Kuruluş amaçları arasında “dini şuurla insan yetişmesine katkıda bulunmak” olan Antalya İlim ve Kültür Derneği'ne (Alim Derneği) ait yurtta aşçı olarak çalışan İhsan Güney adlı kişinin, yurtta kalan üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul’u, başını satırla keserek katletmesine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, Tuğrul'u öldüren Güney'in çeşitli psikolojik rahatsızlıklarının bulunduğunun tespit edildiği ancak rutin kontrollere gitmediği belirtildi.

KONTROLLERİNE GİTMEMİŞ

Valilikten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

* 07.12.2021 günü saat 14.00 sıralarında İlimiz Kepez İlçesi Kültür Mahallesi 3821 sokak No:7 sayılı adreste meydana gelen kasten öldürme olayında; M.S.T. isimli şahıs İ.G. isimli şahıs tarafından bıçaklanarak öldürülmüş, şüpheli İ.G. isimli şahıs olay akabinde suç aleti bıçakla birlikte gözaltına alınmıştır.

* Yapılan araştırmalar sonucunda şüpheli İ.G. isimli şahsın 21 yıldır aşçı olarak çalıştığı, olay tarihinden 3 ay kadar önce olay yeri adresinde aşçı olarak işe başladığı, ayrıca 17.03.2020 tarihinde düzenlenen doktor raporunda tanı olarak Bipolar Duygulanım Bozukluğu, 27.11.2020 tarihinde düzenlenen doktor raporunda Bipolar Duygulanım Bozukluğu ve Unipolar, Depresyon, Depresif Nöbet tanısı konduğu, 02.03.2020 tarihinde hastanede 15 gün yatış yaptığı ve Sizoafetik bozukluk ve bipolar duygulanım bozukluğu ile psikotik belirtisiz manik teşhisi konduğu, bu tarz hastalıklarda her ay rutin kontrollere gitmesi gerekirken 29.07.2021 tarihinden sonra bir daha kontrole gitmediği tespit edilmiştir. Tahkikat çok yönlü devam etmektedir.

TEPKİLER ÇIĞ GİBİ

Sami Tuğrul'un korkunç bir şekilde katletmesine karşı tepkiler çığı gibi büyüyor.

Eğitim Sen Antalya şubesi ve Antalya Barosu ayrı aynı yaptıkları açıklamada, üniversite öğrencisinin ölümünden dolayı tepkilerini dile getirdi, tarikat yurtlarının kapatılmasını istedi.

“ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNLARI ÇEŞİTLİ TARİKATLARA HAVALE EDİLDİ”

Eğitim-Sen Antalya şubesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Dün Antalya’da özel bir yurtta yaşanan vahşi cinayet yıllardır Eğitim Sen olarak dile getirdiğimiz yurt sorununun devlet eliyle çözülmemesinin bir sonucudur.

* Son yıllarda iktidarın öğrencilerin barınma sorunlarını çeşitli tarikatlara havale etmesi sonucunda çeşitli dernek ve vakıf adı altında çok sayıda yurt açıldı. Hatta kapatılan bazı tarikatların uzantısı olan dernek ve vakıflara ait yurtlar diğer tarikatlara paylaştırıldı.

- Denetimsiz bir şekilde çoğalan bu tür yurtlarda yaşanan sorunlar her geçen gün tehlikeli boyutlara ulaşmış durumdadır. Çeşitli taciz ve tecavüz olaylarının kamuoyuna yansıdığını hepimiz görüyoruz.

* Dün yaşanan vahşi cinayet ise bu tür yurtların ne denli denetimsiz olduğunu an acı şekilde bizlere göstermiştir. Antalya Valiliği'nin yaptığı açıklamada 'Şüphelinin 3 ay önce yurtta işe başladığı 17 Mart 2020'de düzenlenen doktor raporunda bipolar duygulanım bozukluğu teşhisi konulduğu. 27 Kasım 2020'de düzenlenen doktor raporunda bipolar duygulanım bozukluğu ve unipolar, depresyon, depresif nöbet tanısı konulduğu, 2 Mart 2020'de hastanede 15 gün yatış yaptığı ve şizoaffektif bozukluk ve bipolar duygulanım bozukluğu ile psikotik belirtisiz manik teşhisi konulduğu, bu tarz hastalıklarda her ay rutin kontrollere gitmesi gerekirken 29 Temmuz 2021'den sonra bir daha kontrole gitmediği tespit edilmiştir. Tahkikat çok yönlü devam etmektedir' denilmektedir.

