Akdeniz'de sular ısınıyor... Antalya açıklarında yaklaşık 3 hafta bekleyen sismik araştırma gemisi Oruç Reis için 23 Ağustos'a kadar Navtex ilan edildi.

Oruç Reis Antalya'dan yola çıkarak araştırma yapacağı bölgeye ulaştı.

AYNI NOKTADA ARAMA

Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi dairesindeki bilgilere göre sismik araştırma yapacak olan Oruç Reis'e, Ataman ve Cengiz Han gemileri de eşlik ediyor.

Sondaj faaliyetlerinin Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce Yunanistan ile Türkiye'yi karşı karşıya getiren bölgede yapılacağı öğrenildi.

[caption id="attachment_5979441" align="alignnone" width="1200"] (FOTO: İHA)[/caption]

ORUÇ REİS BÖLGEDE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Oruç Reis'in bölgeye ulaştığını belirterek şunları kaydetti:

* MTA Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, Akdeniz´deki yeni görevi için Antalya'dan demir alarak, çalışma yapacağı alana ulaştı.

* Türkiye'nin enerji bağımsızlığı için Akdeniz´de ve Karadeniz´deki çalışmalarımız aralıksız devam edecek.

* 83 milyon arkanda Oruç Reis. Rast gele.

YUNANİSTAN ALARMDA

DHA'nın haberine göre NAVTEX kararı Yunan ordusunu panikletti. Alarma geçen Atina yönetimi, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in başkanlığında Savunma ve Dışişleri Konseyi'ni (KYSEA) acil toplama kararı aldı.

Güney Kıbrıs ve Yunanistan medyası da Türkiye'nin hamlesini manşetlerine taşıdı.

Akdeniz'de gerilimin yükseldiğini yazan Rum medyası, Türk savaş gemilerinin de Doğu Akdeniz'de konuşlandığına dikkat çekti.

[caption id="attachment_5979442" align="alignnone" width="1200"] (FOTO: DHA)[/caption]

SAVAŞ GEMİLERİ... 

Türkiye'nin adımları karşısında Yunanistan savaş gemilerinin de seferber edildiği bildirildi.

Yunan medyasında ise Atina yönetiminin Türkiye'nin tavrı karşısında teyakkuza geçtiği ifade edilerek, "Türkiye, Mısır-Yunanistan anlaşmasına meydan okuyor" yorumları yapıldı.

GERİLİM YÜKSELMİŞTİ

Türkiye'nin 21 Temmuz'da Meis Adası'nın güney ve doğusunda Oruç Reis ile sondaj faaliyetleri yapacağını açıklamasının ardından Yunanistan'la gerilim yükselmişti.

İddialara göre savaş gemilerinin karşı karşıya gelme ihtimalini devreye giren Almanya Başbakanı Angela Merkel engellemişti.

[caption id="attachment_5979033" align="alignnone" width="880"] Sismik araştırma gemisi Oruç Reis (FOTO: DHA)[/caption]

NAVTEX NEDİR?

İngilizce `Navigational text messages´ ifadesinin kısaltması olan Navtex, denizcilere yapılan bir tür uluslararası duyuru işlevi görüyor. Navtex paylaşımlarıyla seyir halindeki gemiler bilgilendiriliyor; tehlike ya da risklere karşı uyarılıyor.

Kazalar, meteorolojik tahminler, arama kurtarma faaliyetleri gibi durumlar hakkında mesajlar veriliyor. Mesajlar, Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanırken, gemiler bunları Navtex cihazlarıyla algılayıp haberdar oluyor.