CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada iktidarın Türk Lirası’nı yedirmeyeceğiz söylemi üzerine dövizle verilen garantileri anımsattı.

CHP’li Akın, özetle şunları dile getirdi:

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret konusunda dün yaptığı açıklamada belirlenen yeni ücretin dolar kuruyla karşılaştırılmaması gerektiğini ifade ederek, “Bizim paramız belli, o da Türk Lirası ve biz Türk Liramızı yedirmeyeceğiz” açıklamasında bulunmuştur. Türk Lirası’ndaki değer kaybı AKP iktidarının özellikle son 3 yılda aldığı yanlış kararların neticesidir.

ASGARİ ÜCRET CEBE GİRMEDEN ŞİMDİDEN ERİMEYE BAŞLADI

* Yeni belirlenen asgari ücretin satın alma gücünün bir önceki asgari ücrete göre çok düşük olduğu bir gerçektir. Yeni asgari ücret, her gün zamlanan fiyatlar karşısında henüz cebe girmeden erimeye başlamıştır.

* Hayat pahalılığı ve zam gerçeği ortadayken; asgari ücrettin satın alma gücünü karşılaştırmak için tek başına akaryakıt fiyatlarına bakmak bile yeterli olacaktır.

* 1 Ocak 2021 tarihinde bir aylık asgari ücretle litre fiyatı 7,18 TL olan benzinden 395 litre alınırken; 2022 yılı asgari ücretiyle bugün litre fiyatı 10,91 lira olan benzinden 389 litre alınabilmektedir.

* 2021 yılı asgari ücretiyle 429 litre alınan motorin yeni asgari ücretle 412 litreye; 715 litre alınabilen LPG otogaz da 515 litreye düşmüştür.

*Dolayısıyla satın alma gücü dikkate alındığında yeni belirlenen asgari ücrette anlamlı bir artış yoktur.

TL’Yİ YEDİRMEYECEKSENİZ GARANTİLER NİYE DÖVİZLE VERİLİYOR?

* Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni asgari ücretin dolarla karşılaştırılmaması gerektiğini ifade ederken “Türk Lirası’nı yetirmeyeceğiz” söylemine dayanmaktadır.

* İktidar otoyol, köprü ve tünellere verdiği araç geçiş garantilerinde araç başına yaptığı ödemeyi dolar ya da avro cinsinden vermektedir. Bunun yanı garanti ücretlerinin belirlenmesinde Amerika’daki enflasyon verileri dikkate alınmaktadır.

* Dolayısıyla yap-işlet-devret modeliyle yapılan projelerde dövizle verilen araç geçiş garantisi ya da gelir garantileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemiyle çelişmektedir.

* AK Parti iktidarı; “Türk Lirası’nı yedirmeyeceğiz” söyleminde samimiyse dövizle verilen garantileri derhal Türk Lirası’na çevirmelidir.

* Sayıştay’ın tespitine göre yalnızca Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından otoyol ve köprülere verilen araç geçiş garantilerinin kalan tutarı 20 milyar 540 milyon 187 bin 18 dolar ile 2 milyar 952 milyon 706 bin 505 Avro olarak belirtilmektedir.

[old_news_related_template title="AKP’li vekilden ekonomi eleştirilerine yanıt: Ezanlarımızı susturamayacaksınız" desc="Türkiye’deki ekonomik kriz ve TL’nin rekor değer kaybını ülkemize yapılan ‘ekonomik terör’ olarak değerlendiren AKP Konya Milletvekili ve Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Gülay Samancı, “Milletimizi bölemeyeceksiniz. Bayrağımızı indiremeyeceksiniz. Vatanımızı parçalayamayacaksınız. Devletimizi yıkamayacaksınız. Ezanlarımızı susturamayacaksınız” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/16/iecrop/890da80e-5abc-47af-a348-033e8a930a55_16_9_1639648636.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-vekilden-ekonomi-elestirilerine-yanit-ezanlarimizi-susturamayacaksiniz-6830903/"]