ABD Ankara Büyükelçiliği, yazılı olarak yaptığı ve sosyal medyadan da yayımladığı açıklamasında dört yıldır tutuklu bulunan Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları doğrultusunda serbest bırakılması çağrısında bulundu.

"HUKUK DEVLETİ VE ŞEFFAFLIK İLKELERİNİ GÖLGELEMEKTEDİR"

ABD Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Osman Kavala’nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

"DAVA ADİL VE HIZLI BİÇİMDE SONUÇLANDIRILMALI"

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.”

TÜRKİYE'DEN ART ARDA AÇIKLAMA

10 ülkenin çağrısı sonrası Türkiye'den art arda açıklamalar geldi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Türkiye'de 'devam eden dava' hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın" sözleriyle büyükelçiliklerin açıklamasına tepki gösterdi.

BAKAN GÜL: HİÇBİR BÜYÜKELÇİNİN HADDİ DEĞİLDİR

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, büyükelçilerin telkinde bulunmak sorumluluğu olmadığını belirterek, "Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir" dedi.

BAKAN SOYLU: HUKUK ANLAYIŞINA GÖLGE DÜŞÜRMEKTEDİR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir" diye duruma tepki gösterdi.

[old_news_related_template title="Mahkeme başkanı, Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamı kararına şerh koydu" desc="İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararının ardından bugün yeniden görülen Gezi Parkı Ana Davası'nda, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamı kararına, 30. Ağır Ceza Mahkemesinin geçici başkanı, muhalefet şerhi koydu. Mahkeme başkanı, muhalefet şerhinde, “Çoğunluğun tutukluluğun devamı yönündeki görüşüne iştirak etmiyorum” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/21/iecrop/osman-kavala-dha-1_16_9_1621624744.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/mahkeme-baskani-osman-kavalanin-tutuklulugunun-devami-kararina-serh-koydu-6443832/"]