Dünyanın en büyük fast food şirketi McDonald's, küresel tedarik zincirinde yaşanan aksamalar nedeniyle 'patates kızartması' krizi yaşıyor.

Mc Donalds, patates kızartmasını yapmak için kullanılan patateslerin sevkiyatlarında gecikmeler yaşadığını söyledi.

Bu nedenle, Japonya'da yarından 30 Aralık'a kadar patates kızartmasının yalnızca küçük porsiyonları satılacak.

'GEÇİCİ OLARAK SINIRLAMA KARARI'

Şirket tarafından yapılan açıklamada "McDonald's Japonya, müşterilerin McDonald's Patates Kızartmasının tadını çıkarmaya devam edebilmelerini sağlamak için proaktif bir önlem olarak orta ve büyük boy patates kızartması satışlarını geçici olarak sınırlayacak." ifadeleri yer aldı.

Şirket tarafından İngiltere merkezli BBC'ye yapılan açıklamada, "Müşteriler yine de tüm restoranlarımızda küçük boy patates kızartması sipariş edebilecekler. Bugüne kadar tedarikte herhangi bir kesinti olmadı" ifadeleri kullanıldı.

PANDEMİ BÜYÜK ETKEN

McDonald's'ın kullandığı patatesleri genellikle Kanada'nın Vancouver yakınlarındaki bir limandan ithal edildiği belirtilirken, bu gemilerin sel ve pandemi nedeniyle gecikmelerle karşılaştığı vurgulandı.

Şirket yaptığı açıklamada, Japonya'daki tedariği düzeltmek de dahil olmak üzere alternatif önlemlere geçileceğini söyledi.

Bu, McDonald's'ın Japonya'daki porsiyonlarını küçültmek zorunda kaldığı ilk sefer değil. 2014 yılında, ABD'nin batı kıyısındaki 29 limanda 20 bin liman işçisi, terminal operatörü ve nakliye hattı arasındaki uzun süreli yaşanan anlaşmazlık, patates kızartması tedariğinde sıkıntıya neden olmuştu.

DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

Buna karşılık McDonald's Japonya, sadece küçük porsiyonlarda patates kızartması satmak gibi acil bir adım atmıştı.

Bu yılın Ağustos ayında  McDonald's, İngiltere'deki 1.250 satış noktasında shake ve şişe içeceklerin mevcudiyetini etkileyen tedarik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu da söylemişti.

Şirket, ülke çapındaki kamyon şoförü sıkıntısının aksamaların arkasındaki sebeplerden biri olduğunu söylemiş ve "Şu anda Birleşik İngiltere'deki perakendecileri etkileyen bir dizi sorun, bunlardan biri ülke çapında ağır vasıta sürücüleri sıkıntısı." ifadelerinde bulunmuştu.

[old_news_related_template title="TL'deki hareketlilik Nutella'yı vurdu: 'Stok yapsanız iyi olur'" desc="Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'ini sağlayan Türkiye'de kurda meydana gelen hareketlilik nedeniyle Nutella'nın küresel tedarik zinciri tehlike altına girdi. Uzmanlar, üretimin Türkiye'den İtalya, ABD ve Gürcistan gibi ülkelere kayabileceğini belirtiyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/21/iecrop/shutterstock_693469846_16_9_1640086016.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tldeki-hareketlilik-nutellayi-vurdu-stok-yapsaniz-iyi-olur-6840093/"]

[old_news_related_template title="Çıplak fotoğraflar, eski McDonald's CEO'suna 78 milyon sterline mal oldu" desc="McDonald's yönetiminden aldığı yüklü tazminatı geri vermeyi kabul eden Steve Easterbrook, 'Yaptıklarım için özür diliyorum' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/17/iecrop/steve-easterbrook-reuters_16_9_1639728246.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ciplak-fotolar-eski-mcdonalds-ceosuna-78-milyon-sterline-mal-oldu-6832633/"]

[old_news_related_template title="Bakanlığın ödeme kararı tedarikçileri böldü, ameliyatlar tehlikeye girdi" desc="Üniversite ve Devlet Hastaneleri'ne malzeme tedarikini durduran tıbbi cihaz tedarikçilerinin temsilcileriyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı toplantı sektörü böldü. Bakanlığın 600 ortopedi tedarikçiyi vergi numaraları ile ödeme planına alması sektörün 13 bin 500 tedarikçiyi ayaklandırdı. Pazartesinden itibaren en azından 2020 yılı ödemeleri yapılmadığı taktirde, hastanelere hiç bir tıbbi malzemenin verilmeyeceği duyuruldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/12/iecrop/ameliyat_16_9_1639314391.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/bakanligin-odeme-karari-tedarikcileri-boldu-ameliyatlar-tehlikeye-girdi-6822874/"]