Yüksek ev kiraları ve kalacak yer sorununa dikkat çekmek isteyen öğrenciler, TBMM bütçe görüşmelerinin devam ettiği günde seslerini duyurabilmek için Ankara Ulus Meydanı’nda bugün için ‘Barınamıyoruz’ eylemi organize etti. Ankara Valiliği'nin uygun görülmediğini açıkladığı eylem için çeşitli illerden otobüslerle yola çıkan öğrenciler Ankara girişinde durduruldu.

OTOBÜSLERİN ŞEHRE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEDİ

Polisler tarafından otobüsten indirilen gençler, duruma tepki göstererek 'barınma hakkımız engellenemez' sloganları attı. Polis daha sonra gruba müdahale ederek çok sayıda kişiyi yaka paça gözaltına aldı.



KIZILAY'DA POLİS MÜDAHALESİ

Valiliğin Ulus Meydanı’ndaki açıklamayı yasaklaması üzerine Ankara’daki öğrenciler Kızılay Konur Sokak’ta eylem yapmak istedi. Toplanan grup 'insanca yaşamak istiyoruz' sloganları atması üzerine polis müdahalesiyle karşılaştı.

Polis, yere yatırdığı gençleri gözaltın aldı, bazı öğrenciler arkadan plastik kelepçeyle bağlayarak gözaltına alındı. Polisler, gözaltı sırasında kalkanlarını kaldırarak gazetecilerin görüntü almasını engellemeye çalıştı. Öte yandan öğrencilerle birlikte eylemi izleyen bazı gazetecilerin de gözaltına alındığı öğrenildi.

"GÖZALTI SAYIMIZ 90'I AŞTI"

Barınamıyoruz hareketi isimli sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Bir kez daha Ankara'dayız! Gözaltı sayımız 90'ı aştı!  Ankara'da her sokaktan Ulus Meydanı'na yürüyen arkadaşlarımız var. Biz size 'Gözaltına alınmakla bitmeyiz' demiştik! Barınamayan milyonlarız, buradayız. Herkesi bizimle dayanışmaya davet ediyoruz."

"BU DÜZENİ KURANLARDAN HESAP SORULMAZKEN..."

Ankara'da eylem düzenlemek isteyen ancak polis engeliyle karşılaşan Barınamıyoruz Hareketi, yaşanan olayla ilgili paylaşımda bulundu. Arkadaşlarının gözaltına alınma görüntülerini paylaşan Barınamıyoruz Hareketi, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Bu ülkede tarikat yurdunda bir arkadaşımızın başı kesildi. Bu düzeni kuranlardan hiçbir hesap sorulmazken, bu düzene mahkum değiliz dediğimiz için bugün 80'i aşkın öğrenci gözaltına alındık."

 

"PANKART AÇMAK, YÜRÜMEK, TOPLANMAK DEMOKRATİK HAKTIR, SUÇ DEĞİLDİR"

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal polis müdahalesine olaya sosyal medya hesabından tepki göstererek, "Barınamıyoruz demek, geçinemiyoruz demek, borçluyuz demek, icralık olduk demek, hayat pahalıdır demek, zamlardan bıktık demek, insanca yaşamak istiyoruz demek, pankart açmak, yürümek, toplanmak demokratik haktır, suç değildir." paylaşımında bulundu.

VALİLİKTEN İZİN ÇIKMAMIŞTI

Ankara Valiliği, gerçekleştirilmesi planlanan eylemle ilgili yazılı açıklama yaparak eyleme izin verilmeyeceğini duyurmuştu. Valilik açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan haberlerde,  "12 Aralık 2021 Pazar Günü Bütün Gençler Ankara'ya/Barınamıyoruz Hareketi 12 Aralıkta Ankara'ya Gidiyor" çağrısıyla protesto eylemi düzenlemek amacıyla  Ankara'ya gelinerek düzenlenecek etkinler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17 nci ve 22 nci maddeleri gereğince, İlimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk görevinin ifası bakımlarından uygun görülmemiştir."

CHP'Lİ ANTMEN'DEN GÖZALTINDAKİ ÖĞRENCİLERE ZİYARET

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Barınamıyoruz” çağrısıyla Ankara’ya eylem yapmaya gelirken şehrin girişinde gözaltına alınan öğrencilerden bir kısmının tutulduğu Etimesgut Atayurt Jandarma Karakolu'na giderek öğrencileri ziyaret etti.

"ÇOCUKLARDAN BU KADAR KORKMAYIN"

Öğrencilerin sağlık kontrolünden geçirildiğini aktaran, Antmen, Ankara Valisi Vasip Şahin ve iktidara seslenerek, “Çocuklardan bu kadar korkmayın, sadece haklarını arıyorlar. İnsanların anayasal haklarını böyle engelleyemezsiniz. Ama zaten geliyor gelmekte olan. Merak etmeyin, gidiyorsunuz” dedi.

"ANKARA VALİLİĞİ ÖĞRENCİLERİN SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINA AYKIRI TALİMATLAR VERİYOR"

Ziyarete ilişkin fotoğrafları sosyal medya hesabından da paylaşan Antmen, "Etimesgut Atayurt Jandarma Karakolunda , barınamayan öğrencilerin yanındayız. Ankara Valiliği öğrencilerin seyahat özgürlüğü hakkına aykırı talimatlar veriyor. Takipteyiz , yanlarındayız" paylaşımında bulundu.

"ÖĞRENCİLERLE UĞRAŞMAYI BIRAK, KOKAİN BARONLARIYLA UĞRAŞ"

Öğrencilerin gözaltına alınmasına CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da tepki gösterdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya seslenen Özkoç, "Öğrencilerle uğraşmayı bırak, kokain baronlarıyla uğraş" dedi.

