onlara da ulaşılamıyor.

[caption id="attachment_6002122" align="alignnone" width="1200"] İçişleri Bakanı Süyelman Bakanı Süleyman Soylu, sel felaketinde büyük hasar gören Dereli ilçe merkezinde incelemelerde bulundu.[/caption]

* Bu 20 kişiye ulaşılamamasının sebebi, en son 10 dakika önce konuştuğumuzda 3 kilometrelik bir mesafe kaldığı söylendi. Bulundukları yerin hem sağında hem solunda heyelan düştü ve o heyelanın tam ortasında kaldılar. Onlara da ulaşma çalışmaları devam ediyor.

[caption id="attachment_6002128" align="alignnone" width="1200"] Yoğun yağış sonrasında Dereli ilçe merkezinde suyun 2 metrenin üzerine kadar çıktığını belirten İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, suyun tüm merkezi etkisi altına alabilecek şekilde yükseldiğini dile getirdi. (FOTO: DHA)[/caption]

* Dereli'de bir düğün salonunda mahsur kalan 20 kişiyi kurtarma çalışmaları sürüyor. Biraz önce güvenli bir yere alındıkları da söylendi ama onlarla ilgili de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

BAKAN PAKDEMİRLİ'DEN YAĞIŞ UYARISI

Felaket sonrası Giresun'un siluetinin değiştiğini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli vatandaşları uyararak "Bölgedeki yağışların Trabzon, Rize ve Artvin´de pazar akşamına kadar sürmesini bekliyoruz. Vatandaşlarımızın, üreticilerimizin daha tedbirli olması ve hassasiyet göstermesi özellikle önem arz ediyor" dedi. Bakan Pakdemirli ağustos ayı ortalamasının 1.5 mislinin bir günde yağdığını belirterek "Tüm zarar gören yerlerle ilgili temizlik ve tespit çalışmalarımızı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

NÜFUSUN EN KALABALIK OLDUĞU ZAMAN

Fındık sezonu ve gurbetçilerin tatil için gelmesiyle Dereli ve çevre ilçelerde nüfus yoğunluğu yaşanırken; AFAD, Twitter hesabından yapılan şu açıklamayı yaptı: Giresun'da aşırı yağışlardan dolayı Dereli, Espiye, Doğankent, Tirebolu, Güce, Görele ve Yağlıdere ilçelerinde sel, heyelan ve su baskınları meydana gelmiştir. AFAD, Jandarma, Belediye, İtfaiye, Karayolları, UMKE, Türk Kızılay ve AKUT ekiplerimizle bölgede 423 personel ve 153 araç ile aralıksız devam eden arama kurtarma çalışmalarında şu ana kadar 127 vatandaşımız kurtarılmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir.

ERDOĞAN: GEREKLİ ADIMLARI ATIN

Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri'ne ait bir adet helikopterin arama-kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Giresun'a gönderildiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bölgenin durumunu ve arama-kurtarma çalışmalarıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bilgi aldı.

Yaşanan sel ve heyelanda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaraların sarılması için devletin tüm imkanlarıyla seferber edilmesi ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli adımların atılması talimatını verdi.


[old_news_related_template title="Giresun'da korkutan görüntüler: Araçlar sürüklendi" desc="Giresun’da akşam saatlerinde başlayan sağanak yağmur nedeniyle bazı ilçelerde sel ve heyelan meydana geldi. Sel suları sokaklardaki araçları sürükledi. Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü verilerine göre etkili olan sağanak yağışta metrekareye ortalama 52 kilogram yağış düştü. En fazla yağış ise metrekareye 82,7 kilogram ile Bulancak ilçesine ve 80,8 kilogram ile Yağlıdere ilçesine düştü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vefat haberlerinin olmadığını ancak 5’i jandarma ve biri iş makinesi operatörü olmak üzere 12 kayıp ihbarı ve bilgisinin söz konusu olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/22/iecrop/giresun-sozcu_16_9_1598123332.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/giresunda-korkutan-goruntuler-araclar-suruklendi-6001841/"]