Yeni Zelanda Ulusal Su ve Atmosfer Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, ağustos ayına kadar olan üç ay boyunca ortalama sıcaklık 9.8 Santigrat olarak kaydedildi. Bu, uzun vadeli ortalamanın 1,3C üzerinde ve geçen yıl yayınlanan bir önceki rekordan 0,2C daha yüksek. Bilim insanları 1909'dan beri sıcaklık değerlerinin kayıtlarını tutuyorlar ve en sıcak kışların çoğunun yakın zamanda yaşandığına dikkat çekiyorlar.

Enstitüde meteorolog olan Nava Fedaeff, küresel ısınmanın arka planında, bu yıl kuzeyden normalden daha fazla ılık rüzgarın ve daha sıcak deniz sıcaklığının neden olduğunu söyledi.

ÇİFTÇİLERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK


Fedaeff, daha düşük rakımlardaki kar yağışının bu kış ortalamanın oldukça altında olduğunu, çünkü genellikle kar yağışının yağmurla yer değiştirdiğini, bunun da daha az kar erimesi olacağı için yılın ilerleyen aylarında nehir seviyelerinin düşmesine neden olabileceğini söyledi. Fedaeff ayrıca, bu durumun sulamayı da etkileyebileceğini belirtti.

Wellington Victoria Üniversitesi'nde iklim bilimcisi olan Profesör James Renwick, en azından kısa vadede, inek veya koyun sürüleri olan bazı Yeni Zelandalı çiftçilerin daha uzun bir çim yetiştirme mevsiminden yararlanabileceğini söyledi. Ancak değişikliklerin doğal ekosistemler üzerinde baskı oluşturduğunu ve zamanla daha fazla türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.

Renwick, "Yakında ısınmanın üstesinden gelmezsek, dünyanın büyük kesimleri için keder olacak" dedi. Renwick, Yeni Zelanda'nın iklim değişikliği hakkında çok konuştuğunu ancak şimdiye kadar emisyonların azaltılması için çok az şey yaptığını söyledi.

[old_news_related_template title="Küresel iklim krizi endişe yaratıyor: Avrupa en sıcak yılını yaşadı" desc="Resmi verilere göre Avrupa geçen sene en sıcak yılını yaşadı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/26/iecrop/yangin-reuters_16_9_1629982922.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kuresel-iklim-krizi-endise-yaratiyor-avrupa-en-sicak-yilini-yasadi-6614926/"]

[old_news_related_template title="İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıklar rekor kırmaya devam ediyor" desc="Kıbrıs, Küba, Türkiye, Kanada, Kuzey İrlanda, Antarktika... Hepsi son iki yılda şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık değerlerine ulaştılar. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre de sıcaklıklarda yaşanan bu tip aşırı değerler önümüzdeki senelerde görülmeye devam edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/27/iecrop/iklim_degisikligi-reuters_16_9_1627366861.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/iklim-degisikliginin-etkisiyle-sicakliklar-rekor-kirmaya-devam-ediyor-6558750/"]

[old_news_related_template title="Savaş, COVID ve iklim değişikliği... Her dakika 11 kişiyi öldürüyor" desc="Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın yayınladığı yeni bir rapora göre, açlıktan ölen insan sayısı geçtiğimiz yıl altı kat artarak COVID-19 kaynaklı ölümleri geride bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/09/iecrop/aclik_reuters_16_9_1625834189.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/savas-covid-ve-iklim-degisikligi-her-dakika-11-kisiyi-olduruyor-6530177/"]