Dolar/TL'deki yükseliş nedeniyle akaryakıtta zam yağmuru yaşanırken bugün ilginç bir gelişme yaşandı.

Akaryakıt sektörü kaynakları, dolar kuru ve uluslararası ürün fiyatına göre yaptıkları hesapla bu gece litrede benzine 46 kuruş, motorine 45 kuruş, LPG'ye 25 kuruş daha zam olmasını bekliyordu ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) aksi yönde bir açıklama yaptı.

EPDK, yazılı açıklamasında "Bugün akaryakıt fiyatlarında herhangi bir artış söz konusu değildir" dedi.

Dün benzine 1 lira 2 kuruş, motorine 1 lira 6 kuruş, LPG'ye 65 kuruşluk tarihi zam gelmişti.

Sektör kaynakları, bugünkü zammın enerji otoriteleri eliyle engellendiğini, resmi kurumlarca belirlenen fiyat hesaplama modülüne bugün uyulmadığını öne sürüyor.

'HERHANGİ BİR MÜDAHELE YOK'


"Akaryakıt piyasamızdaki fiyat hareketleri serbest piyasa koşullarında, kamu otoritesinin herhangi bir müdahalesi ya da kararı olmadan oluşmaktadır" diyen EPDK, "Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV’nin sıfırlanması ile birlikte ise küresel petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki hareketler doğrudan fiyatlara yansımaktadır" ifadelerini kullandı.

EPDK ayrıca, "Gerçek dışı haber ve yorumlar yapan ya da yaptıran kişiler hakkında da Kurumumuz tarafından suç duyurusunda bulunulacaktır" dedi.

Akaryakıt bayileri önündeki uzun kuyruklara ve bazı bayilerde kotalı satış olduğu yönündeki şikayetlere de değinen EPDK, "Herhangi bir ikmal krizi kesinlikle söz konusu değildir" dedi.

"Kurumumuz tarafından otomasyon sistemi sayesinde bütün bayilerin anlık satışları takip edilmekte, herhangi bir bayinin -fiyat artışlarından kâr etmek için- vatandaşlarımıza akaryakıt satmadığının tespit edilmesi halinde çok ağır yaptırımlar uygulanmaktadır" diyen EPDK, "Bu süreçte mağduriyet yaşayan vatandaşlarımız varsa Kurumumuza yazılı olarak başvurmalarını, EPDK olarak konunun yakın takipçisi olacağımızı da hatırlatmak isteriz" ifadelerine de açıklamada yer verdi.

SON FİYATLAR NE?


Benzinin litre fiyatı şu an yaklaşık olarak Ankara'da 9,74 TL, İstanbul'da 9,67 TL, İzmir'de 9,76 TL seviyesinde bulunuyor.

Motorinin litresi yaklaşık olarak Ankara’da 9,83 TL, İstanbul’da 9,75 TL, İzmir’de 9,85 TL fiyatla satılıyor.

Otogazın litresi ise Ankara'da 8,30 TL'ye, İstanbul'da 8,21 TL'ye, İzmir’de 8,31 TL’ye satılıyor.

Fiyatlar il, ilçe ve akaryakıt bayilerine göre farklılık gösteriyor.

LPG'DE ZAM FIRTINASI


LPG'ye sadece kasım ayında beş kez zam geldi.

Ekim ayında 93 kuruş zamlanan LPG’ye 2 Kasım’da 49 kuruş, 16 Kasım’da 25 kuruş, 20 Kasım'da 45 kuruş, 23 Kasım’da 19 kuruş, 25 Kasım'da 65 kuruş zam gelmişti.

Son iki ayda LPG’ye yapılan toplam zam 2,96 TL oldu.

Benzin ve motorin gibi otogazda da özel tüketim vergisi (ÖTV) eşel mobil sistemi kapsamında sıfırlandığı için zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıyor.

[old_news_related_template title="Benzin, motorin ve LPG'ye tarihi zam" desc="Dolar/TL'deki tarihi yükselişin ardından akaryakıta da tarihi zam geliyor. Benzine 1 lira 2 kuruş, motorine 1 lira 6 kuruş, otogaza 65 kuruş zam kararı alındı. Zamlar bu gece yürürlüğe girecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/24/iecrop/shutterstock_1062083486-2_16_9_1637733154.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/benzin-motorin-ve-lpgye-tarihi-zam-6786601/"]

[old_news_related_template title="'Merkez oyundan çekildiğini ilan etti'" desc="Merkez Bankası eski yöneticisi, “Bir günde yüzde 14-15 değer kazanmış bir kur seviyesini ‘oynaklık’ olarak görmeyen, yangına bir damla dahi su sıkmayan Merkez Bankası piyasaya oyundan çekildiğini ilan edip ‘Ben yokum’ mesajı veriyor. Piyasa o mesajı aldı” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/24/iecrop/merkez-bankasi-son-kisa_16_9_1637795812.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-oyundan-cekildigini-6788638/"]