AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, corona virüsüne karşı geliştirilen aşı çalışmalarına, geçen ay gönüllü katıldı. Çin'den getirilen Sinovac firmasının testlerine gönüllü katılıp aşıyı Türkiye'de ilk yaptıranlar arasında yer alan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, iki doz sonunda yaşadıklarını ve sonuçları anlattı.

AÜ'de Faz 3 çalışmalarının halen devam ettiğini belirten Prof. Dr. Özkan, Faz 3 çalışmasını sonlandırıp aşıya geçmek için bu hafta içerisinde karar verilebileceğini aktardı. AÜ'de aşı çalışmalarına katılanlarda ciddi bir yan etki olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özkan, coronaya karşı en etkili silahın aşı olduğunu söyledi.

"EN GÜÇLÜ SİLAH AŞI"

Prof. Dr. Özlenen Özkan, henüz etkili bir ilaç olmadığını belirterek, "Bizim için en güçlü, en büyük silahımız aşı. Aşıların Faz 3 sonuçlarını okuduğumuz zaman birbirleriyle yakın sonuçları var. En azından bu salgını bir nebze kontrol almak adına aşılar şu an ümit veriyor. Teknikleri farklı ve bunların sonuçları için zaman gerektiriyor. Hiçbir yerde uzun dönem sonuçları yok çünkü. Yapılan açıklamalarda en azından aşıya denk gelen ve corona enfeksiyonu geçiren insanların çok daha hafif seyrettiğini söylemiş olması bile bizim için çok önemli" dedi.

[old_news_related_template title="Corona virüsü aşısı nasıl bu kadar çabuk bulundu?" desc="Covid-19 salgının üzerinden bir yıl geçmeden pek çok firma aşı üretti. Peki ya nasıl bu kadar kısa süre içerisinde bu aşılar üretildi? AIDS'e çare bulmak için yapılan çalışmaların Covid-19 aşısı üzerindeki etkisi ne? " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/27/iecrop/covid19-asi-reuters_16_9_1609052573.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/corona-virusu-asisi-nasil-bu-kadar-cabuk-bulundu-6184280/"]

AŞI OLMASINA RAĞMEN TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYACAK

Aşı olmasına rağmen maske, mesafe kullarına devam edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Hala birçok insanda ciddi virüs yükü var. Bu virüs yüküyle muhatap olmanın çok da bir anlamı yok. Ne olursa olsun aşı kesinlikle bir güvenlik faktörü ancak yine de diğer önlemleri almakta çok büyük fayda var. Hiçbir şekilde maske ve mesafeyi şu anda bırakmayı düşünmüyorum" diye konuştu.

"HER AŞIYA GÜVENİYORUM"

Aşı yaptırdıktan sonra herhangi bir yan etki yaşamadığını, sadece baş ve kas ağrıları meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Özkan, "İş icabı birçok insanla muhatap olmak zorundayım. Aynı zamanda plastik cerrahi mesleğimi de icra edip ameliyatlarıma devam ediyorum. Bu anlamda riskimiz diğer insanlara göre daha farklı. Daha yüksek risk grubundayız ama şu anda coronayla ilgili herhangi bir sıkıntı olmadı. Faz 3 çalışması bittikten sonra aşının etkilerini göreceğiz ama ben her aşıya çok güveniyorum" dedi.

"AŞILAR MUTASYONA KARŞI ETKİLİ"

Prof. Dr. Özlenen Özkan, "İnsanlar şanslarının farkında değil. Ben olsam peyderpey gelecek aşıyı kullanmayı tercih ederim. Firmalar, mutasyona uğradığı zaman bile aşıların etkili olduğu yönünde açıklama yaptı. Bunu da zamanla göreceğiz ama ben de o yönde düşünüyorum. Niye bu kadar aşıdan korkulduğunu anlamıyorum. Çünkü çocuklarımıza aşı yaptırıyoruz bu da onlardan bir tanesi. Aşı karneleri var onları bir yerlerde kurmak durumundayız. Bence bu aşı karneleri de gelecek. İnsanların aşıdan niye korktuklarını anlayamıyorum, çünkü elimizdeki tek silah bu. Ya aşı olacağız ya corona olacağız" diye konuştu. (DHA)

[old_news_related_template title="Bilim Kurulu Üyesi Kayıpmaz aşılarla ilgili merak edilenleri anlattı" desc="Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, aşılarla ilgili merak edilenleri anlattı. Son Bilim Kurulu toplantısı sonrasında da etkinlik oranı açıklanan inaktif virüs aşısının yüz güldürdüğünü belirten Kayıpmaz, 'Aşılar eğer ülkemiz standartlarına uygun bulunursa öyle kullanıma girecek. Bu da yaklaşık olarak 2 hafta alacak bir süreçtir' şeklinde konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/27/iecrop/corona-asi-shutter_16_9_1609060206.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/saglik/bilim-kurulu-uyesi-kayipmaz-asilarla-ilgili-merak-edilenleri-anlatti-6185251/"]