Denizli’de büyükşehir belediye meclisi 2019 yılı Kasım ayı oturumunda aldığı bir kararla, dönemin Denizlispor Kulübü başkanı Ali Çetin’e ait 9 bin 779 metrekarelik parseli ticaret ve konut alanı iken ‘turizm, ticaret ve konut alanına’ dönüştürdü.

Aynı kararda imar planı değişikliği de yapılarak 5 kat planı olan alanda turizm tesisi yapılması durumunda 10 katlı yapılaşmaya olanak tanındı. Kentin yeni cazibe merkezi Bereketler Mahallesindeki arsada plan değişikliklerinin ardından büyük bir otel yapılacağı konuşulmaya başlandı.

MİMARLAR MAHKEMEYE TAŞIDI

Mimarlar Odası Denizli Şubesi plan değişikliğini getiren meclis kararına ilişkin yazılı itirazda bulundu. Bu itirazın reddinden sonra ise Denizli İdare Mahkemesine başvurarak planların iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Denizli Büyükşehir Belediyesine davası açtı.

Mahkeme davaya ilişkin kararını verdi. Buna göre yeni fonksiyon değişikliğinin noktasal bir değişiklik olduğu, tek ada tek parselde yapılan ve genel plan kararlarından bağımsız olduğu gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Denizlispor Kulübü eski Başkanı Ali Çetin


MAHKEME KAMU YARARINA BULMADI

Karar gerekçesinde ayrıca bölgedeki genel alan kullanım kararının konut alanı olduğu ve yapılaşmanın büyük ölçüde tamamlandığı ifade edildi. Plan değişikliğinde kamu yararı bulmayan mahkeme turizm fonksiyonunun da bölgenin dokusuna uygun olmadığı yönünde görüş bildirdi.

Kararda, “Bina yüksekliğinin yakın çevresini olumsuz etkileyeceği, plan değişikliğinin imar mevzuatına, kamunun hizmet gereklerine ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığından ilgili imar plan değişikliklerinin hukuka uygun bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Denizli Mimarlar Odası Başkanı Serdar Alayont


Kararı değerlendiren Denizli Mimarlar Odası Başkanı Serdar Alayont, “Kent suçlarına ve özellikle kamu yararına ve planlama ilkelerine aykırı imar planı değişikliklerine karşı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.