Çin'den sonra dünyanın en büyük domuz eti üreticisi olan ABD, Afrika domuz vebası hastalığının ülke sınırlarına ulaşmasını engellemek için çabalıyor. ABD'de yaşanacak olası bir salgın 7,7 milyar dolarlık domuz ihracat endüstrisini sarsabilir.

28 Temmuz'da Dominik Cumhuriyeti'ndeki domuz çiftliklerinde neredeyse 40 yıl sonra ilk Afrika domuz ateşi virüsü salgınını kaydedildi. Eylül ayında ise hastalık ABD'nin komşularından Haiti'de ortaya çıktı.

ABD'nin bir parçası olan ve Iowa eyaletindeki domuz çiftliklerine 3 bin 500 km uzak olan Porto Riko da Afrika domuz vebasının sıcak noktalarından birisi konumunda. Bu da adadaki bir salgının tüm ABD domuz ürünlerinin ihracatına yönelik bir yasağı tetikleyebileceğine dair korkuları artırıyor.

Konu ile ilgili konuşan Porto Riko Tarım Bakanı Ramón González, "Bu sadece Porto Riko'nun sorunu değil. Bu, tüm ABD için bir sorundur" dedi.

EN KORKUNÇ HASTALIK


60 bin ABD'li domuz çiftçisini temsil eden bir endüstri grubu olan Ulusal Domuz Üreticileri Konseyi'nin baş veterineri Liz Wagstrom ise hastalıkla ilgili, "Muhtemelen en korkulan domuz hastalığı" ifadelerini kullandı.

Hastalığın bilinen bir tedavisi olmadığı için hastalığı kontrol altına almanın tek yolu hayvanları topluca telef etmek. Hastalık şuan Afrika, Avrupa ve Asya'da 50 ülkede bulunuyor.

Porto Riko kısa süre önce, herhangi bir domuz ürününün ABD anakarasına ihraç edilmesini veya taşınmasını yasakladı. Ve adanın limanları ve havaalanları, domuz koklayan köpekler de dahil olmak üzere yoğun bir şekilde izleniyor. Göçmenler ve ABD'ye geçmek isteyenlerin eşyalarına zaman zaman el konuyor.

[old_news_related_template title="İran'dan ABD'ye masaya dönüş için 10 milyar dolar şartı" desc="İran, nükleer anlaşma müzakerelerine geri dönüş için ABD'den bloke ettiği 10 milyar dolarlık parayı serbest bırakmasını istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/03/iecrop/iran_16_9_1633257108.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/irandan-abdye-masaya-donus-icin-10-milyar-dolar-sarti-6685042/"]

[old_news_related_template title="Sayıştay ortaya çıkardı: Tarım ve Orman Bakanlığı yetkisiz üretilen tohumluklara sertifika vermiş" desc="Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 Sayıştay Denetim Raporu’nda yetkisiz olarak üretilen elit sınıftaki tohumluklara sertifika verdiği ve buğday, arpa, nohut, mercimek gibi 56 ton hububat ve bakliyat tohumu üretip sertifikalı ürün gibi piyasaya sürdüğü ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/04/iecrop/tohum_16_9_1633340618.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/sayistay-ortaya-cikardi-tarim-ve-orman-bakanligi-yetkisiz-uretilen-tohumluklara-sertifika-vermis-6686501/"]