31 Mayıs 2011 günü dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın miting için gittiği Artvin Hopa’da basın açıklaması yapan vatandaşlar ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşanmış ve polis çıkan olaylara sert bir şekilde müdahale etmişti. Vatandaşları uzaklaştırmak için atılan çok sayıda kimyasal gaz sonucunda da emekli öğretmen Metin Lokumcu, kalp krizi geçirmiş ve hayatını kaybetmişti.



9 YIL SONRA DAVA AÇILDI

Lokumcu'nun ölümünden polisleri sorumlu tutan yakınlarının uzun süren mücadelesi sonrası 9 yıl sonra dava açıldı. Ancak Hopa'da yapılacak olan ilk duruşma öncesi Yargıtay tarafından alınan kararla, kamu güvenliği nedeniyle dava Trabzon'a taşındı.

Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, aralarında dönemin Artvin İl Emniyet Müdürü Muhsin Armağan’ın da bulunduğu 13 polis hakkında "taksirle ölüme neden olma" suçundan 6 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın Haziran ayında yapılan ikinci duruşmasında mahkeme görevsizlik kararı vererek davayı Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.



OLAY GÜNÜNE AİT YENİ GÖRÜNTÜLER

Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 Aralık günü yapılacak olan ilk duruşma öncesinde sosyal medyada olayların meydana geldiği 31 Mayıs 2011 gününe ait yeni görüntü paylaşıldı. Metin Lokumcu Davası adlı sosyal medya hesabından paylaşılan videoda, sivil kıyafetli bir kişinin polislere, "Sakin olun. Birlik düzenini alın: Gücümüzü gösterecek şekilde durun" diyerek gaz fişeği atıyor.

Şahıs daha sonra gaz fişeği atmaya hazırlanan polise ise, "Hedef al, hedef" diye sesleniyor. Yapılan paylaşımda, "Soruyoruz: Videoda görünen gaz kullanan, kullanmayı gösteren, talimat veren sivil giyimli kişi kimdir? Gaz kullanma ve emir verme yetkisi var mıdır?” ifadeleri kullanıldı.

[old_news_related_template title="Metin Lokumcu davasında yeni görüntüler ortaya çıktı: Gebert lan gebert" desc="Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan ikinci duruşması yapılan Metin Lokumcu davasında, 10 yıl önce Hopa'da yaşanan olaylarla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Bir kişinin 'Gebert lan gebert, vur şuna adam gibi vur' dediği görüntülerin izlendiği duruşmada ailenin avukatlarından Sercan Aran, görüntülerin polisler tarafından kaydedildiğine dikkat çekti, 'Bu bir cinayettir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/28/iecrop/a1_16_9_1624909412.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/metin-lokumcu-davasinda-yeni-goruntuler-ortaya-cikti-gebert-lan-gebert-6511054/"]

[old_news_related_template title="Metin Lokumcu davası ağır cezada görülecek" desc="Artvin'in Hopa ilçesinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yapacağı miting öncesinde yaşanan olaylarda hayatını kaybeden öğretmen Metin Lokumcu'nun, ölümüne sebep olan 13 polis hakkında 10 yıl sonra açılan davanın 2. duruşması Trabzon'da başladı. Sanık avukatları 13 polisin duruşmalardan vareste tutulmamalarını isterken, Lokumcu ailesinin avukatları sanıkların getirilmesini talep etti. Mahkeme görevsizlik kararı verirken, dava bundan sonra ağır ceza mahkemesinde devam edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/28/iecrop/metin-lokumcu_16_9_1624891231.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/metin-lokumcu-davasi-agir-cezada-gorulecek-6510572/"]