HDP önümüzdeki seçimlerde tutumunu da ortaya koyacak olan deklarasyonunu açıkladı. HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar tarafından yapılan açıklamada 'ittifak' tartışmalarıyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"Bizler, parlamento seçimleri için demokrasi ittifakı şiarıyla; halklar ve barış ittifakı, kadın dayanışması ve ittifakı, ekoloji ittifakı anlayışı temelinde, toplumsal ve siyasal muhalefet, emek, kadın ve gençlik hareketleri ile en geniş birlikteliği ve ortak mücadele zeminini büyütme ve bu yoldaki güçlü yürüyüşümüzü sürdürme kararlılığındayız. Bunun dışında herhangi bir ittifak içinde yer alma arayışımızın olmadığını açıklıkla vurguluyoruz."



Açıklamada cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin değiştirilerek güçlü, çoğulcu demokratik sistemin tesis edilmesinin sağlanması gerektiği vurgulanarak şöyle denildi:

"Keyfiliği ve zorbalığı kurumsallaştırıp kalıcılaştırmayı hedefleyen ve yaşadığımız çoklu krizin ve çözümsüzlüğün başlıca kaynağı olan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini ve bu sistemi besleyen yapıları değiştirmek istiyoruz. Amacımız, bütün kuvvetleri ve nihai karar yetkisini tek adamda birleştiren bu otoriter ve tekçi sistemin yerine güçlü demokrasinin, çoğulcu demokratik sistemin tesis edilmesini sağlamaktır."

"Bu bağlamda cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesi, HDP seçmenlerinin ülkenin geleceğinde anahtar bir role sahip olmaları nedeniyle günceldir. İster HDP’li isterse başka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız. Çünkü demokratik dönüşüm şahıslar aracılığıyla değil, ilkeler ve yöntemler üzerinde müzakere ve mutabakat yoluyla gerçekleşebilir. Seçilecek cumhurbaşkanı da rolünü ve işlevini ancak bu zeminde doğru bir şekilde yerine getirebilir. "

[old_news_related_template title="İYİ Parti'den dikkat çeken ittifak açıklaması" desc="6 partinin genel başkan yardımcısı ile yaptığı toplantının ardından Balıkesir'de açıklamalarda bulunan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, 'Biz inşallah DEVA ve Gelecek Partisi Millet İttifak’ına katılır diye ümit ediyoruz. Şu gün için yapılan bu çalışmayı bir seçim ittifakı olarak algılamayıp, bunu bir anayasal ittifak olarak değerlendirmenin çok daha doğru olduğunu söylemek lazım' açıklamasında bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/23/iecrop/vekil_16_9_1632416102.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/iyi-partiden-dikkat-ceken-ittifak-aciklamasi-6666358/"]

[old_news_related_template title="Yanlışlarından dönerlerse AK Parti ile ittifak yaparım" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/15/iecrop/ruhat-mengi_16_9_1631735167.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/ruhat-mengi/yanlislarindan-donerlerse-ak-parti-ile-ittifak-yaparim-6651574/"]