AKP Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısı ile gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kürt sorunu ile ilgili söylemlerini değerlendiren Akbaşoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu, olmayan bir sorunu gündeme getiriyor. Sayın Akşener'in hem 'Mavi Vatan' hem de CHP'nin, 'Kürt sorunu vardır' şeklinde içi doldurulmamış, suni gündemine ilişkin düşüncelerini sorduğumuzda da kendisinden bir cevap gelmedi. Kamuoyu bu konuda takdirini maşeri vicdanında yapacaktır" diye konuştu.

'HDP SEÇMENİNE SELAM GÖNDERMEYE ÇALIŞIYOR'

Kılıçdaroğlu'nun, bu söylemiyle son günlerde HDP seçmenine selam göndermeye çalıştığını savunan Akbaşoğlu, "Bu selamı gönderirken tabii ittifak mensuplarıyla da belirli bir plan çerçevesinde hareket edildiği anlaşılıyor. Parti tabanlarının birbirine yakınlaştırılmasına ilişkin bu strateji, son zamanda CHP'li Aykut Erdoğdu'nun açıklamaları üzerine, Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanı olması talebine kadar ilerlemiş vaziyette. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı herhalde Selahattin Demirtaş. Kılıçdaroğlu'nun kendi partisi içindeki cumhurbaşkanı adaylarına hem kendisiyle hem de içeride bulunan milletvekillerinin yaklaşımlarıyla yeni yeni isimlerin eklendiği kamuoyunun bilgisine sunulmuş vaziyette" değerlendirmesine bulundu.

'PARLAMENTER SİSTEM GERİYE GİTMEKTİR'

Muhalefetin, güçlendirilmiş parlamenter sisteme yönelik çalışmasıyla ilgili de Akbaşoğlu şunları söyledi:
"Parlamenter sistem gericiliktir, geriye gitmektir. Bugün parlamenter sistem üzerinde ortak paydada buluşanlar aslında Türkiye'yi kaosa, vesayete, milletin egemenliğinden rol kapmaya çalışanlara yeşil ışık yakmaktadır.

Her sistem tartışılabilir, görüşülebilir ancak milletin iradesine, kararına bir saygısızlık söz konusudur. CHP,  güçlendirilmiş parlamenter sistem, İYİ Parti  ise iyileştirilmiş parlamenter sistem diyor.

Aslında hem CHP hem de İYİ Parti parlamenter sistemin yetersizliğini kavramsallaştırmada bile kabul ediyorlar. Demek ki iyileştirilmesi, güçlendirilmesi gereken bir boyutu olduğunu peşinen kabul ediyorlar. Bir kere kavramsallaştırmalarında bu eksikliği kabul etmiş oluyorlar. Niçin parlamenter sistemi istiyorlar biliyor musunuz? Çünkü ulufe, bakanlık, makam dağıtmak için, partileri ancak bu şekilde bir arada tutabilecekleri için parlamenter sistemi dillendiriyorlar.

HDP'li bakandan bahsediyorlar. Parlamenter sistemi dillendirenler; 'geriye gidelim, iki ileri, bir geri adım atalım, Cumhurbaşkanı ayrı telden çalsın, Başbakan ayrı telden çalsın, yüzde 7 binlere varan gecelik faizler olsun, üç rakamlı enflasyonlar tekrar geri gelsin, vesayet odakları tekrar milletin rolünü çalsın ve Türkiye yerinde saysın' istiyor.

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ne karşı gelenlerin bütün argümanları temelsizdir. Bunu her platformda hem hukuki hem de siyasi her zaman tartışmaya ve müzakereye açığız."

[old_news_related_template title="Babacan: Cumhurbaşkanı adayı parlamenter sisteme geçişin yol haritasını imzalamalı" desc="DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, gündemdeki seçim sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Babacan, 'İster kendi adayımızı çıkaralım ister bir grup siyasi parti olarak bir aday üzerinde mutabık kalalım; bizim cumhurbaşkanı adayımızın parlamenter sistemi sonuna kadar desteklemesi lazım. Parlamenter sisteme geçişle alakalı yol haritasının altına imza atması lazım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/22/iecrop/dha-ali-babacan-1_16_9_1625148600_16_9_1632295236.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/babacan-cumhurbaskani-adayi-parlamenter-sisteme-gecisin-yol-haritasini-imzalamali-6663155/"]

[old_news_related_template title="CHP, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için ilkeleri açıkladı" desc="CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan Parti Meclisi'nde Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için ilkeleri 29 madde halinde açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/30/iecrop/chp4_16_9_1625065049.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chp-guclendirilmis-parlamenter-sistem-icin-ilkeleri-acikladi-6514450/"]