İBB Meclisi’nin haziran ayı oturumlarının ikinci birleşiminde Finansman Müdürlüğü’nün hazırladığı İGDAŞ’ın BOTAŞ’a olan birikmiş borcu ile ilgili teklif geldi.

Teklifte, İBB şirketi İGDAŞ’ın BOTAŞ’a olan vadesi geçmiş 757 milyon 936 bin 857 liralık  borcunun  yeniden yapılandırılmasına  İBB’nin kefil olabilmesi için meclis tarafından karar alınması istendi.

TEKLİF İADE EDİLDİ

Teklife ilişkin Cumhur İttifakı'nın çoğunlukta olduğu Hukuk ile Plan ve Bütçe Komisyonları tarafından hazırlanan ortak raporda mevzuatta belediyenin şirketine kefalet vermesini sağlayan herhangi hüküm bulunmadığı belirtildi.

Belediye meclisinin görev ve yetkileri arasında bu konuda bir düzenleme yer almadığı da belirtilerek teklif Finansman Müdürlüğü’ne iade edildi. Teklif mecliste oybirliği ile müdürlüğüne gönderildi.

“DOĞALGAZ PARALARI SEÇİMDE KULLANILDI”

İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, konuyu meclisin mayıs ayı oturumunda gündeme getirerek dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.

Balyalı AKP yönetimindeyken İBB şirketi İGDAŞ’ın 2018 yılının ekim, kasım, aralık aylarında vatandaştan topladığı doğalgaz paralarını BOTAŞ’a ödemeyip yerel seçim öncesinde İBB’ye aktardığını açıklamıştı.

İBB’nin İGDAŞ’a faizler dahil 2 milyar lira kadar borcu olduğunu aktaran Balyalı, şunları söylemişti;

*İBB’nin kendi iştirakine niye borcu var? İGDAŞ’ın 2018 yılında ekim, kasım, aralık aylarında vatandaştan topladığı doğalgaz paraları ne oldu? İGDAŞ’a borcumuz olmasının tek bir sebebi var, 2018’in ekim-kasım-aralık aylarında vatandaştan toplanarak BOTAŞ’a ödenmesi gereken faturaların ödenmemesi ve seçim öncesinde İBB’ye aktarılması.

*Bu borcu şimdi biz ödüyoruz. Nasıl ödüyoruz? Faizi ile beraber ödüyoruz.  İGDAŞ BOTAŞ’a borcunu ödeyebilsin diye borçlanma kararları çıkarttık. İstanbul halkının cebinden bu borç için en az 800 milyon lira faiz çıkacak.

*Bunları hiç düşünmeyeceksiniz, İstanbul halkının fatura paralarını büyükşehire aktarıp onları harcayacaksınız, İGDAŞ’ı BOTAŞ’a milyarlarca lira borçlandıracaksınız, sonra çıkacaksınız bize buradan borçlanma konusundan ders vereceksiniz.

[old_news_related_template title="CHP'li Balyalı'dan flaş açıklama: İGDAŞ'ın vatandaştan topladığı doğalgaz paraları seçim öncesi İBB'ye aktarıldı" desc="İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü, AKP yönetimindeyken İBB şirketi İGDAŞ’ın 2018 yılının ekim, kasım, aralık aylarında vatandaştan topladığı doğalgaz paralarını BOTAŞ’a ödemeyip yerel seçim öncesinde İBB’ye aktardığını açıkladı. Balyalı bu yüzden İBB’nin İGDAŞ’a faizler dahil 2 milyar lira kadar borcu olduğunu belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/24/iecrop/balyali_16_9_1621883294.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-balyalidan-flas-aciklama-igdasin-vatandastan-topladigi-dogalgaz-paralari-secim-oncesi-ibbye-aktarildi-6448817/"]