* Buradan da anlaşılacağı gibi şahsınağır psikolojik rahatsızlığı olmasına rağmen ve 3 ay önce işe girmesine rağmen herhangi bir denetim yapılmamış, yapıldı ise de görmezden gelinmiş belirtilen rahatsızlıklara rağmen öğrenci yurdunda çalışmaya devam ettirilmiştir.

* Buradan da anlaşılacağı gibi çeşitli tarikatların kontrolündeki yurtlar yeterince denetlenmemektedir.

*Bu yurtlara çok geniş özgürlükler tanınmış bulunmaktadır. Ailelerin çocuklarını emanet ettiği yurtların bu denli keyfi davranması telafisi olmayan sonuçlara yol açmaktadır.

* Sorumlular bellidir. Kamuoyunun bilgi alma hakkını engelleyerek, kamuoyunu aydınlatmaya çalışan gazetecileri gözaltına alarak gerçekleri örtemezsiniz.

*Öğrencilerimizin barınma sorunu kamusal bir hak olarak kabul edilmeli ve devlet eliyle çözülmelidir.

* Tarikatların kendilerine mürit devşirme alanı olarak gördükleri tarikat yurtları kapatılmalıdır. Yoksul aile çocukları tarikat yurtlarına mahkum edilmemelidir.  Eğitim Sen olarak bir kez daha vurguluyoruz.

* Öğrencilerin barınması devletin sorumluluğundadır ve kamusal bir haktır. İktidarlar bu hakkı sağlamakla yükümlüdür.

“SUSKUN KALINAMAYACAK KADAR VAHİM BİR OLAYDIR”

Antalya Barosu tarafından yapılan açıklamada ise olayın vehametine dikkat çekildi, denetimsiz yurtların kapatılması istendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Antalya İlim ve Kültür Derneği'nin (Alim Derneği) öğrenci yurdunda aşçı İhsan Güney’in Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul'u vahşice katletmesi, sebepleri ve sonuçları itibari ile suskun kalınamayacak kadar vahim bir olaydır.

* Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının 2. maddesinde; 'Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir' hükmü düzenlenmiştir.

* Sosyal devlet ilkesi gereğince, devletin tüm bireyleri koruyup gözetme yükümlülüğü mevcuttur. Neredeyse her ilçede fakülte ve meslek yüksek okulu açmak, tek başına övünülecek bir durum değildir.

* Bu üniversiteleri kazanan gençlere, sağlıklı ve güvenli bir eğitim ve barınma ortamı da sağlanmalıdır.

*Üniversiteyi kazanan öğrenciler, çeşitli ideolojik gruplara, tarikat ve cemaatlere bağlı denetimsiz, güvenliği yeterince sağlanamayan yurtlarda kalmak zorunda bırakılmamalıdır.

* Bu vesile ile benzer olayların yeniden yaşanmaması açısından öğrencilerin barınma imkanlarının sağlanması, mevcut yurtların yasal mevzuata uygun olarak denetiminin sağlanması için ivedilikle çalışmalara başlanması gerekmektedir.

*Meydana gelen olaya ilişkin soruşturma ve kovuşturma aşamalarının Antalya Barosu tarafından titizlikle takip edileceğini, gerekli araştırmanın yapılmasının ardından sorumluluğu olan kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı, saygılarımızla kamuoyuna bildiririz.

 

[old_news_related_template title="Öğrenci yurdunda vahşet; Satırla başını kesti, göğsüne koydu" desc="Antalya'da özel öğrenci yurdunda aşçı olarak çalışan İhsan Güney (38), yurdun yemekhanesinde üniversite öğrencisi Mehmet Sami Tuğrul'un (18) başını satırla kesip, göğsünün üzerine koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/07/iecrop/2-3_16_9_1638882672.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ogrenci-yurdunda-vahset-satirla-basini-kesti-gogsune-koydu-6813212/"]