Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 2017'nin ortalarından bu yana Katar'ı terörizmi desteklemekle suçlayarak diplomatik, ticaret ve seyahat ambargosu uyguluyor.

Reuters’a konuşan bir ABD’li yetkili,  ABD Başkanı Donald Trump tarafından anlaşmazlık üzerinde çalışmakla görevlendirilen Beyaz Saray kıdemli danışmanı Jared Kushner’ın bugün Suudi Arabistan’a uçtuğunu açıkladı.

Katar’ın dört ülkeyle sorunun çözümü için anlaşmaya varıldığını ifade eden yetkili, konuyla ilgili anlaşmanın yarın Suudi Arabistan’da imzalancağını açıkladı.

Yetkili, ortaya çıkan anlaşma uyarınca, dört ülkenin Katar ablukasına son vereceğini ve bunun karşılığında Katar'ın ablukayla ilgili davalardan vazgeçeceğini söyledi.

KUVEYT DIŞİŞLERİ BAKANI DOĞRULADI

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır el Sabah, Suudi Arabistan'da yapılacak zirve öncesinde bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada "Bu akşam itibarıyla Suudi Arabistan ile Katar arasındaki hava sahası ile kara ve deniz sınırlarının açılması için bir anlaşmaya varıldı" dedi.


TÜRK DIŞİŞLERİ: KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu.

Bakanlığın açıklamasında şöyle denildi:

* Katar ile Suudi Arabistan arasında kara, deniz ve hava sınırlarının bu akşam itibarıyla açılmasına yönelik alınan kararı memnuniyetle karşılıyoruz.

* Bu gelişme, Körfez bölgesinde Haziran 2017’den bu yana devam eden ihtilafın çözüme kavuşturulmasına yönelik önemli bir adım teşkil etmektedir.

* Başta Kuveyt olmak üzere, yürüttükleri arabuluculuk ve kolaylaştırıcılık faaliyetleriyle sözkonusu kararın alınmasına katkı sağlayan uluslararası aktörlerin çabaları takdire şayandır.

* Temennimiz, bu ihtilafın, ülkelerin egemenliklerine karşılıklı saygı temelinde kapsamlı ve kalıcı çözüme kavuşturulması ve Katar halkına yönelik diğer müeyyidelerin de bir an önce kaldırılmasıdır.

* Körfez İşbirliği Konseyi'nin stratejik ortağı olan ve Körfez bölgesinin güvenlik ve istikrarına büyük önem atfeden ülkemiz, bu istikametteki tüm çabaları desteklemeyi sürdürecektir.

[old_news_related_template title="Katar’ın Türkiye aşkı!" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/23/iecrop/murat-muratoglu-son_16_9_1606158164.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/murat-muratoglu/katarin-turkiye-aski-6138258/"]

[old_news_related_template title="İstanbul'a Katar imzası!" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamad Al-Sani arasındaki yakın ilişki İstanbul'a damgasını vurdu. Gayrimenkul, medya ve bankacılık sektöründeki Katar imzası kente yayıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/27/iecrop/katar5_16_9_1606465468.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/istanbula-katar-imzasi-6143382/"]