Malazgirt Zaferi tarihimizde büyük önem taşıyor. Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde, Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Diyojen arasında gerçekleşen muharebedir. Türklerin Anadolu’ya girişinde büyük önem taşıyan bu savaşla ilgili detaylar merak ediliyor. Peki Malazgirt günümüz sınırlarına göre hangi ilde yer alıyor, Malazgirt savaşının önemi ne? İşte ayrıntılar…

MALAZGİRT NEREDE?

Günümüz sınırlarına göre Malazgirt, Muş'ta yer almaktadır. Konum olarak Van, Ağrı, Erzurum, illerinin ortasında bulunur. Malazgirt ilçesi il merkezine karayolu ile uzaklığı 137 km olup, merkeze en uzak ilçe durumundadır. İlçenin yüzölçümü 1534 km2 olup, düz bir alana kurulmuştur.



MALAZGİRT SAVAŞI NEDEN ÖNEMLİ?

Malazgirt Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1071 tarihinde Türkler'in zaferi ile sonuçlandı. Böylece Anadolu'nun kapıları Türklere açıldı; Türk birlikleri Anadolu'ya girmeye başladı. Türkiye tarihi başladı.

Malazgirt Meydan Muharebesi, gerek Türk gerek İslam gerekse dünya tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Savaştan sonraki on yıl içerisinde Müslümanlar Anadolu’nun Batı uçlarına kadar ulaşmış ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Türkiye Selçuklu Devleti’nin temelleri atılmıştır. İslâm dünyasında Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar devam edecek olan bir çözülme dönemine girmiştir.