Türk Sanayicileri ve İş insanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Bursa Sanayicileri ve İş insanları Derneği'nin düzenlediği bir etkinliğe çevrimiçi katılarak fiyat istikrarı ve enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de enflasyon ve faiz gibi uzun yıllardır masada olan gündem maddelerinin hâlâ önemini koruduğu vurgu yapan Kaslowski, "Bu durum ekonomimizi dış dalgalanmalara daha açık hale getiriyor" dedi.

"Bu çerçevede Türkiye'de büyümede, üretimde sürdürülebilirlik sağlamanın birinci koşulunun kalıcı düşük enflasyon olduğunun altını tekrar çizmek isterim" diyen Kaslowski, "Fiyat istikrarını sağlamanın yolu ise fiyatlara müdahale ile değil, liberal piyasa işleyişini destekleyen, doğru ve öngörülebilir politika dizaynı ile olmalı. Aksi takdirde kısa vadeli kazanımlar için attığımız her adım, bir dönem sonra ülke ekonomimize çok daha maliyetli şekilde geri dönmektedir" diye konuştu.

'RİSK PRİMİNİN DÜŞÜRÜLMESİNE ODAKLANILMALI'


Kaslowski, "Öncelikle odaklanmamız gereken konu risk priminin düşürülmesi olmalı. Finansal istikrarı ve öngörülebilirliği sağladığımız sürece enflasyonda kalıcı düşüşü görmemiz mümkün" değerlendirmesinde bulundu.

'KISA VADELİ İLİŞKİYLE DIŞ POLİTİKA OLMAZ'


Dış politika konularına da değinen Kaslowski "TÜSİAD olarak demokratik ilke ve normları, serbest ticarete dayalı küreselleşmeyi ve transatlantik ittifak eksenli çok taraflı uluslararası güvenlik mimarisini destekliyoruz. Ülkemizin yüzyıllara dayanan modernleşme çizgisi ve Cumhuriyet normları da bunu gerektiriyor" dedi.

"Durum böyleyken uzun vadeli çıkar ve değerlere dayalı liberal-demokratik ilke ve normlar yerine kısa vadeli alışveriş ilişkisine dayalı bir dış politika modeli kalıcı olamaz" diyen Kaslowski, "AB tarafı ile bu konu yeniden ele alınırken ikili ilişkileri sığınmacı ekseninden tamamen çıkararak, yeniden üyelik perspektifine oturtmak ana hedef olmalıdır" diye konuştu.

Kaslowski ayrıca, kadın hakları konusunda da değinerek "İstanbul Sözleşmesine geri dönerek kamu politikalarımızı güçlendirmeliyiz" ifadelerini kullandı. (DHA)

[old_news_related_template title="TÜSİAD Başkanı: Avrupa'nın sınır bekçisi olmaktan vazgeçmeliyiz" desc="TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, hükümetin Avrupa ile yaptığı sığınmacı anlaşmasını 'Kale Avrupası'nın sınır bekçiliği' olarak niteledi ve Türkiye'nin sığınmacılar için bir cazibe merkezi haline gelmesinin ilerleme hedeflerine aykırı olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/21/iecrop/tusiad-1_16_9_1632202148.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tusiad-baskani-avrupanin-sinir-bekcisi-olmaktan-vazgecmeliyiz-6660828/"]

[old_news_related_template title="TÜSİAD'dan çok sert açıklamalar..." desc="TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ekonomiden hukuka siyasetten dış politikaya kadar bir dizi başlıkta iktidarı eleştirdi. İsim vermeden Sedat Peker'in açıklamalarına da değinen patronlar, 'kamuoyu nezdinde dile gelen bu şüphelerin giderilmesi gerekiyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/17/iecrop/icerdeee_16_9_1606987120_16_9_1623924399.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tusiaddan-sert-cikis-2-6491326/"]

[old_news_related_template title="TÜSİAD Başkanı Kaslowski: İşsizlik ve hayat pahalılığı geleceğimizi tehdit eder durumda" desc="TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “Ekonomide bir taraftan pandemi kaynaklı baskı sürerken, diğer taraftan çeşitli ekonomik yapılarda arka arkaya yaşadığımız değişikler öngörü yapılabilmesini imkansız kılmaktadır. İşsizlik ve hayat pahalılığı, sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de tehdit eder durumdadır. Bu alanlarda çok ciddi adımlara ve ilerlemeye ihtiyacımız var” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/27/iecrop/simone-kaslowski-depophotos_16_9_1619529188.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tusiad-baskani-kaslowski-issizlik-ve-hayat-pahaliligi-gelecegimizi-tehdit-eder-durumda-6399254/"]