Nijerya’nın kuzeybatısında yer alan Zamfara eyaletinde silahlı çetelerin okullara baskın düzenlemesi ve çocukları kaçırarak fidye istemesi üzerine operasyon başlatıldı.

Güvenlik güçlerinin silahlı çetelerle mücadelesine destek olmak amacıyla eyalette telekomünikasyon hizmetleri durduruldu. Sokoto eyaletine geçen bazı Zamfara sakinleri, hafta sonundan bu yana mobil şebekelerin çalışmadığını aktardı.

GÜVENLİK SORUNUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Nijerya İletişim Komisyonu'ndan (NCC) ağ sağlayıcısı Globacom'a gönderilen mektupta, eyaletteki telekomünikasyon hizmetlerinin güvenlik kurumlarının güvenlik sorununu çözmeye yönelik faaliyetleri sağlamak için kesildiği belirtildi. Mektupta ayrıca, Globacom'a Zamfara'ya telefon ve internet hizmetlerini 3 Eylül'den itibaren iki hafta süreyle askıya alması talimatı verildi.

"KARARLI BİR ŞEKİLDE TEMİZLİYORUZ"

Nijerya Hava Kuvvetlerinden ismi açıklanmayan bir kaynak ise basına verdiği demeçte, "Bu unsurları şiddetle ve kararlı bir şekilde temizliyoruz. Bu tam bir operasyon" dedi.
Zamfara sakinlerinden öğretim görevlisi Abubakar Abdullahi Alhasan, mobil ağların çalışmayı durdurmasından bu yana askeri bir baskının devam ettiğini belirterek, "Nijerya ordusu bazı haydut kamplarını yerinden etmeyi başardı. Pek çok kişiyi öldürdüler, silah ve mühimmat topladılar, pek çoğu da tutuklandı" dedi.

ZAMFARA’DA 70’DEN FAZLA ÇOCUK KAÇIRILMIŞTI

Zamfara eyaletinin kırsal bölgesinde yer alan Kaya köyünde 1 Eylül’de Hükümet Günü Ortaokulu yerel saatle 11.22'de kimliği belirsiz silahlı kişiler tarafından basılmış, saldırganlar okulda bulunan 73 çocuğu kaçırmıştı. Zamfara, kuzeybatı Nijerya'daki güvenlik krizini engellemek için önlemler alan dört eyalet arasında yer alıyor. Eyalette motosikletle seyahat eden ve ormanlarda kamp kuran silahlı grupları engellemek amacıyla bidonlarda yakıt satışı ve yakacak odunun kamyonla taşınması yasak.

Silahlı gruplar, geçtiğimiz sene aralık ayından bu yana Nijerya'nın kuzeybatısındaki okullara veya kolejlere yapılan bir düzineden fazla saldırıda bin 100'den fazla öğrenciyi kaçırdı.

[old_news_related_template title="Nijerya dijital paraya geçiyor" desc="Afrika'nın en büyük ekonomisi olan Nijerya, bu yıl sonuna kadar resmi dijital para birimini kullanıma sunacağını açıkladı. Dijital paranın adı eNaira olacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/31/iecrop/shutterstock_1218706441-1_16_9_1630413565.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/nijerya-dijital-paraya-geciyor-6623333/"]

[old_news_related_template title="Gözaltına alınmak istenen Nijeryalı diplomat darp edildi" desc="Endonezya’nın başkenti Jakarta’da bulunan Nijerya Konsolosluğunda görevli Abdulrahman İbrahim, Endonezya göçmenlik bürosu yetkilileri tarafından gözaltına alındığı sırada darp edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/10/iecrop/nijerya-iha_16_9_1628613707.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/gozaltina-alinmak-istenen-nijeryali-diplomat-darp-edildi-6586145/"]