Yalova’nın CHP’li Belediye Başkanı Vefa Salman, 27 Şubat 2020’de “Zimmet soruşturması” kapsamında açığa alındı. İçişleri Bakanlığı, her iki ayda bir açıkta kalma süresini uzattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu durumu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Gara Operasyonu sırasında Soylu, Kılıçdaroğlu ile görüşüp bilgi vermişti. O görüşmede Salman’ın neden hâlâ göreve başlatılmadığını soran Kılıçdaroğlu, “Samsun’da da benzer bir olay yaşandı. O başkanı açığa alın demiyorum ama onu almıyorsanız CHP’li başkanı da suç iddiası aynı olduğu için görevine başlatmanız gerekir. Dosyasını gönderin, suçu varsa biz de partiden atalım” dedi.

‘GÖREVİNE BAŞLATILMASI GEREKİR’
Kılıçdaroğlu, Soylu’ya Samsun’daki soruşturmayı örnek gösterdi. “Salman’ı göreve başlatmanız gerekiyor” dedi.


AKP DÖNEMİNE UZADI

Soylu, uzun bir aradan sonra Salman’la ilgili dosya hazırlattı. İfadelerin, müfettiş raporlarının ve mahkeme tutanaklarının yer aldığı dosyada, Vefa Salman’ın adının geçtiği bölümler renkli kalemle işaretlenip Kılıçdaroğlu’na ulaştırıldı. Dosyayı inceleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu ise belgeleri yetersiz bulup karşı dosya hazırlattı. Raporda, zimmet olayının Vefa Salman’dan önce AKP’li Belediye Başkanı Yakup Koçal döneminde başladığı bilgisi de yer aldı. Kılıçdaroğlu, “Zimmet olayının ortaya çıktığı tarih 6 Şubat 2020, oysa Vefa Salman’ın açığa alındığı tarih 27 Şubat. Bu süreçte bütün belgeleri, Emniyet’e teslim eden, suç duyurularında bulunan da Vefa Salman’dır. Yani delil karartma diye bir şey söz konusu olamaz” dedi.

‘SEBEBİ CHP’Lİ OLMAM’

410 gün önce açığa alınan Vefa Salman ise gelişmelerle ilgili şunları söyledi: “Olay ortaya çıktığında 1.5 milyon liralık zimmet iddiası vardı. Gelinen noktada, zimmetin başladığı dönem 2010 yılına kadar uzandı. Suç, ben göreve başlamadan 4.5 yıl önce olmuş. Olayı ortaya çıkaran benim. Suçlu duruma düşürülüp görevden uzaklaştırılan da benim. Ben görevden uzaklaştırıldıktan sonra 7 belediyede zimmet suçu ortaya çıktı. Hiçbirinde belediye başkanı, bırakın görevden almayı ifadeye bile çağrılmadı. Bu duruma düşürülen tek başkan benim. İki sebebi var: Birincisi CHP’li olmam, ikincisi de Yalova Belediyesi’nde CHP’li belediyede meclis üyesi sayısının az olması.”

Salman: Bana dönük suçlama yok


Salman, “Zimmet suçuyla ilgili davanın haziranda 4. duruşması var. Duruşmaya katılmama gerek olmadığına karar verilmişti. Müşteki, tanık, sanıkların tamamı dinlendi. Hiçbiri aleyhime suç oluşturabilecek ifade vermedi. Fakat geriye baktığımızda ben 410 gündür açıktayım” dedi. İçişleri Bakanlığı’nın açığa almanın sürdürülmesiyle ilgili 6 kararına karşın, Vefa Salman da 6 dava açtı. Bunlardan sadece ikisi sonuçlandı. Bakanlığın karar kesinleşinceye kadar davayı uzatma yetkisinin olduğu belirtildi.