ABD önderliğindeki batılı güçlerin Afganistan'dan çekilmesiyle birlikte insanlık dramının yaşandığı ülkede yönetimi ele geçiren Taliban'dan dikkat çeken bir hamle geldi. Büyük bir siyasi krizin ve ekonomik darboğazın içindeki Afganistan'dan üst düzey bir heyetin Türkiye'de resmi temaslarda bulunacağı açıklandı.

Kendisini Twitter'da barış aktivisti olarak tanıtan Muhammed Celal, paylaştığı fotoğrafın altına, "Taliban'dan Dışişleri Bakan Vekili Muttaki'nin öncülüğündeki üst düzey bir heyet, Türkiye'ye gitmek için yola çıktı" ifadesini yaptı.


Henüz birçok batılı ülke tarafından tanınmayan Taliban'ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin bugün bir heyet eşliğinde Türkiye'ye geleceği açıklandı. Sosyal medyada Afgan aktivist Muhammed Celal tarafından paylaşılan iddiaya göre heyete Muttaki başkanlık edecek.

Taliban Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi, bugün yaptığı paylaşımda "Dışişleri Bakanı Mevlevi Emirhan Muttaki başkanlığındaki üst düzey bir heyet Türkiye'ye gitti. Üst düzey bir IEA (Afganistan İslam Emirliği) heyeti, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun resmi daveti üzerine Ankara'ya hareket etti. Heyet, üst düzey Türk yetkililerle karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda görüşmelerde bulunacak" ifadelerini kullandı.

Sözcü Balkhi, heyette Dışişleri Bakan Vekili Muttaki'nin yanı sıra Molla Khairullah Khairkhah, Molla Abdülhak Wassiq, Mevlevi Nur Celal Celali, Şeyh Delawar, Sühail Şahin ve Hacı Muhammed İbrahim'in bulunduğunu ifade etti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DOĞRULADI

Sosyal medyada ortaya atılan iddialar sonrasında Türkiye'den de açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, bu gelişmeyi doğruladı ve heyetin temaslarda bulunacağını açıkladı.

Bu açıklamaların ardından Taliban heyetinin Türkiye'ye geldiği duyuruldu.

"TÜRKİYE İLE SAĞLAM İLİŞKİ KURMAK İSTİYORUZ" DEMİŞTİ

Geçen ay bir basın toplantısı düzenleyen Muttaki, Kabil yönetiminin Türkiye ile sağlam bir ilişki kurmak istediklerini vurgulamıştı.

O dönemde yaptığı açıklamada Muttaki, Türk yetkililerle iletişim halinde olduğunu söylemiş ve Türkiye'nin Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın inşası için yardım etmesini beklediklerini söylemişti.

ÇAVUŞOĞLU, AFGANİSTAN'I DÜN YORUMLAMIŞTI

Dün bir basın toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Afganistan’ı tanıma konusunda ülkelerin farklı pozisyonları olabilir. Şu anda uluslararası toplumun ortak bir pozisyonu var. Angajmana girme konusunda da sanırım herkes aynı noktaya geliyor. Çünkü burada bir boşluk olursa ve ülkede sistem çökerse bundan kim faydalanacak, terör örgütleri" demişti.

Çavuşoğlu, IŞİD Horasan gibi bir terör örgütünün orada güçlenmesi durumunda sorunların derinleşeceğini açıklamıştı. Çavuşoğlu, "Bu problemler derinleşirse Afgan halkı, Afganistan’ı terk etmek isteyecek. Bunun bir de göç boyutu var. Şu anda ülke içinde yerinden edilmiş 4 milyon kişi var. Yaklaşık 1 milyonu bu sene hareketlendi, 3 milyonu geçen sene. Bu insanlara uluslararası toplum olarak yardım etmemiz gerekiyor" ifadesini kullanmıştı.