Küba'nın başkenti Havana'dan adını alan gizemli hastalık “Havana Sendromu” vakaları ABD’li diplomatlar arasında devam ediyor.

Gizemli hastalığın dünya çapında yaklaşık 200 ABD’li yetkiliyi ve ailesini etkilediğine inanılıyor.

Alman basınında yer alan haberde, polisin başkent Berlin’de bulunan ABD Büyükelçiliğindeki gizemli hastalık “Havana Sendromu” vakalarını araştırdığı bildirildi.

Haberde, Berlin polisinin geçtiğimiz ağustos ayından bu yana "ABD Büyükelçiliği çalışanlarına yönelik sonik silah saldırısı olduğu iddiasını" araştırdığı aktarılırken, polisin konu hakkında daha fazla bilgi vermediği ifade edildi. Konu hakkında ABD Büyükelçiliği tarafından ise henüz açıklama yapılmadı.

Havana Sendromunun semptomları arasında migren, mide bulantısı, hafıza kaybı, baş dönmesi, denge ve duyma kaybı ile anksiyete bulunuyor. Hastalığa yakalandığını iddia eden kişiler, çevredekilerin duymadığı şekilde gürültüler duyduklarını belirtmişti.

"KASITLI OLARAK ÇIKMASI BÜYÜK BİR İHTİMAL"

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns temmuz ayında yaptığı açıklamada, Havana Sendromundan muzdarip 200 kadar ABD yetkilisi ve aile üyesi arasında yaklaşık 100 CIA görevlisi ve aile üyesinin bulunduğunu aktarmıştı.

Burns, aralık ayında ABD Ulusal Bilimler Akademisi Panelinin "yönlendirilmiş enerji" ışınlarının kullanılmasının makul bir neden olduğunu bulduğunu belirtmiş, semptomların kasıtlı olarak ortaya çıktığına dair "çok güçlü bir ihtimal" olduğunu aktarmıştı.

Burns, gizemli hastalıktan Rusya'nın sorumlu olabileceğini öne sürmüş, Rusya ise iddiaları reddetmişti.

Öte yandan 2016 yılında Küba'da ABD Büyükelçiliği'ndeki düzinelerce diplomatın Havana Sendromuna ait semptomlardan şikayet etmesinin ardından gizemli hastalık kamuoyunun dikkatini çekmişti.

[old_news_related_template title="200'den fazla kişide görüldü... Sırbistan'daki CIA ajanında Havana sendromu" desc="Bugüne dek 200'den fazla ABD'li yetkilide görülen Havana sendromu bu kez kendini Sırbistan'da gösterdi. Sendrom belirtileri gösteren CIA ajanı geri gönderildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/30/iecrop/cia-reuters_16_9_1632984790.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/200den-fazla-kiside-goruldu-sirbistandaki-cia-ajaninda-havana-sendromu-6678518/"]

[old_news_related_template title="Corona geçirenler için korkutan araştırma: Beyni küçültüyor" desc="Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/07/iecrop/detay-kopya-1_16_9_1633594407.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/corona-gecirenler-icin-korkutan-arastirma-beyni-kucultuyor-6692182/"]

[old_news_related_template title="Uzmanlar uyarıyor: Covid parmağı sendromu" desc="İngiltere'nin saygın tıp dergilerinden British Journal of Dermatology'de yayınlanan bir araştırma, Covid-19 geçirenlerin el ve ayak parmaklarında kızarıklık ve şişlik meydana geldiğini ortaya koydu. Uzmanlar, çocuk ve gençlerde de bu durumun yaygın olduğunu açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/06/iecrop/parmak-shutterstock_16_9_1633505944.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/uzmanlar-uyariyor-covid-parmagi-sendromu-6689998/"]