Oltan ve Köleoğlu Enerji şirketi, Samsun Valiliği'nden aldığı ÇED gerekli değildir raporunun ardından 2019 yılında birinci derecede Tarımsal SİT alanı ilan edilen Çarşamba Ovası'nın ortasına BES (Biyokütle Enerji Santrali) inşaatına başladı.

Bölge halkı, Mimar Odası ve SAMÇED (Samsun Çevre Platformu), santralin yapıldığı yere karşı çıkarak ÇED gerekli değildir kararının iptali için Samsun 3. İdare Mahkemesi'ne iki ayrı dava açtı.

Davalar geçtiğimiz ay art arda sonuçlanırken, mahkeme santral için verilen ÇED gerekli değildir raporunu her iki davada da 2 kez iptal etti. Kararın taraflara tebliğ edilmesinin ardından bölge halkı, valiliğe dilekçe vererek santralin kapatılması ve çalışmalarını sonlandırması için dilekçe verdi.

SABAHA KADAR NÖBET TUTTULAR

Yargılama devam ederken bitirilen ve çalışmaya başlayan santralin faaliyetine son vermesini bekleyen yöre halkı, kararın tebliğinden sonra şirkete verilen yasal sürenini son gününde santrale gitti.

Santraldeki çalışmayı sonlandırması için şirket, kendisine verilen 1 aylık yasal süreyi sonuna kadar kullanırken vatandaşlar tesislerin giriş kapısında nöbet tutmaya başladı. Sabaha kadar nöbet tutan bölge halkı, santralin kaçak çalışmasına izin vermeyeceklerini ve valiliğin mahkeme kararını uygulamasını beklediklerini söyledi.

[old_news_related_template title="Ovaya yapılan santral için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı iki kez iptal edildi" desc="Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan Samsun'daki Çarşamba Ovası'na 2019 yılında yapımına başlanan ve yargı süreci devam ederken bitirilerek çalışmaya başlayan Biyokütle Enerji Santrali için köylüler ve sivil toplum örgütleri 2 dava açtı. Aynı mahkeme, 2 ayrı davada da santral için valilik tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararını iptal etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/02/iecrop/070de29e-ec79-4f3a-ae5b-83422bca7e6d_16_9_1633157297.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ovaya-yapilan-santral-icin-verilen-ced-gerekli-degildir-karari-iki-kez-iptal-edildi-6682809/"]