New South Wales planlama bakanı Rob Stokes, çatıların yalnızca ısıyı korumak ve ortamdaki sokak sıcaklıklarını yükseltmekle kalmayıp, aynı zamanda evleri soğutma ihtiyacı nedeniyle yüksek elektrik faturalarına yol açtığını söyledi: “Kentsel ısıyı uyarlama ve azaltma ihtiyacı gelecekteki bir zorluk değil, zaten şu anda yaşadığımız bir sorun.”

Bu ay yayınlanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli raporu, kentleşmenin şehirlerdeki küresel ısınmanın etkilerini daha da kötüleştirdiğine ve Avustralya'nın kara alanlarının 1910'dan bu yana yaklaşık 1,4 derece ısındığını gösterdi.

46 yaşındaki Stokes, raporun iklim değişikliği konusunda hükümetin harekete geçmemesi halinde sağlık, ekonomi ve çevre üzerinde feci etkileri olabileceğini gösterdiğini söyledi: “Müstakil konutlar için arsaları planlarken, ağaç dikecek veya bir bahçeye sahip olacak kadar büyük arka bahçelere ihtiyacımız var.”

SICAK ÇÖL RÜZGARLARINDAN ETKİLENİYOR


Araştırmalar, Sidney'in dış batısının bazı bölümlerinin Avustralya'nın kentsel kesimindeki en az yeşil bölgeler olduğunu ortaya çıkardı. Sidney'in pahalı kuzey kıyısı yüzde 60'a varan ağaç örtüsüne sahipken, bazı bölümlerin gölgelik örtüsü ancak yüzde 1.

New South Wales Üniversitesi'nde yüksek performanslı mimarlık profesörü olan Mattheos Santamouris, serin çatıların batı Sidney'deki yalıtılmamış binaların enerji tüketimini yüzde 50'ye kadar azaltabileceğini söyledi. Santamouris, The Sydney Morning Herald'a, verdiği demeçte; şehrin batı banliyölerinin sıcak çöl rüzgarlarından etkilendiğini söyledi.

Ancak Avustralya Kentsel Gelişim Enstitüsü'nün Yeni Güney Galler şube başkanı Stephen McMahon, yeni yasaları kötü düşünülmüş ve uygulanamaz diyerek eleştirdi ve her çatının beyaza boyanmasını gerektiren kurallara itiraz ettiğini söyledi.


[old_news_related_template title="İklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıklar rekor kırmaya devam ediyor" desc="Kıbrıs, Küba, Türkiye, Kanada, Kuzey İrlanda, Antarktika... Hepsi son iki yılda şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık değerlerine ulaştılar. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre de sıcaklıklarda yaşanan bu tip aşırı değerler önümüzdeki senelerde görülmeye devam edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/27/iecrop/iklim_degisikligi-reuters_16_9_1627366861.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/iklim-degisikliginin-etkisiyle-sicakliklar-rekor-kirmaya-devam-ediyor-6558750/"]

[old_news_related_template title="İklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler belli oldu" desc="Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre Singapur, Hindistan ve Çin toksik kirliliğe bağlı olarak iklim değişikliğinden en çok etkilenecek 10 ülke arasında yer alıyor. Uzmanlar ülkeleri bir an önce önlem almaya çağırıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/22/iecrop/singapur-shutterstock_16_9_1626957043.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/iklim-degisikliginden-en-cok-etkilenecek-ulkeler-belli-oldu-6551366/"]

[old_news_related_template title="Savaş, COVID ve iklim değişikliği... Her dakika 11 kişiyi öldürüyor" desc="Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın yayınladığı yeni bir rapora göre, açlıktan ölen insan sayısı geçtiğimiz yıl altı kat artarak COVID-19 kaynaklı ölümleri geride bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/09/iecrop/aclik_reuters_16_9_1625834189.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/savas-covid-ve-iklim-degisikligi-her-dakika-11-kisiyi-olduruyor-6530177/"]

[old_news_related_template title="Avustralya hükümeti, 'kayıp nesle' tazminat ödeyecek" desc="Avustralya hükümeti, asimile edilmeleri amacıyla küçük yaşta ailelerinden koparılarak devlet tarafından yetiştirilen ve “kayıp nesil” olarak bilinen yerli halk üyelerine 55 bin dolar (75 bin Avustralya doları) tazminat ödeneceğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/05/iecrop/kayip-nesil-iha_16_9_1628195975.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avustralya-hukumeti-kayip-nesle-tazminat-odeyecek-6577443/"]