HABİP ATAM - SÖZCÜ / Pendik ilçesi Ertuğrulgazi Mahallesi'nde bulunan Ali Baba Sultan Cemevi’ne giden görevliler camın kırık olduğunu fark etti. Durum polise bildirildi. Cemevine yönelik saldırı olduğu bilgisi üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü çok yönlü araştırma başlattı.

KAMERADAN BELİRLENDİ

Çevrede güvenlik kamera çalışması yapan polis, 2 şüpheliyi belirledi. Gece 01.00 sıralarında ellerinde siyah bir poşet bulunan 2 kişinin cemevi bahçe kapısından girdiği belirlendi. Araştırmalarda şüphelilerin E.Ş. ve E.B. olduğu anlaşıldı. Cemevinin bulunduğu mahallede oturan 2 şüpheli de polis ekiplerince gözaltına alındı.



CEMEVİNDE UYUDUKLARI İDDİA EDİLDİ

Yakalanan şüphelilerin gece alkol aldıkları, uyumak için cemevine girdikleri iddia edildi. Sabah saat 08.00’de cemevinden ayrılan şüphelilerin, sürekli cemevine gelip gittikleri, saldırı gibi bir amaçlarının olmadığını söyledikleri öne sürüldü.

VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

Yaşanan olayla ilgili İstanbul Valiliğinden de açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

* Pendik İlçemizin Ertuğrulgazi Mahallesinde bulunan Ali Baba Sultan Cemevinin penceresinin kırılması olayının aydınlatılması için İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizin kamera kayıtları ve görgü tanıklarından alınan bilgiler doğrultusunda yaptıkları titiz çalışmalar neticesinde;

* Olayın, bugün saat 01.00 sıralarında Cemevinin bahçesine giren iki alkollü şahıs tarafından yapıldığı anlaşılmıştır. Olaya karışan şüpheli (E.Ş) ve (E.B) adlı şahıslar yakalanmış olup, başlatılan soruşturma devam etmektedir. İbadethanelere yapılan her türlü saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

SEVGİM BEGÜM YILMAZ - SÖZCÜ / Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı açıklamasında, “14.08.2021 günü Pendik İlçesi Ertuğrulgazi Mahallesi Kulaç Sokak No:27 adresinde bulunan Ali Baba Sultan Cemevi ve Kültür Merkezi’nin camının kırıldığına dair ihbar alınması üzerine derhal soruşturma başlatılmış ve kamera kayıtları incelenmek suretiyle yapılan araştırma sonucu olayı gerçekleştirdiği belirlenen E.Ş ve E.B adlı şüpheliler yakalanmıştır” denildi.

'UYUMUAK İÇİN GİRDİK' SAVUNMASI

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

* Yakalanan şüpheliler savunmalarında özetle ‘gece alkol aldıklarını, kapalı bir mekanda uyumak için cemevinin camını kırarak kapıyı açtıklarını ve burada yattıklarını, sabaha karşı kalkıp cemevini terk ettiklerini’ beyan etmişlerdir.

CEMEVİ YETKİLİSİ 'EYLEM ART NİYETLİ DEĞİL' DEDİ, ŞİKAYETÇİ OLMADI

* Cemevi yetkilisi de alınan beyanında özetle ‘şüphelilerin aynı mahallede oturduklarını, aileleriyle yapılan görüşme sonucu eylemin art niyetli olmadığını anladıklarını, şikayetçi olmadığını’ belirtmiştir. Başlatılan soruşturma kapsamında gerekli tüm araştırmalar tamamlandıktan sonra toplanan deliller hukuken değerlendirilecek ve ilgililer hakkında yasal gereğine tevessül edilecektir.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ERBAŞ: ŞİDDETLE KINIYORUM

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul Ali Baba Sultan Cemevi’ne yapılan saldırıyı kınadı. Başkan Erbaş, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“İstanbul Ali Baba Sultan Cemevi’ne yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Toplumsal barışa ve kardeşliğimize kast edenlere karşı bizler hep birlikte fitneye, fesada ve tefrikaya fırsat vermeden birliğimizi, beraberliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz İnşallah.”