Şentop, annelerin eyleminin; dünyanın en sivil, en doğal ve en güçlü eylem olduğunu söyledi. Evlatlarına kavuşmak için bekleyen Diyarbakır annelerinin, 800'üncü gününü idrak ettiğini hatırlatan Şentop, şunları söyledi:

* Bu süre içerisinde kararlı dik duruşlarıyla burada evlatlarına kavuşan anneler oldu, aileler oldu, hala bekleyenler var içlerinde. Tabi annelerin eylemi, dünyanın en etkili eylemidir. Burada gerçekleşen eylem için diyebiliriz ki dünyanın en sivil, en doğal, en güçlü eylemidir.



"BURADA ANLATILANLAR ÇOK ÜZÜCÜ ŞEYLER"

* Daha önce de teröre ve teröristlere karşı farklı ülkelerde eylemler olmuştur, oturma eylemleri olmuştur, büyük toplantılar, büyük yürüyüşler olmuştur fakat buradaki eylem hem kararlılığı itibarıyla hem de doğallığı, tabiiliği itibarıyla hepsinden farklı ve hepsinden güçlü bir eylem. Nitekim onun neticesinde evlatlarına kavuşan aileler oldu. Burada anlatılanlar çok üzücü şeyler.

* İddialarına göre buradaki ailelerin, siyasi partilerin bu tür konularda evlatlarını ailelerinden, annelerinden koparılması, dağa gönderilmesi, terör örgütüne iletilmesi konusunda aracılık ettiğine dair iddialar çok vahim iddialardır ve şahit oldukları somut olayları da anlattılar. Bu konuda herkesin, kim olursa olsun, daha önce ne yapmış olursa olsun, bu evlatların ailelerine kavuşması için elinden gelen gayreti göstermesi lazım.

* Ben bu konuda devletimizin, başta Cumhurbaşkanı'mız olmak üzere herkesin, hepimizin buradaki annelerin yanında olduğumuzu, anneleri evlatlarına kavuşturmanın, dünyada yapılacak en büyük, en önemli iş olduğunu düşünüyoruz. Elimizden gelen bütün gayretlerle her zaman onların yanındayız, onları destekliyoruz. Allah kavuştursun, Allah yardımcıları olsun.



"MEVZUATIMIZ VAR, BU ÇERÇEVEDE GEREKEN NEYSE YAPILACAK"

Ailelerden Süleyman Aydın, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şentop ise kanunların ve mevzuatın olduğunu, bu çerçevede gereken neyse yapılacağını belirterek şöyle konuştu:

* Ben aslında onu üniversitedeki konuşmamda çok açık bir şekilde dile getirdim. O konuya dair söylediklerim çok açık. Çok kısa bir anayasa bilgisi olan kişinin, benim o söylediğimde hükümeti yürütmeyi kastettiğim belli fakat yürütmeyle Meclis'le Meclis'in itibarıyla ilişkilendirilmesinin doğrusu ben biraz espri olmasını ümit ediyorum.

* Yoksa daha farklı şeyler, kötü şeyler düşüneceğim kavrayışla ilgili. Buna pek girmek istemiyorum fakat burada ifade edeyim. Bingöl'de yaşanan olay çok büyük üzücü bir olay, hepimizi kahretmiştir.

* Zaman zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulunan milletvekillerinin kendisini seçen vatandaşla temasında bazen olumsuz, hoşumuza gitmeyen davranışlar, sözler olmuştur ama bu derecede vahim açık galiz bir hakaretin, bir küfrün bir milletvekili tarafından vatandaşa karşı dile getirilmesi çok vahimdir.

* Bununla ilgili olarak süreci takip ediyoruz. Ben dün şehit ailelerinden gelenler oldu, arayanlar oluyor sürekli tepki gösterenler var.

* Sonuç itibarıyla bir hukuk sistemi var Türkiye'de. Kanunlarımız var, mevzuatımız var, bu çerçevede gereken neyse yapılacaktır. Hukuki süreçler devam ediyor.

ŞENTOP, ŞEHİT ALİ GAFFAR OKKAN AKADEMİ LİSE AÇILIŞINI YAPTI

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, kentteki ziyaretlerinin ardından Yenişehir ilçesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı tarafından Şehit Ali Gaffar Okkan Akademi Lise açılışına katıldı. Prof. Dr. Şentopa, Vali Münir Karaloğlu, AKP Diyarbakır Milletvekilleri Mehmet Mehdi Eker, Oya Eronat ve Ebubekir Bal'ın da aralarında olduğu çok sayıda katılımcı açılışa eşlik etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda halk oyunları gösterisi yapıldı.

"DİYARBAKIR'DA İLK DEFA BİR EMNİYET MÜDÜRÜ HALK TARAFINDAN BU KADAR SEVİLMİŞTİR"

Açılışta konuşan Şentop, Şehit Ali Gaffar Okkan Akademi Lisesi'nin büyükşehir belediyesinin gençlere kazandırdığı çok değerli bir eğitim hizmeti olduğunu söyledi. Şentop, 11 derslik lisenin eğitim hizmeti gibi olduğunu lise son sınıf öğrencileri ve mezuna kalan öğrencilere de temel yeterlilik ile alan yeterliliği testleri sınavlarına ücretsiz hazırlanacaklarını hatırlatarak şunları söyledi;

* 9-10-11'inci sınıflara da destek eğitimi verilecek. Diyarbakırlıların gönlüne nakş olan bu yiğidin, şehit Gaffar Okkan'ın adına yapılan bu güzel okul sebebiyle onun bu şehir için yaptıklarına değinmeden kısaca geçmeyeceğim. Gittiği her şehirde kendinden söz ettiren Gaffar Okkan, kısa bir zaman Diyarbakırlıların 'baba' diye hitap ettiği bir adamı olmuştur. İlerleyen zamanlarda halkın gönlünde taht kurmuştur.

