Ekonomik, sektörel, bölgesel kriz ve zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki çalışma süresi azalan çalışanlara İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenen kısa çalışma ödeneği (KÇÖ) bugün sona eriyor.

Bütün toplumsal kesimlerden, sendikalardan ve işveren örgütlerinden ödeneğin sonlandırılmasına tepkiler geldiğini belirten Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Aruz Çerkezoğlu, ödeneğin sonlandırılması durumunda ekonomi ve istihdam alanlarında karşı karşıya kalınacak sorunları SÖZCÜ’ye anlattı.

Çerkezoğlu, kısa çalışma ödeneğinin İş Kanunu’nda var olan bir düzenleme olduğunu ve ‘zorlayıcı sebep’ kapsamında Covid-19 salgını sürecinde toplam 3.7 milyon işçinin kısa çalışma ödeneği uygulamasından yararlandığını söyledi. Bu ödeneğin özellikle salgın sürecinde işçiler açısından önemli bir sosyal destek olarak hayata geçirildiğini anımsattı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Aruz Çerkezoğlu

“TÜRKİYE TARİHİNİN EN BÜYÜK İŞ VE İSTİHDAM KAYBINI YAŞIYORUZ”


Salgının devam ettiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Pandeminin etkileri, ekonomik ve toplumsal tahribatı çok derin bir biçimde devam ediyor. Vaka sayıları ortada, aşı programlamasında ciddi sıkıntılar var. O nedenle de (vaka sayılarında) çok ciddi bir artış söz konusu. Buna bağlı olarak da Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybını yaşıyoruz. Böyle bir süreçte yeni birtakım sosyal destekler; gelir desteği, vergi desteği vesaire yapılması gerekirken var olan destek mekanizmaları da sonlandırılıyor. Bunun akılla, mantıkla bağdaşır bir tarafı yok” açıklamasında bulundu.