Türkiye'de şu ana kadar 21 milyon 94 bin 324 kişi iki doz aşısını yaptırdı. Delta varyantın hızla arttığı bugünlerde, aşısız olanların aşısını yaptırmış ya da henüz aşı takvimin tamamlamamış olanlar için de risk oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlar, herkesin bir an önce randevusunu alıp aşı olmaya gitmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye'nin en büyük pandemi merkezi Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nde bayram tatiline rağmen aşılama mesaisi devam etti.

Başhekim Yardımcısı Dr. Yakup Süleymanoğlu, "Vatandaşlarımız çoğunlukla İstanbul'u terk etmiş olsa da yine de aşıya ilgi var. Dün (arife günü) bir günde yapılan aşı sayısı 1500 idi. Bugün de randevu almış olan vatandaş sayısı sabah saatleri için 298 civarı. Randevusuz başvuran vatandaşlarımızı da aşılıyoruz" dedi.



SONBAHARDA YENİ BİR DALGA GELEBİLİR

Tıpkı korunma önlemleri gibi aşı konusunda da genel olarak bir rehavet yaşandığını anlatan Dr. Süleymanoğlu, şunları söyledi:

- Ne yazık ki bu son derece tehlikeli ve sakıncalı bir durum. Çünkü bu hastalıktan korunabileceğimiz en güçlü yol aşı. Delta varyantının da hızla artması, sonbaharda enfeksiyonun tekrar artacağı endişesi yaratıyor. Enfeksiyonun şu anda durağana geçmiş olması, daha sonra artacağı anlamına gelebiliyor. O nedenle aşıyı mutlaka yaptırmak gerekiyor. Gerçekten bilinçli kesim de aşısını oluyor zaten.

- Bu konuda bilim insanları ne diyorsa, onu yapmak, ona uymak lazım. Örneğin ben, eşim ve annem üçüncü doz aşılarımızı yaptırdık. İlk iki doz aşılarımızı Sinovac ile olduk. Üçüncü dozumuzu da Biontech yaptırdık. Pandeminin ilk zamanlarında çok sayıda sağlık çalışanının öldüğü haberleri geliyordu. Aşılandığımızdan beri bu yok. Aşı hayat kurtarıyor. Aşı yaptıranlarda virüsten ölüm riski yüzde 1 bile değil.

Başhekim Yardımcısı Dr. Yakup Süleymanoğlu


AŞIDAN DEĞİL HASTALIKTAN KORKUN

- Aşıdan çekinenler acaba Kovid hastası olmaktan, yoğun bakımda yatmaktan çekinmiyor mu? Pandeminin başlarında enfeksiyon uzmanlarımıza sormuştum, hangi aşıyı yaptıralım diye. O zamanlar daha aşılar gelmemişti. Dediler ki hangisini buluyorsanız onu yaptırın, ama bir an önce yaptırın. Şimdi her iki aşı da var. BioNtech'in etkinliği biraz daha fazla, Sinovac da eskiden beri yapısını bildiğimiz inaktif bir aşı. Biz kombine yaptırdık mesela. İkisini de yaptırdık. Hiçbir sakıncası yok.



GENÇ KESİMİN AŞILANMASI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR

- Enfeksiyonu daha fazla taşıyan kesin genç kesim. Aslında genç kesimin daha fazla aşı olması lazım. Bir evde bir kişide hastalık olduğunda diğer insanlara da yayma riski var. Gençler çok hareketli olduğu için, sosyal alanlara, restoranlar, eğlence merkezleri, çalışma ortamı, toplu taşıma vb, çok fazla girdikleri için gençlerin bir an önce aşılarını olması daha da önemli bu dönem. Bir de aslında bir toplumda bir tek kişide bile bulaşıcı hastalık varsa, o toplum risk altındadır. Şu an pandemi bitmedi ki, çok sayıda insanda enfeksiyon var hala. Delta varyantı var, değişik varyantları konuşuyoruz. Ayrıca, aşının içinde adjuvant madde dediğimi bağışık yanıtı artıran bir madde de olduğu için, aşı yaptıranlar başka enfeksiyonları da hafif geçiriyor.



AŞIMI DA OLURUM KURBANIMI DA KESERİM

Bayramın ilk günü sabah erken saatlerde ikinci doz aşısını olmak için hastaneye gelen 65 yaşındaki Peruze Coşkuner, "Bayramın birinci günü aşıya geldim. İnsanlarımız mutlaka aşı olsun. Aşısız kimse kalmasın, yanlış bir şey değil ki bu? Yanlış bir şey olsa devletimiz zaten yapmaz bunu. Biz salgın boyunca hep evde kaldık, 1,5 yıl boyunca dışarı çıkmadım ben. Hep kızım gitti alışverişi yaptı. Temizlik ve hijyene hep dikkat ettim. Aşımı oldum ama korunmaya da devam edeceğim. Bayramı da yaparım, kurbanımı da keserim, aşıya da gelirim tabii ki" dedi.



ABİM AŞISIZDI VE ÇOK AĞIR GEÇİRDİ

Henüz aşı yaş sırası gelmediği günlerde abisinin corona geçirdiğini ve çok ağır atlattığını söyleyen 20 yaşındaki Doğa Yazıcı ise ikinci doz aşısını olduktan sonra kendisini daha güvende hissedeceğini söyledi. (DHA)