* Diyarbakır'da ilk defa bir emniyet müdürü halk tarafından bu kadar sevilmiştir. Diyarbakır için sevgiyle çok şey yaptı ve zihinlerde bu yönleriyle yer edinen farklı bir polisti. Görev yaptığı dönemde polisle Diyarbakır halkını kucaklaştırmayı başaran Gaffar Okkan halkla neredeyse kol kola iç içe görev yaptı.

* Diyarbakır için pek çok ilki hayata geçirdi. Göreve başladığında iki küçük otomobil aldı ve onları mavi beyaza boyatıp ikişer kadın polis görevlendirdi. Biri kaybolan çocukları toplayıp ailelerine teslim ediyor. Diğeri de yürümekte zorlanan yaşlılara yardım ediyordu. Havaalanındaki kadın polisler, yaşlı yolcuların bilet işlemlerini yapıyor. Onlara uçaklarına kadar eşlik ediyorlardı. Bunlar alışıldık hareketler değildi daha önce.

* Gaffar Okkan şehrin önemli merkezlerine kameralar koydurdu. Asayişi berkemal etmek için gece yarılarına kadar makam odasındaki dev ekrandan Diyarbakır'ın bütün sokaklarında asayiş olaylarını takip etti. Burası Diyarbakır ve sahnelenen bu şer temsilin üzerinden yirmi yıl geçti. Gaffar Okkan, Diyarbakır il Emniyet Müdürlüğü görevindeyken 24 Ocak 2001 günü vazife başındayken kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateşle şehit düşen bir vatan evladımız.

* Bugün onu unutmayan Diyarbakır'da milleti ve devleti birleştiren şehadete vasıl olan emniyet müdürümüz Gaffar Okkan'ı, aynı gün onunla hakka yürüyen 5 polis memurunu ve onların manevi şahsında bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum.

Konuşmaların ardından Şentop'a lise öğrencileri tarafından kara kalem çalışması ve şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan'ın resimleri hediye edildi. Şentop ve beraberindekiler daha sonra okulun açılış kurdelesini kesti.

"100 YIL ÖNCESİNİN SORUNLARI TEKRAR KARŞIMIZDA"

Diyarbakır'da bulunan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, ziyaret ve açılışların ardından akşam saatlerinde gençlerle bir araya geldi. Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen buluşmada Şentop, gençlere Türkiye'nin yakın tarihi ile ilgili bilgiler verdi.

100 yıl önce yaşanan sorunların büyük ölçüde yine karşımızda olduğunu söyleyen Şentop, şöyle konuştu:

* 1900'lerin başında hangi sorunlarla karşı karşıyaysak, benzer sorunlar aynı mahiyette tekrar karşımızda duruyor. Bunun bir sebebi şudur; rivayet edilir ki, Lozan Konferansından döndükten sonra heyet başkanı, ona murahhaz aza deniliyor; İsmet Paşa, verdiği bir mülakatta şunu söylüyor; 'Türkiye'ye 100 yıl kazandırdık' diyor.

* Yani Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sorunları çözdük, hallettik bundan sonra sorun kalmadı demiyor. 100 yıl kazandırdık demek ne demek; sorunları erteledik demek. Erbakan hoca da Lozan'a devre arası derdi.

* Yani Türkiye orada 100 yıl önce kendisine nefes aldıracak en azından sorunları erteleyecek, donduracak adımlar atmıştı. Nitekim bugün karşı karşıya olduğumuz şeyler 100 yıl öncesinin sorunları. Allah'a şükür Türkiye o zamanın Türkiye'si değil.

* O zaman cepheden cepheye koşan, ekonomik olarak büyük bir yıkım içerisinde olan bir devletimiz vardı. 1928'de nüfusumuz 13 milyondu, fakat bugüne geldiğimizde aynı sınırlar içindeyiz ama nüfusumuz 85 milyon.

* Günümüz dünyasında bunun değeri her zaman vardı ama şimdi yeni yeni daha da anlaşılır hale geliyor. Bilhassa genç nüfus çok kıymetli. Bunu nitelikli genç nüfus haline getirirsek dünyada benzeri bulunmayacak bir imkan bu. DHA

[old_news_related_template title="Eski HDP Milletvekili Yıldırım'a terör örgütü üyeliğinden tutuklama" desc="Adıyaman'da gözaltına alınan, eski HDP Milletvekili Behçet Yıldırım, 'PKK/KCK silahlı terör örgütü üyesi olma' suçundan tutuklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/11/iecrop/2-4_16_9_1636636995.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/eski-hdp-milletvekili-yildirima-teror-orgutu-uyeliginden-tutuklama-6763174/"]