MAHİR ÜNAL'DAN AÇIKLAMA GELDİ

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, ‘Barınamıyoruz Hareketi’ olayına ilişkin, “Araçta bulunan şahısların araç şoförünü darp etmesi ve araçtan inerek yolu trafiğe kapatmaları neticesinde savcı talimatıyla toplam 12 şahsa yakalama işlemi yapılmıştır” dedi.

Ünal, TBMM Genel Kurulu’nda ‘Barınamıyoruz Hareketi’ne ilişkin açıklama yaptı. Ünal, “Burada 40 öğrencinin gözaltıyla ilgili bir husus paylaşıldı. Biz de hemen bu konuda bu yasaları uygulamakla görevli olan kolluk, emniyet, savcılık bunlardan hemen bilgi istedik. Ben hemen yüce Meclisle bu bilgiyi paylaşmak istiyorum. Şimdi 'Barınamıyoruz Hareketi' 12 Aralık 2021 günü sosyal medyada toplantı çağrısı yapmış, valilikte bununla ilgili yasaklama kararı getirmiş” ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ KARACA: GÜCÜNÜZ BARINMAK İSTEYEN GENÇLERE Mİ YETİYOR

Ankara'da gözaltına alınan öğrenciler ile ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 150'ye aşkın gözaltının bulunduğunu belirterek, iktidara ve İçişleri Bakanına çağrıda bulundu. Karaca, "Gücünüz bu ülkenin barınmak isteyen bu ülkenin umudu gençlere mi yetiyor? Uyuşturucu baronlarına, kara para aklayanlara gücünüz yetmiyor mu? Acilen gençlerimizi serbest bırakın ve bu ülkenin yarını olan gençlerimiz Anayasal özgürlüklerini derhal kullansınlar, seslerini TBMM'ye duyursunlar." dedi.

ANKARA VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Gözaltılara ilişkin Ankara Valiliği açıklama yaptı. Yapılan açıklamada eylemciler için 'Marjinal gruplar' tanımlaması yapıldı. Ankara Valiliği'nin açıklaması şu şekilde:

"Marjinal gruplar tarafından ilimizde toplanma çağrısı yapılan ve Ankara Valiliği tarafından yasaklama kararı alınan etkinlikle ilgili olarak; duyurulan yasaklama kararına rağmen 12.12.2021 günü saat 09:30 sıralarında söz konusu etkinliğe; İzmir ilinden katılmak üzere gelenlerin bulunduğu araç Eskişehir Yolu Uygulama Noktasında durdurulmuş, şahıslar müzakere yoluyla İzmir'e dönmeye ikna edilmiştir. Ancak geldikleri araç sürücüsünü darp ederek yolu trafiğe kapatan şahıslar yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Söz konusu etkinliğe İstanbul ilinden katılmak üzere gelenlerin bulunduğu 2 araç ise İstanbul Yolu Uygulama Noktasında durdurulmuştur. Gerekli uyarılara ve ikazlara uymayarak yürüyüş yapmakta ve trafiği aksatmakta ısrar eden şahıslar yakalanarak gözaltına alınmıştır.

Yine, önlemler kapsamında Yüksel Caddesi, Konur Caddesi ve Meşrutiyet Caddesi'nde genel asayiş uygulaması yapıldığı sırada, eş zamanlı olarak slogan atıp, pankart açarak yaya yolunu trafiğe kapatan şahıslar yakalanarak gözaltına alınmıştır."

image small

ANKARA BAROSU AÇIKLAMA YAPTI

Ankara’da ‘barınamıyoruz’ eylemi gerçekleştirmek isterken gözaltına alınan öğrencilerle ilgili Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada, “Bugün medya ve sosyal medyaya yansıyan haberlerden anlaşıldığı üzere, eğitim ve barınma hakları için barışçıl protestolarda bulunmak isteyen bir grup üniversite öğrencisi kolluk müdahalesine maruz kalmıştır. Görüntülerden ve meslektaşlarımızın beyanlarından güvenlik güçlerinin kötü muamele yasağına aykırı eylemlerde bulunduğu, göstericiler arasında yaralananların olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Bu durum üzerine, Ankara Barosu merkezi tarafından öğrencilerin gözaltında tutulduğu kolluk birimlerine gözlemci görevlendirmesi yapıldığı belirtilerek, “Meslektaşlarımızın şüphelilerle görüşme ve durumlarını tutanak altına alma yönündeki çalışmaları devam etmektedir” açıklaması yapıldı.

Ankara Barosu’nun açıklaması şöyle devam etti:

“Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak, hiçbir hak ihlaline sessiz kalmayacağımızı, bu hususta mağdurlara her türlü hukuki desteği verdiğimizi beyan eder, sürecin tamamlanmasının akabinde detaylı bilgilendirmeyi de yapacağımızı kamuoyuna saygılarımızla bildiririz. “

 

[old_news_related_template title="DİSK'ten Çalışma Bakanlığı önünde asgari ücret eylemi" desc="Asgari ücretin en az 5 bin 200 TL olmasını talep eden DİSK, Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaparak bu çağrısını tekrarladı. DİSK Başkanı Çerkezoğlu, 'Gerçek enflasyonun en az yüzde 50'ler düzeyinde olduğunu biliyoruz. Artık yeter!' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/03/iecrop/resimid_192684901_19268490_16_9_1638534567.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/diskten-calisma-bakanligi-onunde-asgari-ucret-eylemi-6805999/"]