Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Félix Antoine Tshisekedi Tshilombo ile gerçekleştirdiği baş başa ve heyetler arası görüşmelerin, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Afrika kıtasında Türkiye için önemli bir ortak olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil eden bu tarihî ziyaretin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum” dedi.

250 MİLYON DOLAR HEDEFİ

Erdoğan, “Değerli dostumla görüşmelerimizde, ilişkilerimizi tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduk. İş birliğimizi geliştirme yönündeki irademizi karşılıklı olarak teyit ettik. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de dostluğumuza yakışır seviyeye yükseltmek için birlikte yoğun çaba göstereceğiz. İlk aşamada ikili ticaret hacmimizin 250 milyon dolara çıkartılması hedefini belirledik. Az önce imzalanan anlaşmalar bu hedefe ulaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

"FETÖ'YLE MÜCADELEDE VERDİKLERİ GÜÇLÜ DESTEĞİ SÜRDÜRMELERİNİ BEKLİYORUZ"

Güvenlik ve terörle mücadele konularında da iki ülke arasında iş birliğini ilerletmek istediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanına FETÖ’yle mücadelemize verdiği samimi destek için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin, FETÖ’nün Kinşasa’daki okulunu 2018 yılında Türkiye Maarif Vakfı’na devrederek, Türkiye ile dayanışmasını gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

* Türk ve Kongolu öğretmenlerin görev yaptığı okulumuzda, hâlihazırda 538 öğrenci eğitim hayatına devam etmektedir.

* Okulumuzun, başarı grafiğini sürekli yükselttiğini görmekten ayrıca memnuniyet duyuyoruz.

* Kongo Demokratik Cumhuriyeti makamlarının okulumuza ve FETÖ’yle mücadelemize verdikleri güçlü desteği sürdürmelerini bekliyoruz.

"AFRİKA İLE İLİŞKİLERİMİZİN ÖZÜ SAMİMİYETTİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

* Türkiye olarak, ilişkilerimize büyük önem atfediyor, Afrika’nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıtanın sorunlarına en kalıcı, en gerçekçi çözümlerin, yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz.

* Afrika ile ilişkilerimizin ve iş birliğimizin geliştirilmesi insani ve girişimci dış politikamızın temel ilkelerinden birini teşkil ediyor.

* Afrika’yla ilişkilerimizin özü; samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır. Kıta ülkeleriyle kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde iş birliğimizi gerçekleştireceğiz ve bunun gayreti içerisinde olacağız.

AFGANİSTAN AÇIKLAMASI

"Afganistan’da Kabil havaalanının işletmesine yönelik olarak ABD ve Katar ile yapılan görüşmelerden somut sonuçlar elde edildi mi?" sorusunu yanıtlayan Erdoğan, şöyle konuştu:

* Geldiğimiz noktada olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok. Biz olumlu yaklaşımımızı koruduk, koruyoruz. Eğer gerçekten bizim prensiplerimize, yaklaşım tarzımıza olumlu bir süreç devam edecek olursa tabi ki biz de buna olumlu yaklaşımı ortaya koyarız.

* Bu konuda Katar başta olmak üzere, şu an itibarıyla az önce biliyorsunuz, buna kalıcı demek herhalde zor ama bir geçici kabine açıklandı. Bu geçici kabine nereye kadar devam eder onu da biz bilemeyiz. Bize düşen şu anda sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim o’dur ki hayırlı olsun.

[old_news_related_template title="Taliban, yeni Afganistan hükümetini açıkladı" desc="Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan'daki yeni hükümeti açıkladı. Mücahid, Afganistan’da geçiş hükümetine Molla Muhammed Hasan’ın liderlik edeceğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/07/iecrop/taliban-reuters5_16_9_1631026138.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/taliban-yeni-afganistan-hukumetini-acikladi-6636272/"]